Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
"Αλλαγή" γραμμής μέσω... μομφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αλλαγή" γραμμής μέσω... μομφής

Το βάρος της στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση ρίχνει η Ν.Δ. με στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το “φάλτσο” του Άδ. Γεωργιάδη, αλλά και να “στοιχηθεί” με τις συζητήσεις που έκανε στο Βερολίνο, πίσω από κλειστές πόρτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, στην οδό Πειραιώς εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση μετά τις 20 Φεβρουαρίου στην περίπτωση που στη συνεδρίαση του Eurogroup της ίδιας ημέρας δεν ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία Αθήνας - δανειστών.

Οι χθεσινές διαρροές, αλλά και τα σχετικά “υπονοούμενα” που άφησε ο Βασ. Κικίλιας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είδε κανέναν... ενθουσιασμό στις συνομιλίες που είχε στη γερμανική πρωτεύουσα με την Άν. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε σχετικά με το επίμονο αίτημα του ίδιου και του κόμματός του για τη διεξαγωγή εκλογών.

"Συνταγματικό καθήκον"...

Τούτων δοθέντων, η Ν.Δ. θέλει να δείξει ότι “αγωνιά” προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και, στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής αν στις 20 Φεβρουαρίου δεν προκύψει κάποια θετική εξέλιξη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη με την κίνηση αυτή θα είναι να “αδειάσει” εν τοις πράγμασι τη “γραμμή” Άδ. Γεωργιάδη (“δεν θέλω να κλείσει η αξιολόγηση, θέλω να πέσει ο Τσίπρας” είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.) και να δείξει ότι η Ν.Δ. θέλει “συμφωνία ή εκλογές”, όπως τονίζουν “γαλάζιες πηγές”.

Μ’ άλλα λόγια, ενώ η Ν.Δ. λέει ως τώρα ότι “αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση, να φύγει”, μετά τις 20 Φεβρουαρίου θα δείξει με την πρόταση μομφής ότι, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση υπερέβη κάθε “ανεκτό” χρονικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας. Τα περί πρότασης μομφής επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς χθες ο Βασ. Κικίλιας, καθώς, ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε ότι “η Ν.Δ. θα ασκήσει το συνταγματικό καθήκον του ελέγχου της κυβέρνησης”, ενώ προανήγγειλε ταυτόχρονα “πρωτοβουλίες ελέγχου της κυβέρνησης”.

“Από εμάς εξετάζονται πολύ προσεκτικά όλες οι δυνατότητες να αντιδράσει (σ.σ.: η αξιωματική αντιπολίτευση)” απάντησε σχετικώς ο Βασ. Κικίλιας δίνοντας ταυτόχρονα “προθεσμία” στην κυβέρνηση: “Θα περιμένουμε την καταληκτική ημερομηνία” (σ.σ.: τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα).

Άλλα λόγια...

Πάντως, η Ν.Δ. επέλεξε να μην απαντήσει όσον αφορά τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η ανοιχτή συστράτευση του Κυρ. Μητσοτάκη με τις θέσεις των ακραίων εκ των δανειστών από το Βερολίνο. Αντιθέτως ο εκπρόσωπος του κόμματος ισχυρίστηκε χθες ότι “την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδινε μάχη στο εξωτερικό για τα ελληνικά συμφέροντα, τα στελέχη της κυβέρνησης, με αντιφατικές δηλώσεις, μνημεία ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού, οδηγούσαν και οδηγούν τη χώρα στην αβεβαιότητα, την αποτυχία και άρα στην ήττα” εξαπολύοντας σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL