Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Δ. Τζανακόπουλος: "Μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: "Μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα"

Κλείσιμο των λίγων πλέον εκκρεμοτήτων για να επιτευχθεί ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και να ξεκινήσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε συνδυασμό με τα πλεονάσματα μετά το 2018 περιλαμβάνει το μενού της αξιολόγησης με ορίζοντα να τελειώσουν όλα στις 7 Απριλίου. Στην παρούσα φάση η αξιολόγηση συνεχίζεται με ένα πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων τόσο σε τεχνικό όσο και σε ανώτερο επίπεδο, με στόχο την αναζήτηση όσο το δυνατό περισσότερων συγκλίσεων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το “μείγμα” μέτρων και αντίμετρων (ύψους 2% έκαστο πακέτο παρεμβάσεων) το οποίο θα εφαρμοστεί μετά το πρόγραμμα, αλλά σε καμία περίπτωση τα εργασιακά. Εκεί αναζητείται πολιτική λύση, ενώ δεν αποκλείεται να παραπεμφθεί για την τρίτη αξιολόγηση, λύση που θα οδηγούσε σε πολύ πιο άνετο κλείσιμο τη αξιολόγησης, αλλά θα ανέβαλε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η οποία αποτελεί διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης. Για το θέμα των εργασιακών, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup της Δευτέρας, οι οποίοι στις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον κρατούσαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες απόλυτη σιγή έναντι των θέσεων που εξέφραζε το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο εμφανίζεται ανυποχώρητο, επιμένοντας στη σκληρή συνταγή για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών (lockout) και διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος παντελούς απουσίας συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο ασφαλιστικό, η απαίτηση των δανειστών για εφαρμογή μια κι έξω των περικοπών στις συντάξεις, με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ, προκαλεί την άρνηση της κυβέρνησης. Το οικονομικό επιτελείο αντιπροτείνει οι περικοπές στις συντάξεις να εφαρμοστούν σταδιακά από το 2020 σε ορίζοντα πενταετίας στο ιδανικό σενάριο ή έστω σε ορίζοντα τριετίας. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, από την άλλη, θεωρείται βέβαιη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 ευρώ, με διατήρηση του πρώτου συντελεστή στο 22%.

Στα αντίμετρα φαίνεται πως έχουν επιτευχθεί οι βασικές συγκλίσεις. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% βρήκαν την αντίσταση κυρίως του ΔΝΤ, αλλά και των Ευρωπαίων. Η κυβέρνηση ζητούσε μια μείωση περί τα 800 εκατ., το ΔΝΤ αντιπρότεινε 0 εκατ., ενώ η Κομισιόν τοποθετούνταν για ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον η διαπραγμάτευση εστιάζεται σε μείωση γύρω στα 400 εκατ. Διαφωνίες εντοπίζονταν και σε άλλα σημεία του μίγματος φορολογικής πολιτικής. Οι δανειστές ήθελαν κυρίως μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις, ενώ εισηγούνται και μειώσεις φόρων για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση επεδίωκε μειώσεις εμμέσων φόρων, όπως η μετάταξη του ΦΠΑ προϊόντων σε χαμηλότερο συντελεστή. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συμφωνηθεί περίπου 500 εκατομμύρια για δράσεις κοινωνικής πολιτικής, περιλαμβανομένης δωρεάν ένταξης και συμμετοχής σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά από τριών χρόνων, επέκταση των σχολικών γευμάτων σε 300.000 μαθητές Δημοτικού και επέκταση επιδομάτων και σε οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά. Επίσης, στον τομέα των αναπτυξιακών παρεμβάσεων η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο να δοθούν περίπου 500 εκατ. για την ενεργειακή εξοικονόμηση της βιομηχανίας, για έργα υποδομής στην περιφέρεια και για την ενίσχυση των κεφαλαίων που δίνονται μέσω του αναπτυξιακού νόμου.

Διαφορετικές διατυπώσεις για την εφαρμογή των αντισταθμιστικών

Πάντως, χθες δημιουργήθηκε εκ νέου ζήτημα σε ό,τι αφορά το ζήτημα του πλαισίου και των προϋποθέσεων εφαρμογής των αντισταθμιστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ενημέρωσή του στην ολλανδική Βουλή την Παρασκευή, θα εφαρμόζονται τα θετικά μέτρα μόνο εάν ξεπεραστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Μόνο όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί η Ελλάδα να κάνει χρήση των αντισταθμιστικών μέτρων που διαπραγματεύεται την τρέχουσα περίοδο με τους θεσμούς».

«Μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα» διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευκρινίζοντας όμως πως τα αντίμετρα "θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του 2018». Έκανε δε λόγο για μια “ολόκληρη παραφιλολογία” σχετικά με το εν λόγω έγγραφο, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που έκαναν την ερμηνεία ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν ισόποσα με την υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα (σ.σ.: αρκεί να επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% το 2018).

Π. Σκουρλέτης: "Ανάγκη να ψηφιστούν από ευρύτατη πλειοψηφία τα μέτρα"

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τοποθετήθηκε και για τις χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος είχε αναφέρει στον Real FM: «Επειδή ακριβώς αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά, υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μια ευρύτατη πλειοψηφία εντός Βουλής. (...) Δεν ξέρω αν θα είναι 180 ή παραπάνω, ή λιγότερο, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν την επόμενη κυβέρνηση που δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι στο μεγαλύτερό της μέρος. Άρα, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτή τη διάσταση, της ανάγκης να υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση».

Όπως σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Εσωτερικών δεν μίλησε θεσμικά, αλλά πολιτικά, δηλώνοντας πως η αντιπολίτευση θα πρέπει, υπερβαίνοντας τον εαυτό της, να δηλώσει ότι η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από αυτή που περίμενε και να την υπερψηφίσει. Ο Δ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές και δεν υπάρχει κανένας λόγος νομικός ή θεσμικός να επιδιωχθεί οποιαδήποτε μεγαλύτερη πλειοψηφία. "Από εκεί και πέρα, εφόσον η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία είναι καλή, θα καλέσει το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να την υπερψηφίσουν" πρόσθεσε, καταλήγοντας: “Ο κ. Μητσοτάκης και η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων τον Δεκέμβριο του 2016, κατά τον ίδιο τρόπο, αυτοκαταστρεφόμενοι μάλλον, θα επιλέξουν να μην ψηφίσουν και τα θετικά μέτρα τα οποία θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά ακριβώς και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές”.

Ευ. Τσακαλώτος: Ανάγκη για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης

Σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ και τον πρέσβη της Ολλανδίας Κασπάρ Βέλντκαμπ συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές η αναγκαιότητα της ταχείας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL