Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα: / Δύσκολη αλλά εφικτή η λύση τον Απρίλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα: / Δύσκολη αλλά εφικτή η λύση τον Απρίλιο

Σαφή στήριξη της Ελλάδας στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και τις θέσεις της για την κοινωνική συνοχή εξέφρασε χθες κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη Σύνοδο της Ρώμης και ενώ εξελίσσονται οι συζητήσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες. Προειδοποίησε, πάντως, πως “αυτό που μένει να πραγματοποιηθεί ακόμα είναι αρκετά δύσκολο», τονίζοντας ότι “θα ήταν καλό να καταβάλουμε την προσπάθειά μας ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε μια λύση".

Αιχμή Τσίπρα κατά Ντάισελμπλουμ

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επανακτήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ, αφήνοντας αιχμές προς τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, αλλά και ευρύτερα σε όσους δεν αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας, πρόσθεσε: “Ή θα διεκδικήσουμε ξανά το κοινωνικό κεκτημένο, το κοινωνικό συμβόλαιο, ή θα αναπαραγάγουμε ρατσιστικά στερεότυπα που δυστυχώς ακούγονται και από επίσημα χείλη στις μέρες μας. Η Ελλάδα επιλέγει την πρώτη εκδοχή”.

Και οι δύο εξέφρασαν τον πολύ έντονο προβληματισμό τους για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο και τη συμπαράστασή τους στον βρετανικό λαό.

"Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για τις χώρες μας και την Ευρώπη"

Πιο αναλυτικά ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή που θα πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και για το μέλλον των χωρών μας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης”. “Σε λίγες μέρες θα βρεθούμε στην Ρώμη για να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια της Ευρώπης, όμως το κλίμα -θα έλεγε κανείς- δεν είναι εορταστικό, καθώς πολλά σύννεφα πυκνώνουν στην Ευρώπη. Από τη μία η εγκατάλειψη του κοινωνικού συμβολαίου, η ατυχής διαχείριση της οικονομικής κρίσης, αλλά και από την άλλη οι νέες προκλήσεις, όπως η προσφυγική κρίση, η τρομοκρατία, μας εμποδίζουν να έχουμε έναν πανηγυρικό χαρακτήρα” υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: “Η άνοδος ακραίων δυνάμεων με ακραία ρατσιστική ρητορική στην Ευρώπη μας αναγκάζουν να ξανασκεφτούμε από τη μια πόσο σημαντικές ήταν οι κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης 60 χρόνια τώρα, αλλά και πόσο σημαντικό είναι αυτές τις κατακτήσεις να τις κρατήσουμε, να τις διατηρήσουμε”. “Διότι τα τελευταία χρόνια, βήμα - βήμα, χάνουμε αυτά τα κεκτημένα και οδηγούμαστε σε μια Ευρώπη διαιρεμένη, σε μία Ευρώπη αδύναμη” συμπλήρωσε.

"Ελαφρύ καλοκαιρινό αεράκι" οι γερμανικές μεταρρυθμίσεις μπροστά στις ελληνικές

"Η Ελλάδα ανέλαβε τεράστιες μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια και τις ολοκλήρωσε" ανέφερε κατηγορηματικά ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σημειώνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν οι Σοσιαλδημοκράτες το 2002 και το 2003 στη Γερμανία και “είχαν γίνει αντιληπτές από τον κόσμο σαν μια καταιγίδα”, συγκρινόμενες με τις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, "είναι ένα 'ελαφρύ καλοκαιρινό αεράκι'". "Όταν, λοιπόν, αναλογίζεται κανείς αυτές τις δυο περιπτώσεις, κατανοεί πόσο τεράστιες ήταν οι επιδόσεις που τελικά επέτυχε η ελληνική πολιτική τα τελευταία χρόνια με τις μεταρρυθμίσεις αυτές" συμπλήρωσε.

Ωστόσο επισήμανε πως “δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα και ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε ενώπιον δύσκολων αποφάσεων". Ξεκαθάρισε, όμως, πως “δεν θέλουμε να έχουμε ένα neverending story, μια ιστορία που ποτέ δεν θα φτάσει σε ένα τέλος, γι’ αυτό θα ήταν καλό να καταβάλουμε την προσπάθειά μας ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε μια λύση". "Κι αυτό που μένει να πραγματοποιηθεί ακόμα είναι αρκετά δύσκολο» κατέληξε.

Ευρώπη ενωμένη απέναντι σε Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ

Επίσης ο Γερμανός αντικαγκελάριος, σε μια από τις πρώτες του επισκέψεις ως υπουργού Εξωτερικών (προηγουμένως ήταν υπουργός Οικονομίας), συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι “ζούμε σε μία εποχή προκλήσεων στην Ευρώπη", που είναι μεγαλύτερες από ποτέ τα τελευταία 60 χρόνια. Ξεκαθάρισε δε πως ακόμα και η Γερμανία, που είναι μια μεγάλη και οικονομικά σχετικά ισχυρή χώρα, δεν θα μπορεί να ακούγεται η φωνή της αν δεν είναι ολόκληρη η Ευρώπη ενωμένη, επισημαίνοντας: “Χρειαζόμαστε την Ευρώπη ενωμένη, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Κίνα και την οικονομική της δύναμη, τη γεωστρατηγική της Μόσχας, αλλά και τις εξελίξεις στις ΗΠΑ".

"Υπ' αυτήν την έννοια, τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα τα οποία έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας" πρόσθεσε, τονίζοντας την ανάγκη ο κόσμος να πιστεύει στην Ευρώπη. "Αν, δηλαδή, υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη διαίρεση στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα μεταξύ Βορρά και Νότου ή ακόμα και αξιακή διαίρεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, τότε θα φτάσουμε σε ένα σημείο που πλέον δεν θα παίζει κανέναν ρόλο πλέον η Ευρώπη" προειδοποίησε υπογραμμίζοντας πως “η Ευρώπη δεν έδωσε ποτέ μια υπόσχεση μονάχα για τη διατήρηση της ειρήνης". "Η Ευρώπη ήταν και μια υπόσχεση για ευημερία και κοινωνική ασφάλεια. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι καθήκον μας, και δικό μας ως Γερμανών, να βρούμε έναν τρόπο για να οδηγηθούμε πάλι στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλεια σε όλα τα μέρη της Ευρώπης".

Οι επενδύσεις είναι πιο σημαντικές από τη λιτότητα

Σε άρθρο στη "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε δηλώσει πριν έρθει ότι η Γερμανία πρέπει να στείλει ένα νέο μήνυμα στην Ε.Ε. ότι οι επενδύσεις είναι πιο σημαντικές από τη λιτότητα. «Κάθε ευρώ που διαθέτουμε στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό επιστρέφει πίσω σε εμάς αρκετές φορές, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο» επισήμανε, επικρίνοντας τους συντηρητικούς ότι κηρύττουν την λιτότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ η ίδια η Γερμανία πέτυχε να μεταρρυθμίσει τη δική της οικονομία μόνο μετά τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων και την αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων της.

Αλληλεγγύη στον βρετανικό λαό

Τη συμπαράστασή του στα θύματα του τυφλού χτυπήματος στο Λονδίνο εξέφρασε ο Ζ. Γκάμπριελ: “Αισθάνομαι, όπως όλοι μας στη Γερμανία βεβαίως, συγκλονισμένος για το γεγονός αυτό και οι σκέψεις μου είναι κοντά στα θύματα, τις οικογένειές τους, αλλά και κοντά σε ολόκληρο τον λαό της Βρετανίας”.

Την αλληλεγγύη του στον βρετανικό λαό εξέφρασε και ο Αλέξης Τσίπρας: "Αυτά τα γεγονότα, αλλά και η άνοδος ακραίων δυνάμεων με ακραία ρατσιστική ρητορική στην Ευρώπη, μας αναγκάζουν να ξανασκεφθούμε από τη μια πόσο σημαντικές ήταν οι κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης 60 χρόνια τώρα, αλλά και πόσο σημαντικό είναι αυτές τις κατακτήσεις να τις κρατήσουμε, να τις διατηρήσουμε".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL