Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Επιστολή Μητσοτάκη στο ΕΣΡ / Μητσοτάκης προς ΕΣΡ: Να μην προχωρήσει καμία διαδικασία για τις άδειες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστολή Μητσοτάκη στο ΕΣΡ / Μητσοτάκης προς ΕΣΡ: Να μην προχωρήσει καμία διαδικασία για τις άδειες!

Με βήμα σημειωτόν προχωρά η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, με σαφή πλέον τον κίνδυνο να παρέλθει άπρακτο και το 2017. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από χθες κατέβηκαν σε... λευκή απεργία, η οποία θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς διαμαρτύρονται ότι δεν έχει τακτοποιηθεί το ζήτημα των αμοιβών τους. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στο ΕΣΡ διατυπώνει την άποψη των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, δεν πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Η επιστολή από τον πρόεδρο της Ν.Δ. εστάλη στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε το ΕΣΡ με ερώτημα τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών που πρέπει να εκπέμπουν. Η απάντηση της Ν.Δ., μάλιστα, με υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη μάχη που δίνουν οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να μην δοθούν άδειες!

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ν.Δ., «καμία διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει στο πλαίσιο του προαναφερθέντος νόμου». Ποιου νόμου; Του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, μάλιστα σε ορισμένα άρθρα του με ευρεία πλειοψηφία. Όπως διατείνεται ο κ. Μητσοτάκης, ευθυγραμμισμένος με τους ιδιοκτήτες των καναλιών, επειδή εκκρεμεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας «η έκδοση αποφάσεων σε μια σειρά αιτήσεων ακυρώσεως που πλήττουν τη συνταγματικότητα και άλλων διατάξεων του οικείου νόμου», «θεωρούμε αυτονόητο ότι έως την έκδοση των αποφάσεων αυτών από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν θα πρέπει να προχωρήσει καμία διαδικασία βασισμένη στον Ν. 4339/2015 λόγω του κινδύνου να ανατραπούν εκ νέου τα αποτελέσματα και τυχόν νέας διαδικασίας, με σοβαρές συνέπειες για το δημόσιο συμφέρον αλλά και για το κύρος του προσφάτως συγκροτηθέντος Συμβουλίου σας».

Την ακινησία του ΕΣΡ ζητάει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αμφισβητεί ευθέως τον νόμο που βρίσκεται σε ισχύ. Μάλιστα, το αίτημά του το καταθέτει στο ΕΣΡ, την ανεξάρτητη αρχή, της οποίας ο ρόλος είναι κατ' εξοχήν εκτελεστικός, δηλαδή να εφαρμόζει τον ισχύοντα νόμο. Του ζητάει να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Λευκή απεργία από το ΕΣΡ

Την ίδια ώρα το ΕΣΡ κατεβαίνει σε... λευκή απεργία, μεταθέτοντας ακόμα περισσότερο την όποια αδειοδοτική διαδικασία. Τα μέλη του ΕΣΡ διαμαρτύρονται για τη μη εξαίρεσή τους από παλαιότερη διάταξη (Ν. 4387/2016 του Γ. Κατρούγκαλου) σχετικά με την απασχόληση συνταξιούχων στο Δημόσιο, που επιφέρει δραστική μείωση στο εισόδημά τους. Ήδη η χθεσινή Ολομέλεια για τη λήψη αποφάσεων ακυρώθηκε, ενώ αναμένεται και σήμερα να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη ακρόαση των ελεγχόμενων για παραβάσεις και αύριο να μην λειτουργήσουν τα κλιμάκια. Το πρόβλημα αφορά 5 από τα 9 μέλη του Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος.

Αν και τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής φαίνεται εκ πρώτης όψεως να προβάλλουν ένα δίκαιο αίτημα, εντύπωση προκαλεί η παρέμβαση του συλλόγου των υπαλλήλων του ΕΣΡ, τόσο προς τους αρμόδιους, όσο και προς τα ΜΜΕ, με δελτίο Τύπου. Έχοντας λύσει καθώς φαίνεται όλα τα δικά τους προβλήματα, οι υπάλληλοι παρεμβαίνουν για να υπερασπιστούν τους μισθούς των συνταξιούχων μελών. Μάλιστα... κρούουν τον κώδωνα προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Βουλής υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει η Αρχή «να μείνει εκ νέου ακυβέρνητη, καθώς οι ως άνω θιγόμενοι αναμένεται, δικαιολογημένα, να αποχωρήσουν».

Ρ. Μορώνης: Απαράδεκτη απόφαση αυτοδικίας της Digea να ρίξει «μαύρο» στο Mega

Στη διαμάχη μεταξύ Digea και Mega για το χρέος του τηλεοπτικού σταθμού που δεν καταβάλλεται και την απειλή του "μαύρου" παρενέβη χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης διά του αντιπροέδρου Ροδόλφου Μορώνη. Όπως είπε ο κ. Μορώνης, η απόφαση της Digea να τιμωρήσει με υποβάθμιση σήματος το κανάλι είναι «απόφαση αυτοδικίας και είναι απαράδεκτη».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, σημειώνοντας ότι η Αρχή δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά, αλλά ότι αποτυπώνει την άποψη μεγάλου μέρους των μελών της, δήλωσε: «Η Digea -με διαδικασία που δεν είναι αδιαμφισβήτητη- έχει αναλάβει τη διαχείριση του φάσματος που διατίθεται για τις εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Το γεγονός αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να αποφασίζει ποιος σταθμός μεταφέρεται και ποιος όχι και υπό ποιες συνθήκες. Οι αυτοδικίες, όποιας μορφής, είναι απαράδεκτες σε ευνομούμενο κράτος».

Ερωτηθείς ο Ρ. Μορώνης για το «μαύρο» που έχει πέσει από την Digea σε δεκάδες τηλεοπτικούς σταθμούς στην περιφέρεια τα τελευταία δύο χρόνια, επειδή δεν κατέβαλλαν το ενοίκιο, ως όφειλαν, για τη μεταφορά του σήματος τους, απάντησε ότι το ΕΣΡ «δεν έχει τέτοιου είδους καταγγελίες, δεν είναι σε γνώση μας αυτή η πρακτική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL