Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Ενώ προσπαθεί να κρύψει τη σκληρή της ατζέντα / Η Ν.Δ. ψάχνει αφήγηση φαλτσάροντας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενώ προσπαθεί να κρύψει τη σκληρή της ατζέντα / Η Ν.Δ. ψάχνει αφήγηση φαλτσάροντας

Αν η κυβέρνηση έχει έναν λόγο να ασχολείται με τη διαπραγμάτευση, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει... δύο, παρ’ ότι φαίνεται “περίεργο”. Κι αυτό διότι όσο η εκκρεμότητα επί της δεύτερης αξιολόγησης παραμένει, η Ν.Δ. ασκεί πολιτική εν κενώ και αυτό φέρνει αποδιάρθρωση: Τα εσωκομματικά ρήγματα παραμένουν ενεργά, ενώ τα “φάλτσα” διαδέχονται το ένα το άλλο, εμφανίζοντας την οδό Πειραιώς σαν “μπουλούκι ατάκτων”.

Δεν είναι τυχαίο ότι επιτελικά στελέχη της Ν.Δ., αλλά και όλοι οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σεναριολογούν καθημερινά περί τη διαπραγμάτευση: “Όσο δεν ξέρουμε πού πάει το πράγμα, είναι λογικό να μην ξέρουμε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε” παραδέχεται κορυφαίος “γαλάζιος”, ομολογώντας ότι η Ν.Δ. ψάχνει... “αφήγηση”.

Μέτωπα

Και ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να αναζητεί την πολιτική στρατηγική για το επόμενο διάστημα, καθώς όσο ο ίδιος και το κόμμα του πορεύονται εν κενώ, οι αστοχίες πολλαπλασιάζονται, ενώ οι εσωτερικές αντιθέσεις βγαίνουν στην επιφάνεια. Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο ότι σε κάθε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης ενσκήπτει στη Ν.Δ. ένα σοβαρό εσωκομματικό θέμα: Πριν την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε χωριστεί στη μέση μετά τις δηλώσεις του Άδ. Γεωργιάδη πως “δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση”. Όμως και μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, όταν ανακοινώθηκε το πλαίσιο με τα μέτρα και τα “αντίμετρα”, η εσωστρέφεια περίσσεψε στη Ν.Δ. και αυτό φάνηκε με την ηχηρή παρέμβαση του Ευ. Μεϊμαράκη. Και, όσο κι αν οι “καραμανλικοί” προσπάθησαν, για λόγους σκοπιμότητας, να κρατήσουν διακριτικές αποστάσεις από την παρέμβαση Μεϊμαράκη, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος εξέφρασε όχι μόνο το συγκεκριμένο μπλοκ στελεχών, αλλά και πολλούς ακόμη που επιμένουν ότι αν η Ν.Δ. δεν ψηφίσει τουλάχιστον τα “αντίμετρα”, τότε “θα την πάθουμε όπως την πάθαμε με την ενίσχυση των συνταξιούχων τα Χριστούγεννα”, όπως τονίζει κορυφαίος “γαλάζιος” παράγοντας.

Κατευνασμός, αμηχανία και... φάλτσα

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την εκτίμηση της ηγεσίας της Ν.Δ. πως το ολοκληρωτικό κλείσιμο της αξιολόγησης θα χρονίσει, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα. Αφού πρώτα απείλησε ότι “θα μείνουν πίσω” όσοι... διαφωνούν, στη συνέχεια η Ντ. Μπακογιάννη ανέλαβε να... κλείσει το μέτωπο με τους “καραμανλικούς” συναντώντας τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κ.Ο. την περασμένη Πέμπτη προέβη σε “ενωτικές” αναφορές για την “κληρονομιά” Καραμανλή και Σαμαρά. Επίσης, αύριο θα συναντηθεί με τον Ευ. Μεϊμαράκη σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Ωστόσο, πέραν της επαπειλούμενης εσωστρέφειας, η έλλειψη “αφηγήματος” από τη Ν.Δ. αποσταθεροποιεί συνολικά την αξιωματική αντιπολίτευση κι αυτό... βγαίνει προς τα έξω. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, το “φάλτσο” του τομεάρχη Υγείας Β. Οικονόμου πως μαζί με τις διοικήσεις, “θα βάλει Χ” στις καθαρίστριες και στους φύλακες των νοσοκομείων προκάλεσε πολλά νεύρα στην οδό Πειραιώς. Τα νεύρα διαδέχθηκε η προχθεσινή αμηχανία για την εξαγγελία του Αλ. Τσίπρα περί εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία. Ήδη, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη σκέφτονται την καταψήφιση της πρότασης αν δεν περιλαμβάνει και τη θητεία Ξανθού - Πολάκη στο υπουργείο Υγείας, ενώ στο παρασκήνιο δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται ότι η Ν.Δ. θα... βρεθεί μπλεγμένη - εξαιτίας των αιχμών που έχει αφήσει στο παρελθόν ο Άδ. Γεωργιάδης κατά του Ν. Κακλαμάνη και του Δ. Αβραμόπουλου σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη επί των ημερών τους. “Κερασάκι στην τούρτα” ήταν το άλλο “φάλτσο” της Ν.Δ. στη Βουλή, όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει τροπολογία για την απόδοση ιθαγένειας στους άμεσους συγγενείς Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που την είχαν απωλέσει κατά την Κατοχή. Για ακόμη μία φορά κατέστη σαφές ότι όσο η Ν.Δ. δεν αποκτά δική της “αφήγηση” και περιμένει... την αξιολόγηση, τόσο θα φλερτάρει με την εσωστρέφεια και τις γκάφες. Εκτός κι αν έχει λόγους να... κρύβει την πραγματική δική της “αφήγηση” εξαιτίας της κρυφής και αντιδημοφιλούς ατζέντας της ηγεσίας της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL