Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Η Ευρώπη χρειάζεται δημοκρατική λογοδοσία και κοινωνική δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ευρώπη χρειάζεται δημοκρατική λογοδοσία και κοινωνική δικαιοσύνη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την επιβολή στην Ελλάδα ακραίων νεοφιλελεύθερων μνημονιακών δεσμεύσεων και αντιευρωπαϊκών πολιτικών κατήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας χθες στη διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλίων που πραγματοποιείται στη Ρώμη. "Η χώρα μας, που βιώνει επί επτά συναπτά χρόνια μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, έχει την εμπειρία, δυστυχώς, πέραν της εκπεφρασμένης αλληλεγγύης, να βιώνει και ισχυρά φαινόμενα επιβολής ακραίων νεοφιλελεύθερων μνημονικών δεσμεύσεων που οδηγούν σε παρατεταμένη ύφεση και έκρηξη της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων" υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης και συνέχισε: "Όπως επίσης έχουμε βιώσει την από ορισμένες πλευρές επιβολή αντιευρωπαϊκών πολιτικών έξω από τους κανόνες και τις συμφωνίες για το τεράστιο ζήτημα των μεγάλων προσφυγικών μεταναστευτικών ροών, ενώ ως χώρα κατά κοινή ομολογία λειτουργούμε ως σημαντικός πόλος σταθερότητας από κάθε άποψη στα σύνορα της Ευρώπης με τις πολλαπλά αποσταθεροποιημένες περιοχές της Μέσης Ανατολής και Β. Αφρικής".

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε "γενικόλογα και αντιφατικά" όσα αναφέρονται στην προτεινόμενη Λευκή Βίβλο από την ηγεσία της Κομισιόν και επεσήμανε ότι "η Ευρωζώνη χρειάζεται μια μεγάλη σαφήνεια: για την ενίσχυση της ενότητας, της στροφής στην ανάπτυξη, την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή, τη μείωση των ανισοτήτων, την ισομερή κατανομή πόρων μεταξύ του ισχυρού ευρωπαϊκού κέντρου και των αδύναμων περιφερειών, την ενδυνάμωση της δημοκρατικής λογοδοσίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Ν. Βούτσης προειδοποίησε ότι "ακραίοι νεοφιλελεύθεροι συντηρητικοί κύκλοι στην Ε.Ε. οραματίζονται Ευρώπη α λα καρτ". "Είναι μία εξέλιξη που αφουγκράζεται την αυξανόμενη κοινωνική πίεση για ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της Ε.Ε. που θα έχουν ως ορίζοντα και αντίστοιχες ριζοσπαστικές αλλαγές στις μέχρι σήμερα συνθήκες" επεσήμανε.

Η Ε.Ε. πρέπει:

* Να ακολουθήσει πολιτικές που δεν θα παραβλέπουν τις ιδρυτικές αρχές της που αναγνωρίζουν την ισοτιμία και τα ίδια δικαιώματα των κρατών - μελών.

* "Να αποτραπεί η διαδικασία που οδηγεί σε μονιμοποίηση και θεσμοποίηση των υφισταμένων διαφορών ως προς τα επίπεδα ανάπτυξης".

* Να αναλαμβάνει κατ’ αναλογία το ρίσκο για τη διαμόρφωση μηχανισμών αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερχρέωσης, της χρηματοδότησης των επενδύσεων σε υποδομές και σε εγγύηση των καταθέσεων, στη βάση μιας άλλης λογικής από την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία της Ε.Ε. που ως έχει σήμερα διευρύνει τις υπάρχουσες ανισότητες.

* Η κοινή πολιτική ασφάλειας μπορεί να υπάρξει στη βάση μόνο μιας κοινής πολιτικής για την κοινωνική Ευρώπη.

* Να ενισχύσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τα διαθρωτικά ταμεία.

* Να εμβαθύνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις διαδικασίες νομιμοποίησης και ελέγχου στην εκπόνηση και υπηρεσία μιας προοδευτικής κοινωνικής ατζέντας.

Συνάντηση με την κόρη του Ινγκράο

Ο Ν. Βούτσης συναντήθηκε στη Ρώμη με αντιπροσωπείες της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα», της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και κοινοβουλευτικά στελέχη της Ιταλικής Αριστεράς, που κρατούν ζωντανό στην ιταλική Βουλή το ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Επίσης ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής συναντήθηκε με την Τσελέστε Ινγκράο, την κόρη του πρώην προέδρου της ιταλικής Βουλής και ιστορικού στελέχους του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCI) Πιέτρο Ινγκράο, που απεβίωσε το προηγούμενο έτος.

Τσίπρας - Αχτσιόγλου στη Ρώμη την επόμενη βδομάδα

Την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στη Ρώμη ο Έλληνας πρωθυπουργός, που θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής και σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Λα Σαπιέντζα, όπως επίσης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, δεδομένου του ενδιαφέροντος των ιταλικών συνδικάτων και κοινωνικών οργανώσεων για τις διαπραγματεύσεις για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL