Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Μαουρίτσιο Λαντίνι, γραμματέας της FIOM, στην "Α": / Μαουρίτσιο Λαντίνι: "Να βάλουμε τα θέματα της εργασίας στο πλαίσιο αλλαγής των συμφωνιών της Ε.Ε."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαουρίτσιο Λαντίνι, γραμματέας της FIOM, στην "Α": / Μαουρίτσιο Λαντίνι: "Να βάλουμε τα θέματα της εργασίας στο πλαίσιο αλλαγής των συμφωνιών της Ε.Ε."

«Για το συνδικάτο της FIOM είναι τιμή μας να συμμετέχουμε σε μια εκδήλωση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, γιατί εκτιμούμε ότι κυβερνήσεις και κόμματα που τις στηρίζουν, συνδικάτα και κοινωνικές συλλογικότητες πρέπει να διευρύνουμε τις συμμαχίες μας για να ξαναγράψουμε τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπερασπιστούμε τους εργαζόμενους και τις κοινωνίες μας» τόνισε στην «Αυγή» ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, γενικός γραμματέας του συνδικάτου Εργατών Μετάλλου FIOM και μεγάλος φίλος του ελληνικού λαού, που θα συμμετάσχει σήμερα σε εκδήλωση με τον Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο του Arci στη Ρώμη.

* H ιταλική κυβέρνηση οπισθοχώρησε και ακύρωσε το δημοψήφισμα για τα voucher...

Αποτελεί μια μεγάλη νίκη του συνδικάτου της CGIL. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ένα διάταγμα που θα καταργεί τα voucher και θα τροποποιεί τον νόμο για τους διαγωνισμούς του Δημοσίου, με τις επιχειρήσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων που απασχολούν. Παραμένει το πρόβλημα της αλλαγής της αντεργατικής νομοθεσίας των Job Acts και κυρίως της κατάργησης του Άρθρου 18 του Καταστατικού των Εργαζομένων που προστάτευε τους εργαζόμενους από τις απολύσεις.

* Η νέα κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει μια νέα ήττα στα δύο αυτά δημοψηφίσματα μετά την ήττα του Ρέντζι στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου;

Σίγουρα τα αποτελέσματα από το συνταγματικό δημοψήφισμα καθόρισαν την παραίτηση του Ρέντζι, αλλάζοντας το πολιτικό πλαίσιο στην Ιταλία, γιατί στις 4 Δεκεμβρίου το 70% των πολιτών πήγε να ψηφίσει και πάνω από το 60% απέρριψε την πολιτική και τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Άνοιξε μια νέα φάση. Τα δημοψηφίσματα που πρότεινε η CGIL θα μπορούσαν να δώσουν ένα δεύτερο πλήγμα στις πολιτικές της κυβέρνησης, προσφέροντας παράλληλα την ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας για την εργασία και των δικαιωμάτων ως ένα νέο στοιχείο και στο πολιτικό επίπεδο.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επέλεξε μια παρέμβαση που εμποδίζει τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων με έντονο πολιτικό χαρακτήρα, για να αποτρέψει την οικοδόμηση μιας αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος. Είναι προφανές σε όλους. Το παιχνίδι είναι ανοικτό. Στόχος μας είναι η κατάργηση του Job Acts και η κατάκτηση ενός νέου Καταστατικού των Εργαζομένων που να υπερασπίζεται και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

* Εξήντα χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης φαίνεται ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε για εργασιακά δικαιώματα που κάποτε έμοιαζαν αυτονόητα...

Σε αυτήν τη φάση τα δικαιώματα των εργαζομένων επιστρέφουν στην κεντρική σκηνή. Αυτό θα ισχύσει στην Ιταλία, αλλά μου φαίνεται και στην Ευρώπη. Η ανεργία δεν μειώθηκε, οι πολιτικές της λιτότητας οδήγησαν στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και την αύξηση του πρεκαριάτου. Πρέπει να θέσουμε τα θέματα της εργασίας ακόμη και στο πλαίσιο της αλλαγής των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεπερνώντας μάλιστα το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που θα πρέπει να ξανασυζητηθεί στα τέλη του έτους.

Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να βγει από αυτή τη στενή λογική και να μην επιβεβαιώσει τις πολιτικές που απέτρεψαν τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και τη λογική που επέβαλε απαράδεκτες περικοπές. Το να θέσουμε στο επίκεντρο την εργασία σημαίνει ότι θέτουμε στο επίκεντρο μια διαφορετική άποψη για την Ευρώπη, απορρίπτοντας την πολιτική της λιτότητας, που προκάλεσε τεράστιες ζημιές στις οικονομίες, τις κοινωνίες και τους ανθρώπους μας.

* Την Πέμπτη θα συμμετέχετε σε μια εκδήλωση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Ρώμη, την Κυριακή θα συμμετέχετε σε μια διαδήλωση με την υπουργό Εργασίας της χώρας μας. Διαμορφώνονται νέες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες με στόχο την αλλαγή της Ευρώπης;

Είναι πολύ σημαντικό για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν τις διάφορες κυβερνήσεις στην Ευρώπη να ανοίξει αυτός ο διάλογος. Για εμάς ως συνδικάτο να συμμετέχουμε την Πέμπτη σε μια πρωτοβουλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας, από τη μια πλευρά αποτελεί τιμή μας και από την άλλη ένα πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί σημαίνει ότι στο πολιτικό, κοινωνικό και συνδικαλιστικό επίπεδο διευρύνεται η μάχη για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών και την ακύρωση των πολιτικών της λιτότητας. Χωρίς αυτές τις αλλαγές, δεν πάμε πουθενά.

Η νίκη στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου και ο ρόλος που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ευρώπη, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αποτελούν σημαντικά στοιχεία για να διευρύνουμε το πλαίσιο της δράσης μας μαζί με άλλες κοινωνικές συλλογικότητες, εκφράζοντας τη δυσφορία του κόσμου, και να μην την αφήσουμε στην Ακροδεξιά και σε νέες επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Για το συνδικαλιστικό κίνημα, τις συλλογικότητες και την κοινωνία των πολιτών, τις προοδευτικές, δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις είναι σημαντικό να διευρύνουμε το μέτωπο δράσης μας. Στην Ιταλία κερδίσαμε το δημοψήφισμα, στην Ελλάδα και την Πορτογαλία έχουμε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για να σπρώξουμε τη ζυγαριά από την άλλη πλευρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL