Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πέντε μητροπολιτικές παρεμβάσεις με στόχο την αλλαγή της Αθήνας

Η περιοχή χωροθέτησης του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Γ. Καμίνη - Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ανάπλαση της λεωφόρου Αλεξάνδρας, αναβάθμιση της περιοχής του Βοτανικού, νέο γήπεδο Παναθηναϊκού * Στόχος του συνολικού σχεδιασμού είναι η άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα, η προστασία του περιβάλλοντος, η δημιουργία κοινωνικά ωφέλιμων υποδομών πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής και παράλληλα η τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης

Μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις για την Αθήνα, που θα αλλάξουν την όψη της πρωτεύουσας, μελετά η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Οι πρωτοβουλίες, για τις οποίες η κυβέρνηση τονίζει ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, φιλοδοξείται να αλλάξουν την ποιότητα ζωής και να ενισχύσουν την απασχόληση, δίνοντας, παράλληλα, ισχυρή ώθηση και στον τουρισμό.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν πρωτοβουλίες για μια Αθήνα καλύτερη με σύγχρονο πρόσωπο, βιώσιμη και ασφαλή εξέφρασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τόνισε ότι “χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις μητροπολιτικού χαρακτήρα που θα κάνουν την Αθήνα μια σύγχρονη πόλη και κυρίως θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωή των πολιτών”.

Κάνοντας λόγο για “κοινό όραμα” δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τις αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης θέτοντας ως προϋποθέσεις να γίνει “ουσιαστικός διάλογος με όλους τους φορείς” και “να εξασφαλίσουμε θεσμική αρτιότητα και οικονομική βιωσιμότητα». Τέλος ο Αλ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας λέγοντας πως μπορούμε να κινηθούμε μαζί, μιας και η Αθήνα γίνεται ελκυστικός τουριστικός προορισμός.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει σχέδιο για πέντε σημαντικές αναπλάσεις. Συγκεκριμένα:

 

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Η προοπτική δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή Γουδή, αποτελεί ένα σχέδιο που έχει τεθεί στο δημόσιο διάλογο εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια και προβλέπεται από τη νομοθεσία και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας του 1985. Απόφαση του πρωθυπουργού είναι να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των κινημάτων πόλης για τη δημιουργία πάρκου, με φορέα διαχείρισης που θα μετέχουν οι τρεις όμοροι δήμοι, Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η δημιουργία του Πάρκου αποσκοπεί στην υλοποίηση των στόχων, όπως:

* Σύνδεση του ορεινού όγκου του Υμηττού με τον αστικό ιστό.

* Πιλοτική εφαρμογή των αρχών βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

* Αναβάθμιση του περιβάλλοντος των δημόσιων μητροπολιτικών και τοπικών χρήσεων περίθαλψης, εκπαίδευσης - έρευνας, κοινωνικής υποδομής, πολιτισμού, αθλητισμού και διοίκησης.

* Προώθηση ήπιου και εναλλακτικού αστικού τουρισμού.

Στη νομοθετική ρύθμιση ίδρυσης του πάρκου θα περιλαμβάνεται και η σύνθεση του πολυσυμμετοχικού φορέα διαχείρισης (με εκπροσώπους υπουργείων, ΟΤΑ α' και β' βαθμού, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων), το πολεοδομικό σχέδιο γενικής διάταξης που θα προδιαγράφει τις χρήσεις, αλλά και το χρηματοδοτικό σχήμα.

 

Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Σημαντικές παρεμβάσεις δρομολογούνται στο τρίγωνο που περικλείεται μεταξύ των οδών Σταδίου, Πειραιώς και Ερμού. Η πρόταση για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, προέκυψε από τη χαρτογράφηση των δημόσιων κτηρίων, των κενών και διατηρητέων κτηρίων, των υφιστάμενων πεζοδρομήσεων, τη θεσμοθέτηση μη υλοποιημένων πεζοδρομήσεων, των εγκαταλελειμμένων κτηρίων και τις υπάρχουσες εμπορικές χρήσεις.

 

Στόχους των παρεμβάσεων αποτελούν:

* Η ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.

* Η δημιουργία ενός σύγχρονου μητροπολιτικού κέντρου μέσω της ανάδειξης των πολιτισμικών και αρχαιολογικών σταθμών της πόλης.

* Η αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου κτηριακού αποθέματος.

* Η δημιουργία δικτύων χώρων πρασίνου και εκτεταμένο δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.

* Η δημιουργία χώρων αθλητισμού, παιδικών δραστηριοτήτων, πολιτισμού και αναψυχής.

Οι παρεμβάσεις στοχεύουν επιπλέον στην αύξηση του ποσοστού κατοίκησης και θα επιφέρουν τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας και μείωση της παραβατικότητας.

 

Ανάπλαση στα Κουντουριώτικα (λεωφόρος Αλεξάνδρας)

Η δρομολογούμενη απομάκρυνση του γηπέδου του Παναθηναϊκού δημιουργεί τους όρους για την πραγματοποίηση μιας αστικής επέμβασης που αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα των κατοίκων και του Δήμου Αθηναίων, ένα “όνειρο” των κατοίκων και πολεοδομικό σχέδιο ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, που προβλέπεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας.

Προβλέπεται η λειτουργική ενοποίηση της περιοχής, με την υπογειοποίηση της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Έτσι δημιουργείται ένας χώρος πρασίνου που θα ξεκινάει από τους πρόποδες του Λυκαβηττού και θα αφορά μια ευρύτερη περιοχή των Αμπελοκήπων, η οποία, εκτός από το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Άγιος Σάββας και Ελπίς, το μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου, τον Άρειο Πάγο, το Εφετείο, το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο, το γήπεδο του ΠΑΟ, που πλέον θα είναι πάρκο, πολλά σχολεία, πλατείες, χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές, δημοτικούς αθλητικούς χώρους.

Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις επιχειρείται να επιλυθεί ο “γρίφος” του παλιότερου σχεδίου της διπλής ανάπλασης (Βοτανικού - Αλεξάνδρας).

 

Αναβάθμιση της περιοχής του Βοτανικού

Η αναπτυξιακή προοπτική της Αθήνας ενισχύεται από το σχέδιο ανάπλασης του Ελαιώνα με την εγκατάσταση υποδομών μαζικού αθλητισμού και πολιτισμού υπερτοπικής χρησιμότητας για τους δημότες και θα εξασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του ημιτελούς εμπορικού κέντρου (με μειωμένα οικοδομικά μεγέθη ύστερα από δικαστικές αποφάσεις), με στόχο να εξυπηρετεί τους διερχόμενους από τον παρακείμενο μεγάλο τερματικό σταθμό ΚΤΕΛ που θα κατασκευαστεί άμεσα με πόρους από το πακέτο Γιούνκερ.

 

Νέο γήπεδο Παναθηναϊκού

Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην έκταση πίσω από το Νοσοκομείο της Αεροπορίας. Η νέα χωροθέτηση του γηπέδου, απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση και την ανάπλαση της έκτασης όπου ήδη βρίσκεται το γήπεδο του Παναθηναϊκού, βρίσκεται δίπλα στον σταθμό Κατεχάκη του μετρό και έχει εύκολη οδική πρόσβαση και από την Αττική Οδό.

Ταυτόχρονα, σε συνεννόηση με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η γραμμή "4" του μετρό θα ξεκινά από το Γαλάτσι, θα συνεχίζει σε Εξάρχεια, Ευαγγελισμό, Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη και θα καταλήγει έξω από το νέο γήπεδο.

 

Συνολική διοίκηση και χρηματοδοτικό σχήμα παρεμβάσεων

Η έκταση και η συνθετότητα του συνολικού σχεδιασμού επιβάλλει την καλή συνεργασία και συνέργειες μεταξύ πολλών φορέων. Η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει -πέρα από την Αυτοδιοίκηση, που αυτοδίκαια έχει τον πρώτο λόγο- και ομάδες ειδικών επιστημόνων (πολεοδόμων, νομικών, οικονομολόγων), ώστε άμεσα να διαμορφωθεί και να εγκριθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα των επιμέρους παρεμβάσεων και οι φορείς που θα κληθούν κατά περίπτωση να αναλάβουν την υλοποίηση των αντίστοιχων έργων.

Στόχοι του συνολικού σχεδιασμού είναι η άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα, η προστασία του περιβάλλοντος, η δημιουργία κοινωνικά ωφέλιμων υποδομών πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής και η τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός να τεθεί σε δημόσιο διάλογο με τους πολίτες και να συναντήσει την αποδοχή των εμπλεκόμενων φορέων που θα συνεργαστούν ισότιμα και ανάλογα με τις αρμοδιότητες καθενός. Ο σχεδιασμός θα συμπεριλάβει τα αναγκαία χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία (πόροι της Αυτοδιοίκησης, ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ιδιωτικά κεφάλαια κ.λπ.).

 

Γ. Καμίνης: "Απαραίτητη η συνεργασία για την αναζωογόνηση της Αθήνας"

Την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα να συζητήσει “για τα μεγάλα ζητήματα της Αθήνας και των πολιτών της” χαιρέτισε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. “Είναι σημαντικό ότι υπάρχει διάθεση να υποστηριχθεί η δουλειά που κάνουμε για την ανάκαμψη της Αθήνας. Για την ανάκαμψη και την αναζωογόνηση της Αθήνας είναι απαραίτητη η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση”, σημείωσε ο Γ. Καμίνης επισημαίνοντας πως είναι “απαραίτητο να ενισχυθεί το κλίμα ασφάλειας στους πολίτες και να ενεργοποιηθούν οι κρατικές δομές μέριμνας για τους άστεγους και τους τοξικοεξαρτημένους”. Για το ζήτημα του γηπέδου του Παναθηναϊκού, ο Γ. Καμίνης ανέφερε: «Ο Δήμος Αθηναίων θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια να δοθεί λύση στο γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού, με την προϋπόθεση να είναι σύμφωνος ο Παναθηναϊκός και να είναι δίπλα του η Πολιτεία. Έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση».

 

Δείτε όλα τα σχόλια