Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Φραντσέσκα Κιαβάτσι, πρόεδρος Arci: / Φραντσέσκα Κιαβάτσι, πρόεδρος Arci: "Με την Ελλάδα στη Ρώμη για να αλλάξουμε την Ευρώπη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φραντσέσκα Κιαβάτσι, πρόεδρος Arci: / Φραντσέσκα Κιαβάτσι, πρόεδρος Arci: "Με την Ελλάδα στη Ρώμη για να αλλάξουμε την Ευρώπη"

«Θέλουμε μια άλλη Ευρώπη και θα τη διεκδικήσουμε στη Ρώμη με την ουσιαστική συμμετοχή της Ελλάδας που μας αρέσει και η οποία αποτελεί πλέον ένα είδος παραδείγματος, που το στηρίζουμε», τόνισε στην «Αυγή» η πρόεδρος του Arci Φραντσέκα Κιαβάτσι, που την Πέμπτη θα μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα στη Σχολή Οικονομίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης και την Παρασκευή στη Σχολή Μαθηματικών με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.

Πώς βλέπετε την Ευρώπη εξήντα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης;

Η Ευρώπη φαίνεται πως ενδιαφέρεται για την οικονομική πολιτική και αδιαφορεί για τις κοινωνίες και τους πολίτες της, για τις αρχές της αλληλεγγύης. Στην Ιταλία και την Ελλάδα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών. Βλέπουμε τη Μεσόγειο να έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο και ορισμένοι σκέφτονται μόνο πώς θα στήσουν συρματοπλέγματα. Δυστυχώς, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας υποβαθμίζει το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ως θέμα ασφαλείας. Η νέα κυβέρνηση δεν φαίνεται να ακολουθεί τις προσπάθειες εσωτερικής και εξωτερικής αλληλεγγύης που είχε δείξει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Θα βρεθούμε στους δρόμους της Ρώμης, και μάλιστα με την υπουργό σας Έφη Αχτσιόγλου, όχι για να απορρίψουμε την Ευρώπη, αλλά γιατί ονειρευόμαστε μια καλύτερη, που θα οικοδομήσουμε στις αξίες της αντιπαλεύοντας τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον εθνικισμό και τους λαϊκισμούς, που πολλές φορές βρίσκουν έδαφος και ανάμεσα στην Άκρα Αριστερά, ζητώντας την επιστροφή στο εθνικό κράτος. Η Ευρώπη μας δεν έχει σύνορα. Την κρίση και τις ανισότητες θα τις καταπολεμήσουμε και θα τις κερδίσουμε με τη Δημοκρατία και τη συμμετοχή των λαών της Ευρώπης.

Γιατί υπογράψατε αυτές τις ημέρες μαζί με άλλες προσωπικότητες ένα κάλεσμα στήριξης του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του και γιατί θα συμμετέχετε στις δημόσιες εκδηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την υπουργό Εργασίας;

Το κάλεσμά μας άρεσε γιατί ξεκίνησε πραγματικά από τα κάτω, αυτό που πάντα θέλουμε, και είχε μεγάλη απήχηση. Αυτή είναι η πραγματική Δημοκρατία. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση δίνοντας απαντήσεις από εκεί που πρωτοεμφανίστηκε. Αυτή είναι η «αδελφοποίησή» μας με την Ελλάδα. Μας αρέσει επίσης η αντίδραση του ελληνικού λαού και η μεγάλη αλλαγή που πραγματοποιήθηκε. Στο Arci επιδιώκουμε πάντα τη συμμετοχή του κόσμου σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες και όχι μόνο για θέματα υψηλής πολιτικής. Σήμερα η Ελλάδα μάς δείχνει τον δρόμο, γιατί δίνει με αξιοπρέπεια τη μάχη για να βγει από την κρίση και να σώσει τους ανθρώπους της. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο τμήμα της ιταλικής Αριστεράς ακολούθησε περισσότερο νεοφιλελεύθερα πρότυπα. Προσπαθούμε, όπως όλοι μας, να καταλάβουμε και να μάθουμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστροφικές πολιτικές. Το κάλεσμα υπέρ της Ελλάδας ξεκινά από αυτό.

Η Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν πρέπει να επιβάλλουν στην Ελλάδα και σε κανέναν μέτρα εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να περικόπτουν μισθούς και συντάξεις, να διαλύουν το κοινωνικό κράτος. Υπερασπιζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και Δικαιοσύνης. Υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Εξήντα χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης αγωνιζόμαστε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη που ονειρεύτηκαν από τη φασιστική εξορία ο Σπινέλι και ο Ρόσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL