Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Μέρκελ - Σόιμπλε "κούρεψαν" τις "γαλάζιες" κάλπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέρκελ - Σόιμπλε "κούρεψαν" τις "γαλάζιες" κάλπες

Διαδικασία “πλήρους αναθεώρησης” της αντιπολιτευτικής γραμμής της Ν.Δ. πυροδοτεί η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, καθώς, όπως παραδέχονται και στελέχη που ανήκουν στο στενό επιτελείο του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέστρεψε στην Αθήνα “ιδιαίτερα προβληματισμένος” από τα όσα... άκουσε από την Άν. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε. Ένα πρώτο δείγμα της προϊούσας αλλαγής γραμμής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ήδη η υποβάθμιση του εκλογικού αιτήματος και η επιστροφή στις αιτιάσεις για “καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης”, όπως επίσης και η πρόταση μομφής που ήταν στα... σκαριά, αλλά “κάηκε” πρόωρα.

Βεβαίως, οι συναντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες και άνευ δηλώσεων. Μάλιστα, ειδικά στη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε είχε συμφωνηθεί να μη γίνει καμία διαρροή, αλλά και να μην υπάρξει... ούτε φωτογραφία των δύο ανδρών. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες για τα διαμειφθέντα στις δύο συναντήσεις προκύπτουν με... το σταγονόμετρο, αλλά συγκλίνουν προς μία κατεύθυνση: Ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έφυγε από τη γερμανική πρωτεύουσα έχοντας εισπράξει τη δυσφορία (κυρίως) της Άν. Μέρκελ για το διαρκές αίτημά του περί εκλογών, αλλά και με προειδοποιήσεις πως αν το πρόγραμμα εκτροχιαστεί και χρειαστεί τέταρτο Μνημόνιο, η γερμανική Βουλή δεν θα είναι διατεθειμένη να ψηφίσει νέο δάνειο προς την Ελλάδα -με άλλα λόγια, “επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου ή χρεοκοπία” είναι το μήνυμα που έλαβε στις συναντήσεις του ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Πέραν αυτών, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ και στον Β. Σόιμπλε τον πυρήνα του προγράμματός του -έστω κι αν ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί στους πολίτες- με βάση το τρίπτυχο “μείωση φόρων, μείωση κρατικών δαπανών, προσέλκυση επενδύσεων”. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ζητήσει από τους στενούς συνεργάτες του να εκπονήσουν και εναλλακτικά σενάρια με στόχους πλεονάσματος άνω του 2%, καθώς οι συνομιλητές του δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να συζητήσουν κάτι τέτοιο.

Πίσω στην... αξιολόγηση

Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έσπευσε, άμα τη επιστροφή του από τη γερμανική πρωτεύουσα, να στείλει... μηνύματα στο Βερολίνο πως ευθυγραμμίζεται με τα μηνύματα που έλαβε. Για τον λόγο αυτό, το αίτημα περί εκλογών απουσιάζει σχεδόν πλήρως από την επίσημη εκφώνηση της Ν.Δ. και ο εκπρόσωπος του κόμματος, όπως και ο ίδιος ο πρόεδρος, περιορίζονται στη “διαπίστωση” πως “κάθε μέρα που περνά με αυτή την κυβέρνηση επιδεινώνεται η κατάσταση στη χώρα”. Ταυτοχρόνως με την υποβάθμιση του αιτήματος περί εκλογών, η Ν.Δ. έχει ανασύρει εκ νέου την επικοινωνιακή και πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση αναφορικά με την αξιολόγηση: “Κλείστε την τώρα” είναι το μήνυμα που στέλνει στην κυβέρνηση, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να διαβεβαιώνει και προχθές, κατά την αντιπαράθεσή του στη Βουλή με τον Αλ. Τσίπρα, ότι το κόμμα του επιθυμεί να επιτευχθεί συμφωνία Αθήνας-δανειστών. “Η Ν.Δ. σταθερά και επιμόνως σας λέει κλείστε την αξιολόγηση” υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.

Συστράτευση με τους ακραίους

Πάντως, καίτοι η Ν.Δ. ασκεί κριτική για το θέμα της αξιολόγησης, συνεχίζει την αιδήμονα σιωπή επί της ουσίας των μέτρων που ζητούνται. Παρά τις επίμονες “οχλήσεις” εκ μέρους του πρωθυπουργού, του κυβερνητικού εκπροσώπου και πλειάδας στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει περιοριστεί μόνο στον χαρακτηρισμό “υπερβολικές απαιτήσεις”, αποφεύγοντας να πάρει επί της ουσίας θέση για εργασιακά, στόχο πλεονασμάτων, συνταξιοδοτικό και αφορολόγητο. Αντ’ αυτού, η επί της ουσίας πολιτική θέση της Ν.Δ. συμπίπτει με εκείνη των ακραίων εκ των δανειστών όπως φάνηκε ξεκάθαρα την περασμένη εβδομάδα σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αθήνα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη για... τις “υπερβολικές απαιτήσεις” των δανειστών λόγω της “καθυστέρησης” στη διαπραγμάτευση, αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Άν. Μέρκελ. Την ίδια ώρα, οι ευρωβουλευτές του (Μ. Σπυράκη. Μ. Κεφαλογιάννης, Γ. Κύρτσος), σε συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, τάσσονταν υπέρ των εκλογών (ως εάν και ήταν σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ), καταλόγιζαν στην ελληνική κυβέρνηση “καθυστερήσεις” και δεν έλεγαν κουβέντα για τις παράλογες και εκτός συμφωνίας αξιώσεις του άξονα Σόιμπλε - ΔΝΤ. Μία ημέρα αργότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επαναλάμβανε ότι “για τις απαιτήσεις των δανειστών φταίνε οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης” στη συνάντησή του με τον Γάλλο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί - κι ας είχε ο ίδιος πει τα... αντίθετα λίγο νωρίτερα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τερματιστεί η λιτότητα στην Ελλάδα. Αντ’ αυτού, ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε να τον... επαναφέρει στη “γραμμή Σόιμπλε” στην πιο λεπτή φάση τής εν εξελίξει διαπραγμάτευσης...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL