Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Μηνύματα συμμόρφωσης στους δανειστές από τη Ν.Δ. / Άδ. Γεωργιάδης: Η δήλωση Σόιμπλε λέει το αυτονόητο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μηνύματα συμμόρφωσης στους δανειστές από τη Ν.Δ. / Άδ. Γεωργιάδης: Η δήλωση Σόιμπλε λέει το αυτονόητο!

Αλυσιδωτές αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η συζήτηση περί στήριξης των μέτρων της συμφωνίας και από την αντιπολίτευση, καθώς την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει εκτός συνόρων ότι δεν επιτρέπει παρεμβάσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, η Ν.Δ. αποκαλύπτεται, στέλνοντας μηνύματα συμμόρφωσης στους ακραίους εκ των δανειστών και διαβεβαιώνοντας για την “προθυμία” και τη δέσμευσή της σε όλα τα μέτρα.

Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς το ΔΝΤ και το Βερολίνο, μετά τις αποκαλύψεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μ. Σαπέν πως το ΔΝΤ ζητεί ψήφιση των μέτρων και από την αξιωματική αντιπολίτευση επειδή αυτά εκτείνονται πέραν της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, ανέλαβε να στείλει χθες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Επαναλαμβάνουμε στη Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, καθιστώντας σαφές πως δεν απευθύνεται μόνο στη Ν.Δ., αλλά και στους ακραίους εκ των δανειστών.

Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε εκ νέου στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς της πως “αντί να στηρίζει την μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, επιλέγει να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση υπονομεύοντας έτσι την πορεία της διαπραγμάτευσης”. “Ο στόχος της καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων με τους δανειστές ήταν -και εξακολουθεί να είναι- η μη επίτευξη συμφωνίας ώστε να δικαιωθούν τα κινδυνολογικά και καταστροφολογικά σενάρια που αποτελούν και το μοναδικό αντιπολιτευτικό της ρεπερτόριο” συνέχισε ο Δ. Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας πάντως ότι υιοθετεί αυτή την στάση «μόνο όταν δεν ζητάει 'τόσα και άλλα τόσα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση'».

"Γαλάζια" μηνύματα συμμόρφωσης

Την ίδια στιγμή, επισήμως, η Ν.Δ. επιμένει στη γραμμή “δεν ψηφίζουμε τα μέτρα, δεν διευκολύνουμε την κυβέρνηση”, παρότι δεν της... έχει ζητηθεί. Ταυτόχρονα, όμως, επιχειρεί να "καθησυχάσει" τους δανειστές διαβεβαιώνοντας για την προθυμία της. Διαπιστευτήρια για... εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων έδωσαν χθες ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης και ο τομεάρχης Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας από τον ΣΚΑΪ, επικαλούμενοι τη “συνέχεια του κράτους”.

Ακόμη σαφέστερος ήταν ο έτερος αντιπρόεδρος Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι “οι υπογραφές οποιασδήποτε κυβέρνησης δεσμεύουν την ελληνική δημοκρατία” για να προσθέσει ότι «το κράτος έχει συνέχεια». “Η δήλωση του κ. Σόιμπλε”, κατέληξε ο Άδ. Γεωργιάδης, “λέει κάτι απολύτως αυτονόητο, ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία και να έχει κάνει αντίστοιχη δήλωση, γιατί τα μέτρα είναι και μετά τη λήξη της παρούσας κυβέρνησης”.

Σαν να μην έφταναν αυτά, σε ένα παραλήρημα υβρεολογίας, ο Αδ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, μετήλθε χαρακτηρισμών όπως "τυχοδιώκτης", "παλιόπαιδο", "αυτός ο τύπος", "θα τους γδάρω" και άλλα ηχηρά παρόμοια...

Μηνύματα κατευνασμού των δανειστών από τη Ν.Δ.

Όπως και να 'χει, επιτελικά “γαλάζια” στελέχη φοβούνται ότι μπορεί να επαναληφθεί το σενάριο του χειμώνα του 2011, όταν ο Αντ. Σαμαράς, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε επίσης κληθεί να δεσμευθεί εγγράφως ότι δεσμεύεται από τα μέτρα για το δεύτερο Μνημόνιο. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, πριν καν προκύψει το θέμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε φροντίσει, την 1η Μαρτίου, να διαβεβαιώσει ότι “το κράτος έχει συνέχεια” και πως “τον δεσμεύουν οι υπογραφές”, όταν είχε δώσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 αμέσως μετά τις συναντήσεις του με Μέρκελ - Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Ωστόσο, μετά τη συζήτηση που “φούντωσε” προχθές, η Ν.Δ. επιχείρησε χθες συντονισμένα να στείλει μηνύματα “κατευνασμού”, αλλά και συμμόρφωσης στους δανειστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL