Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Η Ν.Δ. / Ευαίσθητες ισορροπίες. λόγω... αμηχανίaς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Η Ν.Δ. / Ευαίσθητες ισορροπίες. λόγω... αμηχανίaς

Σύρριζα... με την εσωστρέφεια κινείται η Ν.Δ., καθώς, όσο η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε κενό στρατηγικής περιμένοντας τις εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, στο εσωτερικό της οδού Πειραιώς κινούνται υπόγεια ρεύματα, ξεδιπλώνονται όλες οι απόψεις και η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι.

Η κατάσταση παροξύνεται από την επιτεινόμενη αμηχανία της ηγεσίας του κόμματος να χαράξει νέα γραμμή, μετά την εν τοις πράγμασι ακύρωση της προηγούμενης τακτικής από την “προσυμφωνία” του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Η Ν.Δ., έως τότε, εξέπεμπε το μήνυμα “εκλογές εδώ και τώρα”, συνδέοντάς το με την εκτίμησή της ότι “αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση”, όπως έλεγαν κορυφαία “γαλάζια” στελέχη.

Νέα δεδομένα

Ωστόσο, παρότι ακόμη δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από εκείνη την “προσυμφωνία”, φαντάζει σαν ένας χρόνος. Έκτοτε η Ν.Δ. αποσυνέδεσε το αίτημα για εκλογές από την πορεία των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση -κάτι που επανέλαβε μόλις προχθές στην τηλεόραση του Bloomberg ο Κυρ. Μητσοτάκης- προκειμένου να σταματήσει να φλερτάρει με τη... “γραφικότητα” -όπως προειδοποίησε, εξάλλου, και η βουλευτής του κόμματος Κατ. Παπακώστα.

Συν τοις άλλοις η “γραμμή” της Ν.Δ. άλλαξε άρδην και μετά την επίσκεψη του προέδρου του κόμματος στο Βερολίνο -κάτι που μάλλον δείχνει ότι οι πληροφορίες πως οι συνομιλητές του τού ζήτησαν να μην υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα είχαν βάση.

Εσωστρέφεια

Βεβαίως, πριν καν από τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, στο εσωτερικό της Ν.Δ. η διχοστασία ήταν έντονη και η εσωστρέφεια μετά βίας κρατιόταν εντός των τειχών της οδού Πειραιώς. Το “ξέσπασμα” του Ευ. Μεϊμαράκη, που χαρακτήρισε “τζάμπα μαγκιές” τη στάση “δεν ψηφίζω τίποτα εκ του ασφαλούς”, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και επιβάρυνε έτι περαιτέρω την εσωκομματική ατμόσφαιρα.

Έστω κι αν ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να “μαζέψει” όσα είπε, με διαρροή πως απευθυνόταν στον... Μ. Βορίδη και όχι στην ηγεσία του κόμματος, αναδύθηκαν χωρίς αμφιβολία οι διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στην οδό Πειραιώς για τον τρόπο που πρέπει να (αντι)πολιτεύεται η Ν.Δ. Τούτων δοθέντων, ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχθηκε εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του και κορυφαία στελέχη του κόμματος να στείλει “μηνύματα πειθαρχίας” προκειμένου η διχοστασία να μην μετατραπεί σε ανοιχτή κρίση εσωστρέφειας.

Κάπως έτσι ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκάλεσε την περασμένη Δευτέρα τη “σκιώδη κυβέρνηση” του κόμματός του για να απειλήσει με κεκαλυμμένο τρόπο με διαγραφές, υπογραμμίζοντας πως “θα μείνει πίσω όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με τη σημερινή τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά τη χώρα”. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στόχος των στελεχών “δεν θα πρέπει να είναι να γίνονται αρεστοί στον κ. Τσίπρα, αλλά χρήσιμοι στον λαό και την πατρίδα”.

Τα ίδια μηνύματα, με ηπιότερο τρόπο, αναμένεται να εκπέμψει ο Κυρ. Μητσοτάκης και την προσεχή Πέμπτη, οπότε συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για να υπενθυμίσει στους βουλευτές ότι “μία είναι η γραμμή”.

Ευαίσθητες ισορροπίες

Πάντως, μετά το μήνυμα Μητσοτάκη, αλλά και τις διαστάσεις που πήρε η ηχηρή παρέμβαση Μεϊμαράκη, στελέχη του “καραμανλικού” στρατοπέδου επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους, ώστε να μην κατηγορηθούν για “υπονόμευση” της ηγεσίας. Μάλιστα, ο βουλευτής Σερρών Κ. Καραμανλής δήλωσε πως όλοι πρέπει “να ζυγίζουν κάθε λέξη τους”, φωτογραφίζοντας τον Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή υποστήριζαν ότι ουδεμία κόντρα υπάρχει μεταξύ πλατείας Μαβίλη και Μοσχάτου.

Όπως και να ‘χει, το γεγονός ότι η Ν.Δ. βυθίστηκε στην εσωστρέφεια μετά την κατάρρευση της στρατηγικής Μητσοτάκη έδειξε και τα όρια των κινήσεων του Κυρ. Μητσοτάκη εντός του κόμματός του. Και, με την προοπτική η αξιολόγηση να κλείσει επισφραγίζοντας την πολιτική σταθερότητα, η επί μακρόν παραμονή της Ν.Δ. στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φέρει τον αρχηγό της αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις και δεδομένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL