Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Π. Σκουρλέτης: Θέλουμε την μέγιστη δυνατή συναίνεση στις αλλαγές στον Καλλικράτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: Θέλουμε την μέγιστη δυνατή συναίνεση στις αλλαγές στον Καλλικράτη

«Τα θέματα των θεσμικών αλλαγών δεν επιδέχονται προσεγγίσεων “fast track”, θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Μ. Βορίδη, σχετικά με τον διάλογο για τις αλλαγές στο Καλλικράτη και του θεσμικού πλαισίου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Π. Σκουρλέτης επισήμανε ότι το πόρισμα της σχετικής επιτροπής δεν αποτελεί τις θέσεις της κυβέρνησης η οποία ενδιαφέρεται να καταγράψει τις εμπειρίες από την εφαρμογή του Καλλικράτη πριν δημοσιεύσει τις τελικές της προτάσεις περίπου στα μέσα της χρονιάς.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της Ν.Δ. περί προσπάθειας άλωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση μέσω της καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, ο Π. Σκουρλέτης αναρωτήθηκε «από πού και ως πού η αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων αποτελεί προσπάθεια άλωσης και δεν αποτελεί προσπάθεια αλλοίωσης της ψήφου των πολιτών, όταν το 18%, το 20%, το 25% της πρώτης Κυριακής λαμβάνει μία θηριώδη τελικά πλειοψηφία στη δεύτερη Κυριακή της τάξεως των 3/5;»

Ο Π. Σκουρλέτης έφερε το παράδειγμα των επιτροπών που ασκούν εκτελεστικό έργο εντός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου οι περισσότερες αποφάσεις είναι σχεδόν ομόφωνες κι αναρωτήθηκε «όταν φτάνουμε στο επίπεδο των δημοτικών συμβουλίων εκεί πια ανακαλύπτουμε τις μεγάλες διαχωριστικές γραμμές;» Ο Π. Σκουρλέτης έθεσε το ερώτημα «γιατί, λοιπόν, η απλή αναλογική δεν συμβάλλει σε μια λογική ευρύτερων συνθέσεων;» κι υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα είναι απέναντι σε μια αντίληψη που αντιμετωπίζει τους δημάρχους σαν τον «μεγάλο βραχίονα μιας κεντρικής «γαλάζιας» εξουσίας».

«Πάντοτε ήσασταν η οπισθοφυλακή οποιασδήποτε αλλαγής»

Ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τον σημερινό εκλογικό νόμο που υπερασπίζεται η Ν.Δ. «παραμορφωτικό» κι υπενθύμισε την διαχρονική αντίθεση της Ν.Δ. σε όλες τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η αιρετή νομαρχία, ο Καποδίστριας κι ο Καλλικράτης. «Είστε η προσωποποίηση της συντήρησης σε σχέση με την αυτοδιοίκηση, δεν θέλετε να αλλάξει τίποτα, πάντοτε ήσασταν η οπισθοφυλακή οποιασδήποτε αλλαγής, λαθεμένης ή όχι» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης.

Παράλληλα, ο Π. Σκουρλέτης επέκρινε και την στάση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, ο οποίος συμμετείχε στο 95% της διαδικασίας διαλόγου για τις αλλαγές στον Καλλικράτη πριν αποχωρήσει «στο παρά πέντε» και «για λόγους που ίσως εσείς γνωρίζετε καλύτερα», όπως επισήμανε ο Π. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στον Μ. Βορίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL