Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Αλ. Τσίπρας: Εντάξαμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους στη δημόσια υγεία (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Εντάξαμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους στη δημόσια υγεία (Video)

https://www.youtube.com/embed/zDZYuGUQ_q8?rel=0

Τις σημαντικές και ορατές διαφορές στο σύστημα υγείας κατά τη διετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανέδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Αναφερόμενος στο έργο που έγινε την τελευταία διετία στην υγεία ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας συνδικαλιστών (π.χ. πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ) . «Αυτά δεν θα τα βρείτε στα δελτία ειδήσεων» είπε για τις προσπάθειες ανάταξης του ΕΣΥ. «Εκεί θα βρείτε βιντεάκια που φτιάχνουν διάφοροι καρεκλοκένταυροι βολεμένοι συνδικαλιστές που δεν έχουν σχέση με τους εργαζόμενους και επί πέντε χρόνια όταν βυθίζονταν το ΕΣΥ δεν έλεγαν τίποτα. Είναι το περίφημο φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης», πρόσθεσε.

«Τα χρόνια της κρίσης η υγεία υπέστη τρομακτική επίθεση. Την πενταετία 2010 – 2014 ο μνημονιακός στόχος ήταν η δημόσια δαπάνη να είναι στο 6% του ΑΕΠ, το 2015 παραλάβαμε την δημόσια δαπάνη στο 4,7% του ΑΕΠ. Ήταν χαμηλότερη απ’ ότι τα ίδια τα μνημόνια προέβλεπαν. Δεν μας παραξενεύει αυτό καθώς τότε υπήρχε διαγκωνισμός ποιος θα πάρει την δόξα των μεταρρυθμίσεων», υπενθύμισε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «εμείς παραλάβαμε σε ένα πλαίσιο χρηματοδοτικής ασφυξίας. Το 2015 ανεβάσαμε την κρατική χρηματοδότηση στο 5,1% του ΑΕΠ και δώσαμε 200 εκατ. παραπάνω. Και το 2016 αυξήσαμε άλλα 200 εκατ. τις δαπάνες».

«Τον Δεκέμβρη 2014 τα νοσοκομεία είχαν έλλειμμα 916 εκατ. ευρώ και σήμερα έχουν σταματήσει να παράγουν έλλειμμα. Το Δεκέμβρη του 2016 είχαν πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ. Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και τα φέραμε με έλλειμμα. Πως έγινε; Δεν είμαστε ούτε μάγοι ούτε θαυματοποιοί. Ασκήσαμε πολιτική εξοικονόμησης εκεί που για δεκαετίες γινόταν πάρτι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε και άλλες παρεμβάσεις όπως την υγειονομική κάλυψη 2,5 εκατ. ανασφάλιστων. Για την επάρκεια προσωπικού στα νοσοκομεία τόνισε ότι «παραλάβαμε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά. Δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη από το 2010. Γίνονταν μόνο απολύσεις. Από τη στιγμή που αναλάβαμε έχουν γίνει 6.256 προσλήψεις εκ των οποίων 2.200 είναι μόνιμοι. Άλλοι 3.600 αναλαμβάνουν υπηρεσία. προκηρύσσονται άλλες 3.700 θέσεις». «Συνολικά σε μία περίοδο που τα δημοσιονομικά της χώρας κινούνται σε εξαιρετικά στενά πλαίσιο έχουν καλυφθεί πάνω, από 6.000 θέσεις και προγραμματίζονται άλλες 12.000 θέσεις εκ των οποίων οι 8.000 θα είναι μόνιμες», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Για τις ΜΕΘ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο αριθμός των κλινών που παραλάβαμε ήταν 437. Ο μεγαλύτερος αριθμός που λειτούργησε ήταν το 2004 και ήταν 514. Σήμερα έχουμε 568 και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που λειτούργησε ποτέ. Και έως τον Ιούνιο θα γίνουν 670. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;».

Ακόμη ανακοίνωσε ότι στο εξής η λίστα των χειρουργείων θα αναρτάται στο site κάθε νοσοκομείου και ότι «τα επόμενα μεγάλα βήματα θα είναι στον τομέα του φαρμάκου όπου το ζητούμενο θα είναι η πρόσβαση όλων των πολιτών στο φάρμακο χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις. Μεγάλο βήμα θα είναι η συγκρότηση ενός διαφανούς συστήματος για τις προμήθειες των, νοσοκομείων όπου τα προηγούμενα χρόνια γινόταν πάρτι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

Για τις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα αντιστοιχεί μία σε κάθε 10.000 κατοίκους αστικών κέντρων. Θα οργανώνει την θεραπεία των πολιτών και θα αποσυμφορήσει τα μεγάλα νοσοκομεία». Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ως τον Ιούνιο θα έχουν ανοίξει 50 μονάδες και άλλες 239 ως το τέλος του έτους ώστε να εξυπηρετούνται 3 εκατ. πολίτες

«Αυτές τις μονάδες ο τομεάρχης υγείας της ΝΔ είπε ότι θα τις ξηλώσει διότι τις θεωρεί σοβιετικό κατάλοιπο και ρουσφέτια. Δεν ξέρω, αν είναι ακροδεξιός – αυτό το προνόμιο το έχουν άλλοι στη ΝΔ», υπενθύμισε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος σε όσα είπε την Τετάρτη ο Β. Οικονόμου. «Δεν ξέρω, αν το κίνητρο είναι πως είναι άσχετος ή είναι η εμπάθεια. Γιατί είπε και άλλα. Είπε ότι θα απολύσει το προσωπικό καθαρισμού και φύλαξης των νοσοκομείων που δούλευε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενώ παλιά δούλευαν στους εργολάβους», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ο υπεύθυνος της ΝΔ για την υγεία «είπε ότι θα απολύσει τις διοικήσεις όχι αυτές που έγιναν με το σύστημα 4-2-1 αλλά αυτές που διορίσθηκαν με αδιάβλητο σύστημα μετά από διαδικασία 6 μηνών. Εκεί τοποθετήσαμε ανθρώπους που έχουν ποιότητα οι 3 στους 4 έχουν μεταπτυχιακά στη διοίκηση υγείας».

Στο σημείο αυτό άρχισε να φωνάζει ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Η Βουλή έχει κανόνες. Δεν είναι στούντιο τηλεπωλήσεων εδώ. Μην διακόπτετε», του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

«Διερωτώνται διάφοροι πως τα κάνουμε όλα αυτά. Γίνονται επειδή η έγνοια μας δεν είναι να στήσουμε πελατειακά δίκτυα ούτε αφήνουμε τους δικούς μας να βάζουμε το δάχτυλο στο μέλι ούτε επειδή είμαστε οι καλοί μαθητές των δανειστών», ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «παράγοντες είχαν δημιουργήσει δίκτυα εξυπηρετήσεων μέσα στα νοσοκομεία» και ότι «πολλά στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είχαν το μυαλό τους στη δουλειά αλλά στον πλουτισμό τους και στα σκάνδαλα».

«Εργαζόμαστε για την ηθικοποίηση του συστήματος που είναι προϋπόθεση για να σταθεί το σύστημα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «αυτά που κάνουμε είναι το δικό μας παράλληλο πρόγραμμα για την υγεία και ο κόσμος το αναγνωρίζει».

«Θα είμαστε πετυχημένοι στο βαθμό που θα καταφέρουμε κάθε πολίτης που αρρωσταίνει να μην βαρυγκωμεί επειδή θα πάει στο νοσοκομείο. Το τελικό έργο που θα παρουσιάσουμε σε 25 χρόνια από σήμερα θα είναι ασύγκριτο σε σχέση με την κατεδάφιση που πέτυχαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 Ο Αλ. Τσίπρας δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην διαπραγμάτευση. Ωστόσο σχολίασε τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του Β. Λεβέντη για τα αντίμετρα εφόσον περιλαμβάνουν σχολικά γεύματα. «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε και να προτρέχουμε. Δεν σας άρεσαν κάποια από τα αντίμετρα. Δυστυχώς δεν είναι ανούσια τα σχολικά γεύματα. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που η φτώχεια πολλαπλασιάσθηκε και παιδιά πηγαίνουν σχολεία χωρίς στα σπίτια τους να έχουν πάρει πρωινό. Όπου έχει εφαρμοστεί το σχολικό γεύμα το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο διαπίστωσε ότι αυξήθηκε το επίπεδο των μαθητών», είπε ο Αλ. Τσίπρα και συνέχισε λέγοντας ότι «η απόφαση να επεκτείνουμε από τώρα, όχι από το 2019 που θα εφαρμοστούν μέτρα και αντίμετρα, τα προγράμματα σε 300.000 μαθητές, που είναι ο μισός μαθητικός πληθυσμός, δεν είναι αμελητέα παρέμβαση. Ούτε ήταν αμελητέα παρέμβαση να δώσουμε την 13η σύνταξη».

«Περιμένετε και θα δείτε. Εδώ υπάρχει διαφορά αντίληψης. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε υποδομές όχι να μειώσουμε λίγο τον ΦΠΑ. Η μικρή μείωση του ΦΠΑ στα σούπερ μάρκετ δεν θα πάει στον καταναλωτή», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL