Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Μετά την προκαταρκτική συνάντηση / Το Eurogroup "ξεκλείδωσε" τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά την προκαταρκτική συνάντηση / Το Eurogroup "ξεκλείδωσε" τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Το «πράσινο φως» για την επιστροφή της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα έδωσε το χθεσινό Eurogroup «ξεπαγώνοντας» τη διαδικασία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το οικονομικό επιτελείο και οι επικεφαλής των θεσμών κατέληξαν -ήδη πριν από την έναρξη της επίσημης συνεδρίασης- σε μια πολιτική συμφωνία που επιτρέπει την επιστροφή των θεσμών στη βάση της προνομοθέτησης των μέτρων που ζητάει το ΔΝΤ, αλλά και αντισταθμιστικών μέτρων για την ενδυνάμωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η εν λόγω συμφωνία «κλείδωσε» σε προκαταρκτική συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών υπό την προεδρία του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ως εκ τούτου, μετά το τέλος της χθεσινής ιδιαίτερα σύντομης συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα μέσα στις επόμενες μέρες με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα αφορά το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε μάλιστα ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε στη βάση της μετατόπισης του μείγματος οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα προς την κατεύθυνση των βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της και πλέον δεν έχει ανάγκη επί της ουσίας για πολιτικές λιτότητας, αλλά για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και τη στήριξη της ανάκαμψης ικανοποιώντας και τα αιτήματα του ΔΝΤ.

Παραμένουν διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ

Ωστόσο αναγνώρισε πως η διαδικασία για την επίτευξη τελικής συμφωνίας θα είναι δύσκολη, καθώς οι διαφορές στα νούμερα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ είναι ακόμα μεγάλες και θα επιχειρηθεί να μειωθούν κατά την αποστολή στην Αθήνα. Τα εν λόγω μέτρα θα αφορούν την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως το πόσα και ποια θα είναι αυτά θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην Αθήνα.

«Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως, παρόλο που η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσα θέμα ρευστότητας, είναι σημαντικό να επέλθει γρήγορα η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών προκειμένου να εδραιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης που ανακτήθηκε το τελευταίο διάστημα.

Στόχος η παραμονή του ΔΝΤ για να ξεκλειδώσει η πολιτική συζήτηση για το χρέος

Σε ερώτηση σχετικά με την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως, αυτός είναι ο στόχος του και πως μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, το ΔΝΤ θα κρίνει εάν το πρόγραμμα είναι «αρκετά αξιόπιστο» για να συμμετάσχει σε αυτό. Η εν λόγω συμφωνία, σημείωσε, «εφόσον και όταν επιτευχθεί», θα «ξεκλειδώσει» μια «πολιτική συζήτηση» σε επίπεδο Eurogroup για τα τελευταία στάδια του ελληνικού προγράμματος, τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στην εργασία

Σε ό,τι αφορά τα θετικά μέτρα ο Γ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε πως, εφόσον η εφαρμογή των μέτρων για το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και την αγορά εργασίας, δημιουργήσει ένα δημοσιονομικό περιθώριο, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί σε συνεννόηση με τους θεσμούς να το χρησιμοποιήσει για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα θα συζητηθούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα εν λόγω αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα υπάρχει δυνατότητα να προνομοθετηθούν. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ανέφερε ότι θα πρέπει να ακολουθούν τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.

Μοσκοβισί: Χρειάζεται ένα ισορροπημένο πακέτο

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να βρει χρηματοδότηση για την προώθηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης και πως διερευνά όλες τις δυνατές λύσεις. Όπως ανέφερε, παρ’ όλο που η Ελλάδα πλέον επέστρεψε στην ανάπτυξη, έχει ακόμα υψηλή ανεργία και κοινωνικές ανισότητες και γι’ αυτό έχει ανάγκη ένα «ισορροπημένο πακέτο». «Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες σίγουρα, αλλά και για μέτρα υπέρ της απασχόλησης και της ανάπτυξης» ανέφερε.

Προαναγγελία Σόιμπλε: "Είμαστε σε καλή οδό"

Αξίζει να σημειωθεί πως τη θετική έκβαση του χθεσινού Eurogroup για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προανήγγειλε από νωρίς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θεωρούμε ότι η Ευρωζώνη πραγματικά πάει πολύ καλά. Και στην Ελλάδα φαίνονται τα πράγματα να πηγαίνουν καλά. Είμαστε σε μια καλή οδό. Η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, αυτό είναι το ζητούμενο. Ελπίζω οι θεσμοί να καταλήξουν σε μια κοινή στάση για την Ελλάδα, περιμένουμε την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Σαπέν: Έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης πως η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα έχει επιστρέψει τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη άλλης λιτότητας, αλλά βαθιών μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς της οικονομίας. Ο Γάλλος υπουργός έκανε λόγο για πολύ καλό κλίμα στο Eurogroup και ανέφερε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι «πολιτική», έστω και αν δεν είναι «τελική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL