Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Με θέσεις κατά της κυβέρνησης πάει στο Βερολίνο ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με θέσεις κατά της κυβέρνησης πάει στο Βερολίνο ο Κυρ. Μητσοτάκης

Την τελευταία ζαριά του για πολιτική αποσταθεροποίηση πριν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας - δανειστών παίζει τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς συναντάται με Άν. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε, επιδιώκοντας να τους πείσει να... τραβήξουν με ακραίες απαιτήσεις το χαλί από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ταξιδεύει αύριο το βράδυ για το Βερολίνο και επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. δεν κρύβουν τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργούνται στην οδό Πειραιώς για τις συναντήσεις. Οι ίδιες πηγές, βεβαίως, προφανώς δεν παραδέχονται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να “γοητεύσει” την Άν. Μέρκελ προκειμένου αυτή να προκαλέσει πολιτική “ασφυξία” στην κυβέρνηση και οικονομική “ασφυξία” στην Ελλάδα.

Αντιθέτως οι “γαλάζιες” διαρροές θέλουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην καγκελάριο το “εναλλακτικό μείγμα πολιτικής” του κόμματος, με μειώσεις φόρων και περικοπή δημοσίων δαπανών, επιχειρηματολογώντας ταυτόχρονα για το “αδιέξοδο” της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα χθες συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη ισχυρίζονταν ότι το ενδιαφέρον της Γερμανίδας καγκελαρίου να ακούσει τις προτάσεις του προέδρου της Ν.Δ. φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν θα τον υποδεχθεί στο κτήριο της καγκελαρίας, αλλά στην έδρα του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών -θα τον δεχθεί, μ’ άλλα λόγια, ως πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και όχι ως καγκελάριος της Γερμανίας. Πάντως, είναι προφανές ότι επελέγη να μην γίνει η συνάντηση στην καγκελαρία λόγω του αυστηρού πρωτοκόλλου -όσο κι αν λένε πηγές της Ν.Δ. ότι ο λόγος είναι η επιδίωξη για... “άνετη συζήτηση”.

"Ξέχασε" το αίτημα για εκλογές...

Σε κάθε περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Βερολίνο έχοντας λάβει τα μηνύματα δυσφορίας για τη διαρκή επιμονή του στις εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει να επαναλάβει μία εβδομάδα το αίτημά του για κάλπες, ενώ προχθές, κατά την περιοδεία του στον Πειραιά, εμφανίστηκε ιδιαίτερα συναινετικός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη “αντί να τσακωνόμαστε για το παρελθόν, να μιλήσουμε για το μέλλον”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα χθες η Ν.Δ. επιτέθηκε με αρκετές ανακοινώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο από τις ανακοινώσεις αυτές έλειπε η μόνιμη “επωδός” των τελευταίων μηνών: η κατάληξη για την “ανάγκη πολιτικής αλλαγής” ή εκλογών.

Πέραν της Άν. Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντηθεί το πρωί της Τρίτης με τον Β. Σόιμπλε, ενώ τη Δευτέρα θα έχει προηγηθεί συνάντησή του με βουλευτές της γερμανικής Κεντροδεξιάς. Επίσης το μεσημέρι της Τρίτης θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους επιχειρηματικών και βιομηχανικών φορέων της Γερμανίας.

Υποβαθμίζει το Βερολίνο

Η αρνητική διάθεση του Βερολίνου ενώπιον του ενδεχομένου να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα φαίνεται και από τον τρόπο που η καγκελαρία, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν πολιτικά τις συναντήσεις Μητσοτάκη. «Πρόκειται για μια συνάντηση με τον αρχηγό ενός ελληνικού κόμματος που είναι συνδεδεμένο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Ευρωδεξιά)» επισήμανε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν δηλώσεις στον Τύπο.

“Ο κ. Σόιμπλε επανειλημμένα έχει συναντηθεί με πολιτικούς άλλων χωρών που δεν έχουν κυβερνητικά αξιώματα και είναι φυσικό να ανταποκρίνεται όταν εκφράσουν την επιθυμία να τον συναντήσουν” πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε Φρ. Φον Τισενχάουζεν, χαρακτηρίζοντας την επικείμενη συνάντηση των δύο ανδρών “ανταλλαγή απόψεων για επίκαιρα θέματα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL