Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Ευρεία στήριξη στο νομοσχέδιο για την επέκταση των γρήγορων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρεία στήριξη στο νομοσχέδιο για την επέκταση των γρήγορων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε επί της αρχής σε επίπεδο επιτροπών της Βουλής το νομοσχέδιο για τη μείωση του κόστους εγκατάστασης των υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Το νομοσχέδιο, που εισάγεται σήμερα για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, υποστηρίχθηκε από όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ και τη Χ.Α. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς επισήμανε ότι η ευρεία αποδοχή του νομοσχεδίου αυξάνει την ευθύνη του υπουργείου για άμεση εφαρμογή των προβλέψεών του.

Ο Ν. Παππάς τόνισε ότι τα γρήγορα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών αποτελούν τον κλάδο που «μπορεί να καταστήσει όλους τους άλλους κλάδους πιο παραγωγικούς», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η επέκταση των δικτύων αυτών να συνδυαστεί με την καθολική πρόσβαση των πολιτών σε αυτά. Ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι η χώρα μας πρέπει να επωφεληθεί από τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, παρατηρώντας ότι «η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία μέσω της ανάπτυξης αυτών των δικτύων να καταστεί κόμβος στην ευρύτερη περιοχή».

Να μη μείνει κανένας πολίτης πίσω

Ο Ν. Παππάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα «να μη μείνει κανένας πολίτης πίσω» κατά την ανάπτυξη των γρήγορων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν αυτή η νέα ανάπτυξη δεν φτάσει ποτέ στα νησιά μας ή στις παραμεθόριες περιοχές, δεν θα έχουμε καταφέρει τίποτα». Αναφερόμενος στην αδυναμία πολιτών να δουν τηλεόραση σε ορισμένες περιοχές της χώρας λόγω ελλιπούς ανάπτυξης του δικτύου ψηφιακής τηλεόρασης, ο Ν. Παππάς μίλησε για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και για ζήτημα για το οποίο «η Πολιτεία θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες».

Ισχυρός ο ρόλος του Δημοσίου για την ανάπτυξη μεγάλων υποδομών

Ο Ν. Παππάς σχολίασε και το ζήτημα της ανάμειξης του ιδιωτικού τομέα στην επέκταση των δικτύων, επισημαίνοντας ότι «Όταν μιλάμε για τις μεγάλες υποδομές, είναι αδύνατον αυτές να αναπτυχθούν με μοναδικό κινητήριο μοχλό τον ιδιωτικό τομέα». Ο Ν. Παππάς παρατήρησε ότι «όλες οι μεγάλες υποδομές στη χώρα έχουν αναπτυχθεί με πάρα πολύ ισχυρό τον ρόλο του Δημοσίου», σημειώνοντας ότι «όταν μόνος του ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς ισχυρή παρουσία της δημόσιας παρέμβασης και ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, αφήνεται να αναπτύξει τις υποδομές αυτές, τις αναπτύσσει ατελώς».

Θετική στάση για το νομοσχέδιο από τους φορείς

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των φορέων κατά την ακρόασή τους τοποθετήθηκαν θετικά ως προς το νομοσχέδιο. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών δήλωσαν έτοιμοι για επενδύσεις με την ψήφιση του νόμου, υπογραμμίζοντας τα πολύ μεγάλα οφέλη για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας από την επέκταση της ευρυζωνικότητας και της διεύρυνσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών. Ο Δ. Τσαμάκης, πρόεδρος της ΕΕΤΤ, από τη μεριά του προειδοποίησε ότι η σχέση της επέκτασης των δικτύων με την οικονομική ανάπτυξη δεν είναι γραμμική, καθώς παίζει ρόλο και το επίπεδο της συνολικής ανάπτυξης της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL