Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
"Προσπέρασε" τη διαπραγμάτευση ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Προσπέρασε" τη διαπραγμάτευση ο Κυρ. Μητσοτάκης

Στα ελληνοτουρκικά, στην κατάσταση στα Βαλκάνια και την εν εξελίξει συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης περιορίστηκε χθες, δημοσίως τουλάχιστον, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στην προσύνοδο της Ευρωδεξιάς (ΕΛΚ). Εξάλλου, όσο οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών οδηγούν, έστω και με δυσκολίες, σε συμφωνία, η “γαλάζια” αμηχανία εντείνεται. Εξ ου και χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε κάθε αναφορά σε θέματα που άπτονται της αξιολόγησης, αφήνοντας μόνο “γαλάζια” στελέχη (Βασ. Κικίλιας, Μακ. Λαζαρίδης) να “προφητεύουν” σκληρά μέτρα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην προσύνοδο του ΕΛΚ υπογράμμισε ότι “Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., στο περιθώριο της προσυνόδου είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντ. Μογκερίνι, τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Αντ. Ταγιάνι, τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. Μ. Κωσταράκο, τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ αλλά και τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαρ. Ραχόι.

Ανησυχία για την Τουρκία

Κατά τις συναντήσεις του, αλλά και στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επικέντρωσε την παρέμβασή του στις “ανησυχίες που μας προκαλούν η πολιτική και οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο”. “Σε όλους εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για την κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο από την Άγκυρα και φυσικά τους ενημέρωσα για τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Για πρώτη φορά είδαμε άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Τόνισα ότι υποχρέωση της πατρίδας μας είναι η νηφάλια, αλλά ταυτόχρονα και αυστηρή στάση” είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας πως “Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να παρασυρθεί από την κλιμάκωση, που -όπως φαίνεται- επιδιώκει η τουρκική πλευρά, αλλά και δεν πρόκειται να αφήσει οποιαδήποτε πρόκληση αναπάντητη”. Την ίδια ώρα, άλλωστε, η Ν.Δ., με ανακοίνωσή της, επετίθετο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη προκλητική δήλωσή του κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για “απαράδεκτη ανακοίνωση” και “ανυπόστατους ισχυρισμούς”.

Σιωπή για τα μείζονα

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι όσο κι αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έδειξε αντιπολιτευτική διάθεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρέμεινε για μία φορά σιωπηλός για τα μείζονα διακυβεύματα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης. Για παράδειγμα, την ώρα που τα εργασιακά έχουν αναδειχθεί σε μείζον “αγκάθι” των συζητήσεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για “διασφάλιση περισσότερων θέσεων εργασίας για τους νέους”, αποφεύγοντας να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις, ενώ δεν έκανε ούτε λόγο για τα “αντίμετρα” που “παλεύει” η κυβέρνηση ή για την ανάγκη μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ή έστω για την προτεραιότητα συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL