Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Τζανακόπουλος: Δεν έχει αλλάξει η θέση μας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τζανακόπουλος: Δεν έχει αλλάξει η θέση μας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών

Η άποψη της κυβέρνησης για το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών έχει εκφραστεί από δύο υπουργούς (τον τέως, Νίκο Φίλη και τον νυν, Κώστα Γαβρόγλου) και τον πρωθυπουργό και δεν έχει αλλάξει, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της “Αυγής”, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Στον απόηχο της αντιπαράθεση του τέως υπουργού Παιδείας με τον αρχιεπίσκοπο, με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του στην Ιερά Σύνοδο, ουσιαστικά παρείχε κάλυψη στο πρόσωπο του Νίκου Φίλη και παράλληλα, διαχώρισε τη θέση της κυβέρνησης από τις δηλώσεις του Ιερώνυμου ότι ο διάλογος για το εν λόγω ζήτημα έχει ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι “η θέση της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, έχει εκφραστεί από τον τότε αρμόδιο υπουργό, από τον νυν αρμόδιο υπουργό, αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε σχετική παρέμβασή του στη Βουλή”. Επισήμανε, δε, ότι “αυτή είναι και η θέση, η οποία υλοποιείται σήμερα, καθώς, όπως θα γνωρίζετε, συνεχίζεται ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της ηγεσίας της Εκκλησίας, έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να προχωρήσουμε στην αλλαγή του προγράμματος σπουδών στη βάση των σύγχρονων αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος". Όπως, εξήγησε, οι συγκεκριμένες αποφάσεις θα ληφθούν από το αρμόδιο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όταν αυτή η διαβούλευση ολοκληρωθεί στη βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί.

Σε ερώτηση που ακολούθησε για το θέμα του σχέσεων εκκλησίας και κράτους, όπως ανοίγει με τη διαβούλευση για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος τώρα μόλις ξεκίνησε, δήλωσε: “σε κάθε περίπτωση, η βασική αρχή είναι ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα εκσυγχρονισμού του ελληνικού συντάγματος, στην κατεύθυνση του σαφούς προσδιορισμού των διακριτών ρόλων μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας".

Ο διάλογος των πολιτικών συντακτών με τον υπ. Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο 

Στην συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο,  όπου συμμετείχαν κι άλλοι ιεράρχες και υπουργοί, κρατούνταν τελικά πρακτικά;

Η θέση της Κυβέρνησης όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα έχει εκφραστεί από τον τότε αρμόδιο υπουργό, από τον νυν αρμόδιο υπουργό αλλά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό με σχετική παρέμβασή τους στη Βουλή. Αυτή είναι και η θέση η οποία υλοποιείται σήμερα, καθώς, όπως θα γνωρίζετε, συνεχίζεται ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και της ηγεσίας της Εκκλησίας, έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να προχωρήσουμε στην αλλαγή του προγράμματος σπουδών στη βάση των σύγχρονων αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις θα ληφθούν από το αρμόδιο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όταν αυτή η διαβούλευση ολοκληρωθεί στη βάση του χρονοδιαγράμματος που έτσι κι αλλιώς έχει τεθεί εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Μιας και άνοιξε η συζήτηση για Συνταγματική αναθεώρηση τα θέματα Εκκλησίας- Κράτους τίθενται σε διαβούλευση. Η θέση της Κυβέρνησης ποια είναι ως προς αυτό γιατί προκύπτει και μέσα απ΄ αυτή την τοποθέτηση του κυρίου Ιερώνυμου και μια τέτοια, ίσως, ανησυχία.

Η Κυβέρνηση στη σχετική ομιλία του Πρωθυπουργού που έγινε το Καλοκαίρι του 2016 ανέπτυξε με αρκετά εκτεταμένο τρόπο τα ζητήματα που σχετίζονται με το χωρισμό της Εκκλησίας  και του Κράτους. Είναι μία συζήτηση η οποία αυτή τη στιγμή ξεκινά, είναι μία συζήτηση την οποία έχει αναλάβει η επιτροπή για το δημόσιο διάλογο ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος να διενεργήσει και οι τελικές θέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα καταγραφούν όταν κι αυτός ο διάλογος ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση η βασική αρχή είναι ότι θα πρέπει να γίνουν αυτά τα βήματα εκσυγχρονισμού του ελληνικού Συντάγματος  στην κατεύθυνση του σαφούς προσδιορισμού των διακριτών ρόλων μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL