Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη / Ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη: "Θα ζητήσει από τη Μέρκελ την έκδοση Χριστοφοράκου;"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη / Ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη: "Θα ζητήσει από τη Μέρκελ την έκδοση Χριστοφοράκου;"

"Τελείωσε το μεγάλο φαγοπότι, καταφέραμε και βεβαιώσαμε χρήματα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο, και είχαμε εισπράξεις", ήταν η αποτίμηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη μάχη εναντίον της διαφθοράς. Απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός έβαλε ψηλά τον πήχη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέτοντας δύο ζητήματα: α) Να ζητήσει την έκδοση Χριστοφοράκου από τη Μέρκελ, την οποία θα συναντήσει τη Δευτέρα. β) Να δώσει εξηγήσεις για το πόθεν έσχες του.

"Εγώ, στην πρώτη μου συνάντηση, αλλά και κατ’ επανάληψη, έχω θέσει στην καγκελάριο Μέρκελ το θέμα της έκδοσης Χριστοφοράκου, για να γίνει δίκαιη δίκη εδώ στην Ελλάδα", είπε ο Αλέξης Τσίπρας και αναρωτήθηκε: "Θα ζητήσει να έρθει στην Ελλάδα ο Μιχάλης Χριστοφοράκος για να εκδοθεί και να δώσει στη δημοσιότητα όλα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα;". "Αυτό θα πει κοινό μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις διαφθοράς" πρόσθεσε με νόημα.

Ακόμη, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα του ελέγχου των πόθεν έσχες που "ταλαιπωρεί" τον Κυρ. Μητσοτάκη, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς να δημοσιοποιήσει και τις πηγές των χρημάτων του "Ένα κρίσιμο θέμα διαφάνειας είναι να μπορεί να ελέγχεται όταν είναι υπόχρεος ελέγχου και να δηλώνει ανοιχτά και δημόσια το πόθεν".

Θέατρο του παραλόγου όσα μας ζητάνε

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε αναλυτικά στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση. Ωστόσο προκάλεσε εντύπωση η αναφορά του ότι "για όλους τους σοβαρούς ανθρώπους στην Ευρώπη αυτά τα οποία μας ζητάνε είναι θέατρο του παραλόγου. Και τα λένε αυτοί. Δεν τα λέμε εμείς. Διαβάστε τον γερμανικό Τύπο".

Ένα αόρατο χέρι κωλυσιεργεί τη δίκη Siemens

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ενδεικτικές αναφορές σε μεγάλα σκάνδαλα:

* SIEMENS: "Υπάρχει ένα αόρατο χέρι, που όλο το προηγούμενο διάστημα παρεμβαίνει ώστε να κωλυσιεργεί τη δίκη. Με κάποιο περίεργο τρόπο και για κάποιο περίεργο λόγο ξαφνικά, ενώ κατά τ’ άλλα έχουν φοβερές δυνατότητες, δεν μπόρεσαν να μεταφράσουν και αναβλήθηκε μια δίκη. Με δικές μας προσπάθειες συντονισμένες η δίκη αυτή δεν πήγε στις καλένδες. Η δίκη ξεκινά στις 24 Φεβρουαρίου. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν 67 στελέχη, αλλά δεν θα καθίσει ένας: ο κ. Χριστοφοράκος. Και δεν θα καθίσει διότι κάποιες κυβερνήσεις, των οποίων ήταν και κολλητός φίλος, είχαν φροντίσει να φύγει από τη χώρα. Όπως συνέβη και με κάποιον άλλο, τον κ. Καραβέλα, επί υπουργίας της κ. Μπακογιάννη. Εάν αυτό είχε συμβεί στις δικές μας ημέρες, θα μας είχαν ‘κρεμάσει στα μανταλάκια!’".

ΚΕΕΛΠΝΟ: Στη Δικαιοσύνη το άντρο μαύρου χρήματος

* ΚΕΕΛΠΝΟ: "Πρόκειται για άντρο μαύρου χρήματος, ρουσφετολογικών προσλήψεων και οικονομικής αδιαφάνειας. Δεν διέθετε κανονισμό, δεν τηρούσε λογιστικά βιβλία, δεν λειτουργούσε γραφείο προμηθειών, δεν υπήρχε πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής για τον εξοπλισμό και τις προμήθειες και το μόνο που άφησε ήταν ένα ασύλληπτο χρέος ύψους 185.000.000 ευρώ. Το πάρτι, όμως, αυτό τελείωσε. Οι εμπλεκόμενοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης".

Novartis: Πέπλο σιωπής από πρώην υπουργούς και ΜΜΕ

* NOVARTIS: Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε το πέπλο σιωπής από τους τότε αρμόδιους υπουργούς και από ΜΜΕ που "για ψύλλου πήδημα είναι λαλίστατα" για μία υπόθεση "πιο σκοτεινή υπόθεση" από το ΚΕΕΛΠΝΟ. "Είναι η έκφραση ενός αδιαφανούς τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, ο οποίος βασίστηκε σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μια υψηλή τιμή στην Ελλάδα εξασφάλιζε στις εταιρείες αυξημένα κέρδη σε άλλες 55 χώρες, επειδή η Ελλάδα αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής.

Η Novartis "ερευνάται ότι υπήρξε κινητήριος δύναμη. Ήδη παίρνουν τον δρόμο για τον εισαγγελέα σοβαρά στοιχεία για τα δελτία τιμών φαρμάκων του 2012, 2013, 2014, όπου οι διατάξεις που προστέθηκαν στις υπουργικές αποφάσεις οδήγησαν σε αύξηση της τιμής συγκεκριμένων φαρμάκων, παρά την αντίθετη εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του ΕΟΦ" πρόσθεσε.

Στο σκάνδαλο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, συμμετείχαν μέλη επιτροπών (καθηγητές, πολιτικά στελέχη κ.ά.), ενώ έτσι λειτούργησε ένας "μηχανισμός εξαγοράς, προβολής συγκεκριμένων προσώπων μέσα από ΜΜΕ".

Βεβαιώθηκαν φόροι 1 δισ. από τις λίστες

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στην καταπολέμηση της διαφθοράς, υπογράμμισε ότι:

* Βεβαιώθηκαν φόροι πάνω από 1 δισ. ευρώ από τις λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ, από τους ελέγχους στις offshore, στα εμβάσματα εξωτερικού, τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.

* Σχηματίστηκαν περίπου 1.000 δικογραφίες που αφορούν τη λίστα Μπόργιανς.

* Ενοποιήθηκαν όλες οι λίστες μεγαλοκαταθετών με 1.270.000 ΑΦΜ.

* Στα καπνικά υπερδιπλασιάσθηκαν οι έλεγχοι. Το 2014 έγιναν 11.754 έλεγχοι, οι οποίοι απέδωσαν στα δημόσια ταμεία 59.000.000 ευρώ. Το 2016 οι έλεγχοι έφτασαν τις 24.000 που απέδωσαν 557.000.000 ευρώ.

* Στα καύσιμα, οι έλεγχοι, από 27.000 το 2014 ξεπέρασαν τις 40.000 και διπλασιάστηκαν τα βεβαιωμένα πρόστιμα από 18.000.000 σε 37.000.000 ευρώ.

Επίθεση Θεοδωράκη: Έλεγχος Τύπου, κομματικό κράτος

Ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στον επιχειρηματία Καλογρίτσα. "Στα δημόσια έργα, με το κόλπο της κατάτμησης, μοιράζονται τα λεφτά στους ίδιους ανθρώπους. Στον αυτοκινητόδρομο Πάτρας - Πύργου σπάσατε το έργο σε οκτώ εργολαβίες για να δουλέψουν δήθεν περισσότεροι, και ήδη οι τέσσερις πρώτες εργολαβίες έχουν δοθεί στον εκλεκτό σας, που, ω του θαύματος, είναι αυτός που ήθελε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ TV. Δεν τα κατάφερε, και τώρα αρκέστηκε σε άλλη μια ΣΥΡΙΖΟεφημερίδα" υποστήριξε.

"Εμείς δεν τον φτιάξαμε, τον βρήκαμε! Δεν είναι συνεταίρος των δικών μου συνεργατών. Ο Τ. Θεοδωρικάκος είναι συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη" απάντησε ο Αλ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι "σπάσαμε τις εργολαβίες στον Πάτρα - Πύργος για να συμμετέχουν περισσότεροι και να πάρουν περισσότεροι τα έργα. Δεν το καταφέραμε προσώρας, αλλά η διαδικασία είναι ανοικτή για όλους".

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί 2 δισ. από τη διαφθορά μέσα σε έξι μήνες και την κατηγόρησε ότι ενδιαφέρεται μόνο για "έλεγχο του Τύπου, κομματικό προϋπολογισμό, κομματικό κράτος, κομματικούς διορισμούς". "Τοποθετείτε παντού ταμπέλες κατά της διαφθοράς, πιστεύοντας έτσι ότι δεν θα περάσει η διαφθορά στη χώρα, στη διοίκηση" εκτίμησε ο Στ. Θεοδωράκης και πρότεινε να υπάρξει Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL