Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Αλ. Τσίπρας: / Αλ. Τσίπρας: Στοίχημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: / Αλ. Τσίπρας: Στοίχημα για την ποιότητα της Δημοκρατίας ο διάλογος για τη συνταγματική αναθεώρηση

Η συμμετοχή των πολιτών θα κρίνει την επιτυχία της διαβούλευσης για τη συνταγματική αναθεώρηση, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή, την οποία χαρακτήρισε «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και τη θεσμική διαδικασία στη Βουλή. «Δεν θα είναι απλά ένα chat στο Διαδίκτυο» τόνισε για την ειδική δικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, αλλά σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της συζήτησης αυτής δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τη Βουλή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Θέλω να πω ευθέως ότι απόψεις που δημιουργούν μια εικόνα ‘αγιοποίησης’ της κυρίαρχης, κάθε φορά, άποψης που επικρατεί στο κοινωνικό στρώμα, είναι απόψεις που ενέχουν κινδύνους. (...) Από την άλλη, όμως, θέλω να επισημάνω ότι εξίσου επικίνδυνες για την ίδια τη Δημοκρατία είναι και οι απόψεις που λένε το ακριβώς αντίθετο: Ότι ο λαός δεν μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του παρά μονάχα μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια".

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το χρονοδιάγραμμα της κοινωνικής διαβούλευσης, η οποία θα περιλαμβάνει και τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ώστε να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία από το φθινόπωρο.

“Να ακούσουμε την κοινωνία πριν πάρουμε αποφάσεις για τη λειτουργία μας”

"Επιλέξαμε αυτή τη διαδικασία -και δεν θέλω να το κρύψω αυτό- εξετάζοντας και την εμπειρία των προηγούμενων συνταγματικών αναθεωρήσεων. Μια εμπειρία που έδειξε ότι, παράλληλα με την οργάνωση της συζήτησης σε επιστημονικό επίπεδο, που είναι βεβαίως απαραίτητη, οφείλουμε να εμπλέξουμε στη συζήτηση και την ίδια την κοινωνία” τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: “Οι πολίτες, λοιπόν, είναι αυτοί που πρέπει να έχουν λόγο στη συζήτηση. Θα έλεγα ότι ίσως είναι οι πρώτοι που θα έπρεπε να έχουν λόγο σε αυτή τη συζήτηση. Επαναλαμβάνω, όχι βεβαίως για να δεσμεύσουν τις αποφάσεις των βουλευτών, αλλά για να έχει η Βουλή μια ολοκληρωμένη εικόνα του προβληματισμού και των απόψεων που υπάρχουν στο κοινωνικό σύνολο”.

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα τεθούν και ζητήματα που αφορούν άμεσα κοινοβουλευτικές λειτουργίες, όπως, για παράδειγμα, η ευθύνη των υπουργών και η κοινοβουλευτική ασυλία. Επομένως, σημείωσε, καλό είναι στα ζητήματα αυτά να είναι σαφής και η θέση της Κοινωνίας των Πολιτών, “πριν κληθούμε ‘εμείς’ (σ.σ.: οι βουλευτές) να πάρουμε αποφάσεις για ζητήματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε”.

"Αυτοί που υποτιμούν, κατά την άποψή μου, την άποψη των πολιτών ίσως κάτι να έχουν να διασφαλίσουν, κάτι να έχουν να κρύψουν, κάτι να φοβούνται από την άποψη των πολιτών. Αλλά ας μη συνεχίσω σε αυτή τη συζήτηση. Ίσως να έχουν προκαταλήψεις. Εγώ θέλω να δώσω το στίγμα της ισορροπίας που απαιτείται ανάμεσα στην άποψη που λέει ότι ‘τα πάντα θα τα καθορίζει ο λαός που κάθε φορά έχει δίκιο’ και την άλλη άποψη που λέει ότι ‘ο λαός είναι για να μας λέει την άποψή του κάθε τέσσερα χρόνια’" συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως “η Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους πολίτες".

Επισήμανε δε πως “Η Δημοκρατία στον τόπο μας έχει περάσει από πολλά στάδια", προσθέτοντας: “Χρειάστηκαν αγώνες, συγκρούσεις για να τη θεωρούμε αυτονόητη. Όπως, επίσης, θα έλεγα ότι χρειάστηκαν και γενναιότητα και ειλικρίνεια όλων των παρατάξεων ώστε να κλείσει ο κύκλος ο εμφυλιακός, ο κύκλος του εμφυλίου και να περάσουμε σε ένα κράτος δικαίου ικανό να εγγυηθεί τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες του. Σήμερα, λοιπόν, σαράντα και πλέον χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, πιστεύω ότι αυτός ο κύκλος συζήτησης έχει κλείσει. Και άρα είναι η στιγμή να ανοίξει ένας άλλος κύκλος. Θα βάλουμε στο τραπέζι ερωτήματα που έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και αφορούν, αν θέλετε, αυτό που εγώ θα ονόμαζα την ‘επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας’".

Ως συστατικά στοιχεία αυτής της επαναθεμελίωσης ανέφερε τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών, την ενίσχυση των κοινοβουλευτικών θεσμών, αλλά και την ενίσχυση του κύρους της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, την ουσιαστική εδραίωση της διαφάνειας, καθώς και νέα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι, όπως, για παράδειγμα, την εγκαθίδρυση νέων θεσμών λαϊκής συμμετοχής, που σε άλλες χώρες, τις αναπτυγμένες χώρες, παίζουν έναν ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του πολιτεύματος.

54 ερωτήματα σε 6 άξονες

Πρόεδρος της Επιτροπής έχει οριστεί ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης και μέλη της είναι ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκιόλιας, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Ναπολέων Μαραβέγιας, ο ομότιμος καθηγητής του LSE Νίκος Μουζέλας, ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Πέτρος Παραράς, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Αναστάσιος Τζήκας και ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος Γιώργος Κιμούλης.

Το ερωτηματολόγιο που προετοίμασε η επιτροπή και απευθύνεται στους πολίτες περιλαμβάνει πενήντα τρία ερωτήματα σε έξι θεματικές ενότητες: Θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και αρχιτεκτονική του πολιτεύματος. Θεσμοί διαφάνειας, λογοδοσίας και άμεσης Δημοκρατίας. Σχέση κράτους-εκκλησίας. Κράτος δικαίου και ατομικές ελευθερίες. Συλλογικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα. Κοινά, περιβάλλον, δημόσιος χώρος, πολιτισμός.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη της ηλεκτρονικής διαβούλευσης και ενημέρωσε τα μέλη της για τη μέχρι σήμερα πρόοδο του διαλόγου. Συζητήθηκε, επίσης, η οργάνωση των δράσεων διαβούλευσης στις πρωτεύουσες των 13 περιφερειών καθώς και των συναντήσεων με κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες. Να σημειωθεί ότι το site της Επιτροπής είναι ήδη συνδεδεμένο με την πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης στη διεύθυνση: http://www.syntagma-dialogos.gov.gr/.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL