Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Επίθεση Τσίπρα για το "γαλάζιο" "παρών": / Επίθεση Τσίπρα για το "γαλάζιο" "παρών": "Η Ν.Δ. οφείλει να ντρέπεται για την υποκριτική της στάση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίθεση Τσίπρα για το "γαλάζιο" "παρών": / Επίθεση Τσίπρα για το "γαλάζιο" "παρών": "Η Ν.Δ. οφείλει να ντρέπεται για την υποκριτική της στάση"

Σκληρή επίθεση στη Ν.Δ. για την απόφασή της να μην υπερψηφίσει την απόδοση ιθαγένειας στους άμεσους συγγενείς Ελλήνων Εβραίων που την είχαν χάσει κατά τη διάρκεια της Κατοχής εξαπέλυσε χθες ο πρωθυπουργός, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε την τροπολογία ήταν η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής και καταλόγισε στη Ν.Δ. “υποκριτική στάση”.

“Η απόφαση της Βουλής να αποδώσει την ιθαγένεια σε απογόνους Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποκαθιστά ένα ιστορικό χρέος” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως “η απόφαση αυτή αποτελεί πράξη ισχυρού συμβολισμού εν μέσω ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη”. Αμέσως μετά, με νέα ανάρτησή του, εξαπέλυσε βολές κατά της Ν.Δ. επισημαίνοντας: “Δεν εκπλήσσει κανέναν η καταψήφιση από τη Χ.Α. H Ν.Δ. όμως οφείλει να ντρέπεται για την υποκριτική της στάση”.

Ο λόγος αφορά την τροπολογία που έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Μηταφίδης για την απόδοση ιθαγένειας σε κατιόντες συγγενείς (δηλαδή άμεσους συγγενείς) Ελλήνων Εβραίων, που είχαν απολέσει την ιθαγένεια την περίοδο της Κατοχής. Πριν από τρεις ημέρες, όταν η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, όλα τα κόμματα πλην των νεοναζί είχαν εκδηλώσει τη στήριξή τους. Ωστόσο προχθές η Ν.Δ. έκανε ένα βήμα πίσω και προς... τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, αφού αρνήθηκε να παράσχει θετική ψήφο και επέλεξε τη στάση “παρών”.

Σημειωτέον ότι με την εν λόγω τροπολογία αποκαθίσταται ένα αίτημα που έχει ιστορική, ηθική και νομική βάση και αποτελούσε εκκρεμότητα δεκαετιών. Μάλιστα ο ίδιος ο Τρ. Μηταφίδης, υπερασπιζόμενος την τροπολογία, είχε υπενθυμίσει στους βουλευτές ότι προχθές ήταν η επέτειος της έναρξης του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα με την πρώτη αποστολή 2.800 Θεσσαλονικιών Εβραίων στο Άουσβιτς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL