Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου / Αφαιρεί τα προσχήματα ο Ν. Αναστασιάδης και καλεί σε διάλογο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου / Αφαιρεί τα προσχήματα ο Ν. Αναστασιάδης και καλεί σε διάλογο

Ενώ συνεχίζονται στην Κύπρο οι εκκλήσεις για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη να έχει φροντίσει μέσα στο σαββατοκύριακο να χαρακτηρίσει "εσφαλμένη" την απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα που χρησίμευσε ως αφορμή για να αποσυρθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά, στη Λευκωσία αναμένουν τα αποτελέσματα της παρέμβασης της Άγκυρας καθώς από χθες βρίσκεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Προκαταβολικά, από το Σάββατο, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έσπευσε να δηλώσει ότι δεν δικαιολογούνται οι όποιες φοβίες εκφράζονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά, τονίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει συμφωνία για επιδίωξη διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι η απόσχιση ή η ένωση απαγορεύονται ρητώς.

ΑΚΕΛ: Στην ορθή κατεύθυνση η παρέμβαση Αναστασιάδη

Θετικά σχολίασε το ΑΚΕΛ τις δηλώσεις Αναστασιάδη το σαββατοκύριακο: «Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και τα προβλήματα που προκλήθηκαν έπειτα από την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Έχουμε την άποψη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να ανταποκριθεί θετικά σε αυτές τις δηλώσεις και να βοηθήσει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων» τόνισε σε γραπτή δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αναστασιάδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «εσφαλμένη, όχι μόνο χρονικά αλλά και από πλευράς στόχου» την απόφαση της Βουλής, για να τονίσει όμως πως δεν δικαιολογούν τις υπερβολικές αντιδράσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς.

«Υπερβολική" χαρακτήρισε την αντίδραση της τουρκικής πλευράς ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, επισημαίνοντας πως δίνει την εντύπωση ότι "κάποιοι επιχειρούν να βρουν τρόπο διαφυγής από τις διαπραγματεύσεις». Ο κ. Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση προς όλους να στηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.


Συνάντηση Τσαβούσογλου - Ακιντζί σήμερα

Ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί σήμερα με τον Μ. Ακιντζί, τον «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν και τον «υπουργό» Εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου καθώς και με τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Από την πλευρά Ακιντζί, ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζού συνέχισε την κριτική στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ισχυριζόμενος ότι «δεν κάνει τα απαιτούμενα βήματα για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης στις συνομιλίες». Επικαλέστηκε μάλιστα το προεδρικό σύστημα για να πει πως "το πολίτευμα παρέχει στον κ. Αναστασιάδη τις απαιτούμενες εξουσίες για την αντιμετώπιση της κρίσης», υπονοώντας την απόφαση της Βουλής για τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος. "Αυτό μπορεί να το μαγείρεψε το ΕΛΑΜ, αλλά και αυτοί που το ακολούθησαν πρέπει να διορθώσουν αυτά τα λάθη", είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο κ. Ακιντζί σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ΤRT Haber.

Η ΠΕΟ καλεί τους ηγέτες να προχωρήσουν με ειλικρίνεια

"Λανθασμένη και αντιπαραγωγική, αφού τους μόνους που ωφελεί είναι όσους στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν να προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών και να έχει θετική κατάληξη" χαρακτήρισε χθες την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) εκφράζοντας την ανησυχία της "για τη στασιμότητα που παρατηρείται στις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων". Σε αυτό το πλαίσιο τους κάλεσε "να προχωρήσουν με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, επικεντρώνοντας τις προσπάθειες τους στα ουσιώδη θέματα που βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL