Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Αν. Ξανθός: / Αν. Ξανθός: Δεσμευμένοι στην αποασυλοποίηση όλων των ψυχιατρείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν. Ξανθός: / Αν. Ξανθός: Δεσμευμένοι στην αποασυλοποίηση όλων των ψυχιατρείων

«Είμαστε απολύτως δεσμευμένοι στον στόχο αποασυλοποίησης όλων των ψυχιατρείων» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία που ψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ από την ολομέλεια της Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ. και Ένωση Κεντρώων υπερψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, το Ποτάμι ψήφισε «παρών», ενώ τα άλλα κόμματα καταψήφισαν. Παράλληλα ο Αν. Ξανθός απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για κομματικές προσλήψεις στην Υγεία, ενώ υπογράμμισε ότι επί της σημερινής κυβέρνησης έχουν αναλάβει υπηρεσία στον χώρο της Υγείας 6.200 άτομα μόνιμο προσωπικό.

Σχετικά με το ΠΕΔΥ ο Αν. Ξανθός υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν τη δυνατότητα επιστροφής γιατρών στο δημόσιο σύστημα υπενθυμίζοντας ότι η αρχική αυταρχική διάταξη του πρώην υπουργού Υγείας Άδ. Γεωργιάδη τους υποχρέωνε να δώσουν απάντηση μέσα σε μία εβδομάδα σχετικά με το αν επιθυμούν να κλείσουν ή όχι τα ιδιωτικά τους ιατρεία, κάτι που προκάλεσε τη φυγή 3.000 γιατρών και την αποδιοργάνωση του συστήματος.

Σχετικά με τις επικρίσεις για την μη έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο Αν. Ξανθός σχολίασε ότι εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν «συνθήκες κανονικότητας» και όταν η κανονικότητα επανήλθε, εκδόθηκαν τρία δελτία τιμών, τα οποία ήταν «τα πρώτα με απόλυτη διαφάνεια και με καθαρούς κανόνες, χωρίς παρεμβάσεις των ατύπων συμβούλων».

Π. Πολάκης: Είμαστε οι πρώτοι που κάναμε πραγματική αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων

«Όλοι κρινόμαστε» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης αναφερόμενος στην αλλαγή των διοικητών των νοσοκομείων και την ακύρωση της σχετικής απόφασης από το ΣτΕ. Ο Π. Πολάκης σχολίασε αρνητικά την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Δικαιοσύνη στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε αντίθεση με τον αργό τρόπο με τον οποίο γίνεται η διερεύνηση για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Π. Πολάκης υπογράμμισε ότι η σημερινή είναι η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε σε μια πραγματική, διπλή αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων.

«Δεν φτιάχνουμε κομματικό κράτος, αλλά δεν θα συντηρήσουμε και τους μηχανισμούς που είχαν στήσει οι προηγούμενοι» τόνισε ο Π. Πολάκης επισημαίνοντας ότι ένα αριστερό σχέδιο ανασυγκρότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί από ανθρώπους που είχαν επιλεγεί από αλφαβητικό κατάλογο και με το σύστημα «4-2-1» που είχαν εφαρμόσει τα κόμματα που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης αντίθετα υποστήριξε ότι η διαδικασία επιλογής διοικητών νοσοκομείων από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν διαφανής, με συμμετοχή αντιπροέδρου του ΑΣΕΠ στις επιτροπές επιλογής.

Αν. Πετρόπουλος: Καλύτερη απόδοση στις συντάξεις από τον δείκτη τιμών καταναλωτή

«Ο δείκτης τιμών καταναλωτή οδηγεί έτσι κι αλλιώς σε ένα αποτέλεσμα θετικό για τις συντάξεις και σε καμία περίπτωση δεν θα επιφέρει μείωση, αντιθέτως θα επιφέρει καλύτερη απόδοση στις συντάξεις αυτός ο τύπος» υπογράμμισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Πετρόπουλος αναφερόμενος στην τροπολογία με την οποία ορίζεται ο δείκτης τιμών καταναλωτή ως συντελεστής για τον υπολογισμό των συντάξεων μέχρι και το 2020.

Ο Αν. Πετρόπουλος επανέλαβε καθησυχαστικά ότι τόσο ο δείκτης τιμών καταναλωτή όσο κι ο δείκτης μεταβολής μισθών που θα ισχύει από το 2021 «δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση με άλλο τρόπο τις συντάξεις».

Τροπολογία υπ. Υγείας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους

Προκειμένου να διασφαλιστεί η δέσμευση του υπουργείου Υγείας για πρόσληψη των πρώην εργολαβικών εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις στα νοσοκομεία, κρίθηκε «απαραίτητη» ειδική ρύθμιση ώστε να αναβαθμιστεί η εμπειρία ως «ιδιαιτέρως σημαντικό κριτήριο πρόσληψης». Επίσης με ρύθμιση καλύπτονται και οι αλλοδαποί/ές εργαζόμενοι/ες, αφού δεν απαιτείται ιθαγένεια, αλλά νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής. Τέλος, η ανεργία μοριοδοτείται με 200 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL