Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Χ. Γκότσης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: / Χ. Γκότσης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: "Αποδοχή ανευθυνότητας η προθυμία του ΔΝΤ να αλλάξει τα στοιχεία του"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χ. Γκότσης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: / Χ. Γκότσης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: "Αποδοχή ανευθυνότητας η προθυμία του ΔΝΤ να αλλάξει τα στοιχεία του"

«Παρεξηγημένη» χαρακτήρισε τη συζήτηση για το παράλληλο πιστωτικό σύστημα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότσης, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει πουθενά» ένα τραπεζικό σύστημα σαν το ελληνικό, με τέσσερις συστημικές και μία μικρή τράπεζα. Παράλληλα, ο Χ. Γκότσης επέκρινε με αυστηρότητα το ΔΝΤ για τις αλλεπάλληλες αποτυχίες του στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, με αφορμή την πρόσφατη έκθεσή του.

Ο Χ. Γκότσης παρατήρησε ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει πλήθος τραπεζών, μεγάλων και μικρών, αναφέροντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Γερμανίας, με τις 1.700 διαφορετικές τράπεζες. Ο Χ. Γκότσης αναφέρθηκε στα προβλήματα χρηματοδότησης από τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρές και μεσαίες, επισημαίνοντας την ανάγκη ανοίγματος της τραπεζικής αγοράς. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χ. Γκότσης, «Η μεγάλη τράπεζα δεν μπορεί να ακούσει θέματα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Το επιτελείο του Τόμσεν

Σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο Χ. Γκότσης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός αφηγούμενος στους βουλευτές μια σύντομη ιστορία. Κάποια στιγμή συνέπεσε σε μια πτήση με τον Π. Τόμσεν και παρατήρησε ότι έχει μαζί του δέκα συμβούλους. Ο Χ. Γκότσης επισήμανε ότι, παρά το δυναμικό αυτό, τα στελέχη του ΔΝΤ «έχουν πέσει κάθε φορά έξω σε όλες τις εκτιμήσεις τους». Ο Χ. Γκότσης σχολίασε ειρωνικά και την προθυμία του ΔΝΤ να αλλάξει τα στοιχεία του, εφόσον σε αντιπαραβολή με τα δικά μας αποδειχθούν λάθος, μιλώντας για «αποδοχή ανευθυνότητας».

Σχετικά με τα capital controls, ο Χ. Γκότσης σημείωσε ότι «είναι πρόωρο να καταλήξει κανείς σε συμπεράσματα για τις επιπτώσεις τους στην αγορά» και εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι οι περιορισμοί κεφαλαίων έχουν και θετικά, και αρνητικά στοιχεία. Στα θετικά στοιχεία κατέταξε την επέκταση της χρήσης των συναλλαγών μέσω καρτών, στην οποία απέδωσε και την αύξηση των εσόδων του κράτους. Πάντως, ο Χ. Γκότσης επισήμανε ότι η επέκταση της χρήσης των καρτών δεν θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα μιας αναγκαστικής κατάστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL