Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ / Συμφώνησαν... ότι διαφωνούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ / Συμφώνησαν... ότι διαφωνούν

Να... κρύψουν τις -υπαρκτές και στρατηγικού χαρακτήρα- διαφωνίες τους κάτω από το χαλί, λόγω της “εγρήγορσης” που προκαλεί η εκκρεμότητα της αξιολόγησης, συμφώνησαν ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Ευ. Μεϊμαράκης στη συνάντηση που είχαν χθες στη Βουλή. Πάντως, όπως κατέστη σαφές -έστω και με... διπλωματικές κουβέντες- από τη συζήτηση που είχε μετά τη συνάντηση ο Ευ. Μεϊμαράκης με δημοσιογράφους στη Βουλή, οι διαφωνίες του πρώην προέδρου της Ν.Δ. ισχύουν κατά κεραίαν...

Η συνάντηση των δύο ανδρών είχε κανονιστεί από την περασμένη εβδομάδα και έγινε στον απόηχο της ηχηρής διαφοροποίησης του Ευ. Μεϊμαράκη, που είχε χαρακτηρίσει ως “τζάμπα μαγκιές” τη στάση “καταψηφίζω τα πάντα εκ του ασφαλούς”. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο προκάτοχός του στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζήτησαν επί μία ώρα και, κατά πληροφορίες, διεξήχθη “ειλικρινής συζήτηση”.

Επιβεβαίωση στρατηγικών διαφορών

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συζήτηση είχε μεν “κατευναστικό” αποτέλεσμα, ωστόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποχώρησε έχοντας επαναβεβαιώσει τις διαφορετικές στρατηγικές απόψεις που επικρατούν στη Ν.Δ. σε ό,τι αφορά το (διαρκές) αίτημα περί εκλογών, αλλά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Βεβαίως, με δεδομένο ότι πολλά “γαλάζια” στελέχη δεν μπορούν να αποκλείσουν εκλογικό αιφνιδιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης, τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και ο Ευ. Μεϊμαράκης συμφώνησαν ότι το κόμμα πρέπει να εκπέμπει αρραγή εικόνα διά... παν ενδεχόμενο. Πέραν τούτου, όμως, ουδέν.

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να υποβαθμίσει την διαφωνία του, επισημαίνοντας με έμφαση στους δημοσιογράφους πως δεν ασχολούνται με κουτσομπολιά και παραπολιτική. “Η χώρα είναι σε δύσκολη καμπή και σταυροδρόμι για να ασχολούμαστε με κουτσομπολιά και παραπολιτικά. Όλα τα μεγάλα θέματα είναι ανοιχτά. Η διαπραγμάτευση, η αξιολόγηση, τα εθνικά. Αυτά μας απασχολούν” πρόσθεσε ο Ευ. Μεϊμαράκης, διαβεβαιώνοντας πως “δεν υπάρχει θέμα παρεξήγησης, ούτε καν το συζητήσαμε”. “Κάναμε μια ειλικρινέστατη συζήτηση σε καλό κλίμα. Κάνουμε τακτικές συναντήσεις. Θα προχωρήσουμε σε κοινή κατεύθυνση”, υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι “υπάρχει συναντίληψη”.

“Προτάσσεται να κλείσει η αξιολόγηση”

Πάντως, όταν η συζήτηση του Ευ. Μεϊμαράκη με τους δημοσιογράφους... σοβάρεψε, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. δεν κατάφερε, πίσω από τις διπλωματικές διατυπώσεις του, να κρύψει τη διαφωνία του με την κεντρική γραμμή της Ν.Δ. Ο κ. Μεϊμαράκης απέφυγε τις συγκρίσεις με το 2015, λέγοντας ότι “οι παράμετροι δεν είναι ίδιες”, ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι “εφόσον αποφάσισε να μην προχωρήσει η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αναλαμβάνει την απόλυτη ευθύνη”. Ωστόσο, αμέσως μετά, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. όχι μόνο απέφυγε να επαναλάβει το “γαλάζιο” αίτημα περί εκλογών, αλλά αναφέρθηκε πολλάκις στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση. “Η κυβέρνηση οφείλει να φέρει τα μέτρα και να προχωρήσει. Πρέπει να πιέσουμε τον Τσίπρα περισσότερο να κλείσει η αξιολόγηση” είπε χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε και στα ερωτήματα περί εκλογών, υποβαθμίζοντας το αίτημα της Ν.Δ. για κάλπες: “Κι εγώ θέλω να φύγει ο Αλ. Τσίπρας. Μέχρι να φύγει, όμως, τι θα κάνουμε;” διερωτήθηκε, για να προσθέσει: “Δεν μπορούμε να το επιβάλουμε. Για τη χώρα προτάσσεται να κλείσει η αξιολόγηση”.

Σε... άλλη γραμμή η Ν.Δ.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η ηχηρή πολιτική διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών -παρά τη διαρροή από την οδό Πειραιώς ότι "καλυπτόμεθα από όσα είπε ο Βαγγέλης"- αναδείχθηκε χθες το βράδυ, μετά την συνεδρίαση του Eurogroup. H Ν.Δ., με ανακοίνωσή της, καταλόγισε στην κυβέρνηση “επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών”, προσθέτοντας ότι “συμφωνία ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει, ούτε ξέρουμε αν, πότε και με ποιους όρους θα υπάρξει”. Μάλιστα, επικαλούμενη αρνητικά σημάδια στην οικονομία, η οδός Πειραιώς έθεσε εκ νέου στην πρώτη γραμμή το αίτημα περί εκλογών: “Η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα και να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της”.

Μαξίμου: “Δεν θα δικαιωθεί ο κ. Μητσοτάκης”

Πάντως, η “γαλάζια” ανακοίνωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υπενθύμισε ότι οι Γ. Ντάισελμπλουμ και Π. Μοσκοβισί “επιβεβαίωσαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για μια συνολική συμφωνία” και πρόσθεσε: “Λίγα λεπτά αργότερα, η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσαν με ανακοίνωση να λειτουργήσουν εκ νέου υπονομευτικά, επιρρίπτοντας την αποκλειστική ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην ελληνική πλευρά”. “Αντιλαμβανόμαστε ότι η μοναδική αντιπολιτευτική γραμμή του κ. Μητσοτάκη είναι η διαρκής επένδυση στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Τον προειδοποιούμε για ακόμη μια φορά ότι δεν θα δικαιωθεί. Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σε υψηλότατο επίπεδο στις Βρυξέλλες, με στόχο μια συνολική συμφωνία” κατέληξε το Μαξίμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL