Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Κατά τη συνάντηση με την Αν. Μέρκελ / Στήριξη Μητσοτάκη σε ΔΝΤ - Σόιμπλε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατά τη συνάντηση με την Αν. Μέρκελ / Στήριξη Μητσοτάκη σε ΔΝΤ - Σόιμπλε

Με τη “φανέλα της Εθνικής Ελλάδος” διαβεβαίωνε ότι θα μετέβαινε στο Βερολίνο ο Κυρ. Μητσοτάκης, ωστόσο τελικώς φόρεσε τη φανέλα της... Εθνικής Γερμανίας και των ακραίων εκ των δανειστών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντάται σήμερα το μεσημέρι με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ενώ κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την Άν. Μέρκελ φρόντισε να δικαιολογήσει πλήρως τις απαιτήσεις των δανειστών επιρρίπτοντας την ευθύνη στις... “καθυστερήσεις της κυβέρνησης”, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι ο ίδιος πιστεύει στη λιτότητα και θέλει την... “ιδιοκτησία του προγράμματος”.

Επί της ουσίας οι πληροφορίες και οι “γαλάζιες” διαρροές για όσα ελέχθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της έδρας της γερμανικής Κεντροδεξιάς, αλλά και οι δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με την Άν. Μέρκελ επιβεβαίωσαν όλους όσοι υποπτεύονταν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρούσε να δώσει διαπιστευτήρια “προθυμίας” και “συνεργασιμότητας” στο Βερολίνο. Κι αυτό διότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν επιχείρησε με κανέναν τρόπο να αποκρούσει τις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών. Περιορίστηκε να τις χαρακτηρίσει “υπερβολικές”, αλλά ταυτόχρονα φρόντισε να καταλογίσει στην κυβέρνηση την... ευθύνη για το γεγονός ότι οι απαιτήσεις αυτές έπεσαν στον τραπέζι -σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Ντομπρόβσκις κ.ά. Την ίδια, άλλωστε, τακτική ακολούθησε και στο προσφυγικό, αφού “αναγνώρισε τις καθυστερήσεις στην ταυτοποίηση” των προσφύγων, σύμφωνα με συνεργάτες του, αλλά ταυτόχρονα απέφυγε να αναφέρει ότι από τις 40.000 μετεγκαταστάσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν έχουν διεκπεραιωθεί περί τις 5.900!

“Αυθεντικός”... μνημονιακός

Άλλωστε ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το δικό του σχέδιο στην Άν. Μέρκελ -η οποία, κατά πληροφορίες, παρέμεινε σιωπηλή και περισσότερο άκουγε, παρά μιλούσε- δεν δίστασε να τη διαβεβαιώσει ότι ο ίδιος... πιστεύει στις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών. Μάλιστα, σύμφωνα με συνεργάτες του, παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του, επισήμανε ότι “η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το πιο ουσιαστικό συστατικό για να βγει η χώρα από την κρίση”. Σε απλά ελληνικά διαβεβαίωσε τη συνομιλήτριά του για τη δική του προθυμία να εφαρμόσει όλες τις “μνημονιακές” δεσμεύσεις. Άλλωστε, κατά τις ίδιες πηγές, παρουσίασε στην Άν. Μέρκελ προτάσεις “πάνω και πέραν του Μνημονίου”, υλοποιώντας εν τοις πράγμασι την εξαγγελία Γεωργιάδη “θα κάνουμε όσα μας ζητάνε κι ακόμη περισσότερα”.

Αντικυβερνητικές κορώνες... από το Βερολίνο

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στα σενάρια περί Grexit... απορρίπτοντάς τα ("για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη" δήλωσε). Κι αμέσως μετά, αντί να βάλει πλάτη ή να απορρίψει τις παράλογες απαιτήσεις του άξονα Σόιμπλε - ΔΝΤ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έριξε τον... λίθο του αναθέματος στην κυβέρνηση: “Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις. Η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά τον λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα" είπε.

“Φρένο” Μέρκελ;

Πάντως, το γεγονός ότι η Άν. Μέρκελ, σε μία φάση που επιθυμεί να καταδείξει ότι οι θέσεις της παραμένουν κεντρικές στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, επέλεξε να μην κάνει δηλώσεις, αλλά και το ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης συνέχισε να αποφεύγει να ζητεί εκλογές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που θέλουν τη Γερμανίδα καγκελάριο να παραμένει κατά της πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα. Άλλωστε ουδόλως τυχαίο είναι το γεγονός ότι χθες συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. εμφανίζονταν... έως και απολογητικοί, υποστηρίζοντας ότι “δεν μπορεί η Ν.Δ. να μην ασκεί κριτική στην κυβέρνηση”.

Μαξίμου: “Βασιλικότερος του βασιλέως, με τη φανέλα του ΔΝΤ”

Οι δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη από το Βερολίνο προκάλεσαν την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αφού ανέφερε τις θετικές προβλέψεις της Κομισιόν και τις αντίστοιχες ενδείξεις από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, υπενθύμισε ότι οι “παράλογες απαιτήσεις” του ΔΝΤ “βασίζονται σε μη πραγματικά στοιχεία” προσθέτοντας με νόημα πως “ακόμα και η Γερμανίδα καγκελάριος διατηρεί πολύ πιο μετριοπαθή στάση κατά τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα”.

“Ο κ. Μητσοτάκης, που κατά τα άλλα μας διαβεβαίωνε ότι στο εξωτερικό φορά πάντα τη γαλανόλευκη, εμφανίστηκε βασιλικότερος του βασιλέως φορώντας τη φανέλα του ΔΝΤ. Υποστήριξε, μόνος αυτός, τους παραλογισμούς του ΔΝΤ και χρέωσε τις καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην ελληνική κυβέρνηση” τόνισε το Μαξίμου, κάνοντας λόγο για "αυτόκλητους αυλοκόλακες".

“Καραμανλικοί” αδειάζουν Γεωργιάδη, που... επιμένει

Εν τω μεταξύ στο εσωτερικό σκηνικό η εσωκομματική αντιπαράθεση στη Ν.Δ. αναφορικά με την αξιολόγηση συνεχίζεται, καθώς αυξάνονται τα “γαλάζια” στελέχη που “αδειάζουν” τον Άδ. Γεωργιάδη για τη δήλωσή του ότι “δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση, θέλει να πέσει ο Τσίπρας”. Προχθές ο “καραμανλικός” βουλευτής Γ. Βλάχος εξέφρασε ευθέως τη διαφωνία του με τη δήλωση του αντιπροέδρου της Ν.Δ., ενώ σε μεγαλοπρεπές... “άδειασμα” του Άδ. Γεωργιάδη προέβη χθες και ο Ν. Κακλαμάνης. “Την επίσημη γραμμή την καθορίζει ο αρχηγός. Αυτά που είπε ο κ. Γεωργιάδης ήταν προσωπική άποψη” τόνισε (ΑΝΤ1). Επίσης ως “άδειασμα” του κ. Γεωργιάδη εκλαμβάνεται και η πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη ("Ελ. Τύπος της Κυριακής") να... ποινικοποιηθεί η καθυστέρηση στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης!

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ζήτησε και χθες από τον Κυρ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη θέση του αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, με τη Ν.Δ. να απαντά επαναλαμβάνοντας πως για τις καθυστερήσεις φταίει... η κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. χθες (ρ/σ Παραπολιτικά) επέμεινε στην άποψή του. “Το καλό για τη χώρα είναι να πάμε σε εκλογές. Η αξιολόγηση είναι καλύτερο να κλείσει από μια επόμενη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, διότι θα πάρει καλύτερη συμφωνία. Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη” επισήμανε ο Άδ. Γεωργιάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL