Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Μαξίμου: Fake news με σφραγίδα Reuters
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαξίμου: Fake news με σφραγίδα Reuters

Σφοδρή επίθεση στο Reuters για δημοσίευμα που αναφέρεται σε δήθεν απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εξαπέλυσε το πρωθυπουργικό γραφείο, εκφράζοντας μάλιστα προβληματισμό για το ενδεχόμενο το δημοσίευμα να είχε στόχο την κερδοσκοπία στις χρηματαγορές. “Ελπίζουμε να είναι απλώς μια ανοησία, γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι κάποιοι παίζουν παιχνίδια με το Χρηματιστήριο” ανέφερε χαρακτηριστικά το Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να μην μπορούν να δώσουν άλλη εξήγηση, για το ότι υπήρξε δημοσίευμα το οποίο ήταν καταδικασμένο να "καεί" λίγες ώρες μετά, καθώς υποτίθεται ότι ο πρωθυπουργούς θα προχωρούσε σε διάγγελμα... ή "σήμερα ή αύριο". Επιπλέον, το δημοσίευμα παρουσιάστηκε σε μια περίοδο κατά την οποία όλες οι πλευρές δείχνουν να επιδιώκουν και να εργάζονται για την τελική συμφωνία, ενώ δεν υπάρχει και καμία εικόνα ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε κάλπες. Λίγη ώρα μετά, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στη Βουλή σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός από το ίδιο βήμα.

Πιο αναλυτικά, το πρωθυπουργικό γραφείο τονίζει πως “το πρακτορείο Reuters θα έπρεπε, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, να είναι περισσότερο προσεκτικό και να μη φιλοξενεί ‘δημοσιεύματα’ αμφιβόλου προελεύσεως και μηδενικής αξιοπιστίας", επισημαίνοντας ότι “Είναι προφανές ότι η ‘αποκλειστική είδηση’ περί δήθεν συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού, καθώς και το σενάριο περί εκλογών που στηρίζονται σε φήμες κατά τον ίδιο τον συντάκτη της ‘είδησης’ σε μια κανονική περίοδο δεν θα αφορούσαν κανέναν". "Σήμερα, όμως, εν μέσω μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης κάθε ψεύτικη είδηση, που προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση, μετατρέπεται αυτομάτως σε πρώτο θέμα σε μεγάλη μερίδα του Τύπου" σημειώνει το Μαξίμου, προσθέτοντας: “Είμαστε και επισήμως στην εποχή των fake news. Aυτή τη φορά και με τη σφραγίδα του Reuters. Κρίμα...".

Η “βόμβα” του Reuters, η οποία "μοιράστηκε" μόνο σε συνδρομητές (γεγονός που αυξάνει τις υποψίες για τους σκοπούς του), ισχυριζόταν πως ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου, χθες Πέμπτη ή σήμερα Παρασκευή, κατά την οποία “προσανατολίζεται να απειλήσει ή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές με στόχο την άσκηση πίεσης προς την πλευρά των δανειστών”.

Ν. Παππάς: “Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019”

«Δεν υπάρχει κλίμα αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, προσθέτοντας πως κυβέρνηση και θεσμοί «είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας». Ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε «άκαιρο» το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές, επισημαίνοντας ότι «εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019». Τότε, συνέχισε ο υπουργός, «θα μπορεί ο πολίτης να κρίνει ποια είναι η παράταξη που βύθισε τη χώρα στην κρίση [...] και ποια η παράταξη που κατάφερε να τη βοηθήσει να ανακάμψει συνολικά».

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία, ο Ν. Παππάς εκτίμησε ότι «είναι ώρα αποφάσεων συνολικά για την Ευρώπη». «Ο σφιχτός εναγκαλισμός των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με τα συντηρητικά είναι κάτι που τους κοστίζει ακόμη και με όρους επιβίωσης" πρόσθεσε.

Σήμερα τηλεδιάσκεψη σε κορυφαίο επίπεδο

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών σε τεχνικό επίπεδο και σήμερα αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη σε κορυφαίο επίπεδο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα δηλώσεις και "διαρροές" ένθεν και ένθεν, κλείνουν σιγά - σιγά τα εκκρεμή ζητήματας. Στόχος είναι να έχει υπάρξει όσο το δυνατό μεγαλύτερη σύγκλιση μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο αναμένεται να καταγράψει την πρόοδο που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής. Μεγάλο "αγκάθι" παραμένουν τα εργασιακά και δεν αποκλείεται στο τέλος να προκριθεί η λύση μεταφοράς τους στην τρίτη αξιολόγηση, καθώς το ΔΝΤ είναι ανένδοτο, ζητώντας αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% ανά μήνα, θέσπιση της ανταπεργίας των εργοδοτών και μη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σημεία τα οποία δεν αποδέχεται η κυβέρνηση.

Ακολουθούν χρέος και πλεονάσματα

Εφόσον πραγματοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερη σύγκλιση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και είναι έτοιμη ή σχεδόν έτοιμη η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement), δεδομένου ότι τα εργασιακά θα αποτελέσουν αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης, τότε θα πρέπει να υπάρξει η δέσμευση για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος, σε συνδυασμό με τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά.

Τζ Πιτέλα:“Ώρα των δανειστών να κάνουν το βήμα”

Σε νέα παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας προέβη ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος σήμερα αναμένεται να ανακηρυχθεί ως επίτιμος δημότης της Αθήνας. "Θεωρούμε πως η Ελλάδα έκανε πολλά και είναι τώρα η σειρά των δανειστών να κάνουν το βήμα ώστε να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς επιπλέον μέτρα, ενώ θεωρούμε απαραίτητο η όποια συμφωνία για τις συλλογικές συμβάσεις να ανταποκρίνεται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές" επισήμανε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιταλός πολιτικός, ο οποίος θα έχει στην Αθήνα συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. "Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη" συνεχίζει ο Ιταλός πολιτικός, τονίζοντας ότι η πολιτική του ομάδα "στήριξε την Ελλάδα στην προσπάθειά της να βγει από την κοινωνική και οικονομική κρίση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL