Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Ευθύνεστε διότι δεν σταματήσατε τις "αριστερές ιδεοληψίες"! / Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγορεί για... ενδοτισμό τους δανειστές!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευθύνεστε διότι δεν σταματήσατε τις "αριστερές ιδεοληψίες"! / Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγορεί για... ενδοτισμό τους δανειστές!

Να εκμεταλλευθεί τις διαφωνίες που έχουν αποκρυσταλλωθεί στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση επιχειρεί η Ν.Δ. εφαρμόζοντας διπλό “σαμποτάζ” προς την κυβέρνηση: αφενός επαναφέρει στην πρώτη γραμμή της “γαλάζιας” ρητορικής το αίτημα για εκλογές “εδώ και τώρα”, αφετέρου στέλνει μήνυμα στους δανειστές να... μην αποδεχθούν το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να καθορίζει εκείνη το μείγμα της οικονομικής πολιτικής!

Ο Κυρ. Μητσοτάκης περιοδεύει από χθες στους ανατολικούς νομούς της Κρήτης, ενώ η οδός Πειραιώς είχε ήδη από το πρωί αρχίσει το “σφυροκόπημα” κατά της κυβέρνησης εξαπολύοντας επίθεση στον Αλ. Τσίπρα σχετικά με το άρθρο του για την Ευρώπη των “πολλαπλών επιλογών”, αλλά και στον Π. Σκουρλέτη για τις δηλώσεις του περί την “ανάγκη” να ψηφιστεί από ευρύτερη πλειοψηφία η νέα δέσμη μέτρων.

Επιστροφή στις εκλογές

Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. από την Κρήτη. Περιοδεύοντας στο Λασίθι υποσχέθηκε πως “δεν θα λαϊκίσει”, ενώ χθες το βράδυ, σε ομιλία του στο Ηράκλειο, επέλεξε να επαναφέρει στην προμετωπίδα του δημόσιου λόγου του το αίτημα περί εκλογών -το οποίο η Ν.Δ. είχε σχεδόν “αποσύρει” μετά την “προσυμφωνία” του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

“Πρέπει να πάμε άμεσα σε εκλογές, ώστε οι Έλληνες να αποφασίσουν και η χώρα να αναπνεύσει” είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι “όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα” -κι αυτό παρά το γεγονός ότι έως πριν από λίγα 24ωρα η Ν.Δ. έλεγε επισήμως ότι επιθυμεί να κλείσει η αξιολόγηση και πως το αίτημα περί εκλογών είναι αποσυνδεδεμένο από την πορεία των διαπραγματεύσεων.

"Δικά τους τα μέτρα, αυτοί ας τα ψηφίσουν"

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Εσωτερικών, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε αυτό που ήδη η Ν.Δ. είχε υποστηρίξει από χθες το μεσημέρι με ανακοίνωσή της: ότι, δηλαδή, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπερψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση είτε τα μέτρα είτε τα “αντίμετρα”.

“Είναι ο κ. Τσίπρας, το κόμμα του και οι συνοδοιπόροι της κυβέρνησής του που έχουν δίλημμα πώς θα ψηφίσουν τα μέτρα που ξόρκιζαν πριν από λίγους μήνες. Τη στιγμή αυτή δεν ξέρουμε ακόμα με βεβαιότητα ούτε πώς ούτε πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν νέα βάρη. Γιατί κάποια μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί” είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας: “Τα μέτρα αυτά είναι το κόστος της δικής τους αποτυχίας. Δικά τους είναι τα μέτρα, αυτοί τα έφεραν, αυτοί ας τα ψηφίσουν”.

Ευθύνη των δανειστών που αποδέχτηκαν την κυβερνητική πολιτική!

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε μήνυμα και στους δανειστές επιρρίπτοντάς τους ευθύνη επειδή... δέχονται το δικαίωμα μίας χώρας να καθορίζει εκείνη το μείγμα της οικονομικής πολιτικής!

“Η χώρα πρέπει να επιστρέψει στον ίσιο δρόμο. Αυτό είναι δικό μας καθήκον. Αλλά είναι και υποχρέωση των εταίρων μας, που έχουν και αυτοί το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Έχουν ευθύνη που ανέχθηκαν την υπερφορολόγηση αντί της περικοπής δαπανών. Έχουν ευθύνη που συναίνεσαν στο έκτρωμα Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό. Έχουν ευθύνη για τα υψηλά πλεονάσματα που δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τους δανειστές να μην αποδεχθούν αυτά που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει... “αριστερές ιδεοληψίες”.

Σημειωτέον, πάντως, πως, σε ό,τι αφορά τις δικές του προτάσεις, περιορίστηκε σε ευχολόγιο, υποσχόμενος μία συμφωνία “με πλεονάσματα γύρω στο 2%”, αν και αυτό δεν είναι μόνο στο χέρι της Αθήνας. Μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πρόθεσή του να... υπερακοντίσει τις απαιτήσεις του Μνημονίου, αφού τόνισε ότι, για να πάρει μία συμφωνία με πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ, θα υλοποιήσει “ένα ευρύ πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία” και υποσχέθηκε “λιγότερο και καλύτερο κράτος”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL