Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Αλ.Τσίπρας: Να ζητήσει ο K. Μητσοτάκης την έκδοση Χριστοφοράκου από τη Μέρκελ (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ.Τσίπρας: Να ζητήσει ο K. Μητσοτάκης την έκδοση Χριστοφοράκου από τη Μέρκελ (Video)

https://www.youtube.com/embed/xSJDXYgoK-E?rel=0

«Δέσμευσή μας είναι να μην λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος και να προχωρήσουμε στην θεσμική θωράκιση απέναντι στην διαφθορά και την διαπλοκή» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη. Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να συγκριθούν τα όσα έκαναν για την καταπολέμηση της διαφθοράς από την σημερινή κυβέρνηση μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια και τα όσα έγιναν από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επί 40 χρόνια μιλώντας για «την μέρα με την νύχτα».

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει το ηθικό ανάστημα που απαιτείται για να συγκρουστεί με την διαπλοκή φέρνοντας ως δείκτη ότι «κάτι κάνουμε καλά» την «καθημερινή λυσσαλέα» επίθεση από τα συμφέροντα που αντιστέκονται. «Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιθέσεις σταματήσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας ο οποίος επισήμανε ακόμα ότι η διαφθορά είναι ένα δομικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο δεν ήταν αποτέλεσμα ανικανότητας, αλλά πολιτικών επιλογών που απέτρεψαν την θεσμική θωράκιση.

13.000 δηλώσεις για εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων

Ο Αλ. Τσίπρας συνέδεσε τις επιτυχίες στο πεδίο της αντιμετώπισης της διαφθοράς τόσο με την υπεραπόδοση των εσόδων, όσο και με την διεύρυνση της υποστήριξης προς την χώρα στην Ευρώπη έναντι των παράλογων απαιτήσεων των δανειστών. «Πώς το καταφέραμε αυτό; Σταμάτησε το μεγάλο φαγοπότι, κάθισαν στον γκισέ και πλήρωσαν αυτοί που είχαν συνηθίσει να μην πληρώνουν» σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ενημέρωσε ότι υπάρχουν ήδη 13,000 δηλώσεις για την συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντικής αποκάλυψης των αδήλωτων καταθέσεων.

Άνω του 1 δισ. ευρώ τα βεβαιωμένα ποσά από τις λίστες φοροδιαφυγής

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώθηκε σε σχέση με τις λίστες φοροφυγάδων, καθώς τα βεβαιωμένα ποσά είναι άνω του 1 δισ. ευρώ κι έχουν αποτελέσει την βασική πηγή χρηματοδότησης της κοινωνικής πολιτικής. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στις 1,000 δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για την λίστα Μπόργιανς που «η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε να παραλάβει», ενώ σχεδιάζεται η ενοποίηση όλων των λιστών φοροφυγάδων που θα θέσει υπό έλεγχο 1,270,000 ΑΦΜ.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε και τα ισχυρά πλήγματα που έχουν καταφερθεί ενάντια στα κυκλώματα λαθρεμπορίου καπνικών και καυσίμων με πολλαπλασιασμό των βεβαιωμένων ποσών στα καπνικά και σημαντική αύξηση των βεβαιωμένων ποσών στα καύσιμα, αν και παραδέχτηκε ότι «στο λαθρεμπόριο δεν πιάσαμε τα ποσά που ευελπιστούσαμε όταν ξεκινήσαμε». Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ακόμα το «νέο, σύγχρονο και διαφανές» πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και το τέλος που μπήκε στο «όργιο σπατάλης» με ενδεικτικό παράδειγμα το σχεδόν 1 δισ. ευρώ που εξοικονομήθηκε από την επαναδιαπραγμάτευση, κυρίως των συμβάσεων των αυτοκινητόδρομων.

Πέπλο σιωπής για το σκάνδαλο NOVARTIS

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκτενείς αναφορές σε δύο μεγάλα σκάνδαλα που συνδέονται με το «πάρτι διαφθοράς» στην Υγεία τα τελευταία χρόνια και τώρα οδηγούνται στην Δικαιοσύνη, αυτά του ΚΕΕΛΠΝΟ και της NOVARTIS. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ΚΕΕΛΠΝΟ «άντρο μαύρου χρήματος, ρουσφετολογικών προσλήψεων κι αδιαφάνειας» που είχε ως αποτέλεσμα τα 185 εκατ. ευρώ χρέους του Κέντρου. Σχετικά με την NOVARTIS και την αδιαφανή τιμολόγηση φαρμάκων, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν χώρα αναφοράς για τις τιμές των φαρμάκων για άλλες 55 χώρες.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην δικαστική διερεύνηση των δελτίων τιμών των φαρμάκων την περίοδο 2012-2014, με την εμπλοκή καθηγητών και πολιτικών στελεχών, ενώ αναρωτήθηκε γιατί οι τότε υπουργοί Υγείας δεν ζητούν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση θέτοντας το ερώτημα αν έχουν κάτι να κρύψουν. Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε επίσης και το «πέπλο σιωπής» από τα «λαλίστατα κατά τ’ άλλα» ΜΜΕ, γεγονός που, όπως σημείωσε, τον βάζει σε σκέψεις.

https://www.youtube.com/embed/SdxlwewbuO8?rel=0

Ο Κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει την έκδοση του Μ. Χριστοφοράκου από την Α. Μέρκελ;

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δίκη για την Siemens που ξεκινά στις 24 Φλεβάρη μετά από προσπάθειες της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για ένα «αόρατο χέρι που παρεμβαίνει και κωλυσιεργεί την δίκη». Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι στο ειδώλιο του κατηγορούμενου δεν θα βρεθεί ο Μ. Χριστοφοράκος, καθώς όπως και με τον Χρ. Καραβέλα, «κάποιες κυβερνήσεις είχαν φροντίσει να φύγει από την χώρα» υπενθυμίζοντας ότι αυτό συνέβη επί υπουργίας Ντ. Μπακογιάννη.

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε αν ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, θα θέσει το θέμα της έκδοσης του Μ. Χριστοφοράκου στην επικείμενη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Α. Μέρκελ. Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «αυτό θα πει κοινό μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Δεν φτιάξαμε τον Χρ. Καλογρίτσα, τον βρήκαμε

Απαντώντας σε σχόλιο του Στ. Θεοδωράκη για τον εργολάβο Χρ. Καλογρίτσα, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι τον επιχειρηματία αυτόν «δεν τον φτιάξαμε, τον βρήκαμε» παρατηρώντας ότι «δεν είναι συνεταίρος των δικών μου συνεργατών», αλλά του Τ. Θεοδωρικάκου, συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι το έργο του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα-Πύργος» κατατμήθηκε για να πάρουν το έργο περισσότεροι εργολάβοι, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Πάντως, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο υπουργός Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης έδωσε τα στοιχεία των στον εισαγγελέα.

Κύλησε ο χρόνος για την τροπολογία για τις υπό πτώχευση επιχειρήσεις ΜΜΕ

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε στον Στ. Θεοδωράκη ότι ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που υποστήριξε την πρότασή του για μια τροπολογία σχετικά με τις υπό πτώχευση επιχειρήσεις ΜΜΕ, σε αντίθεση με την στάση του Κ. Μητσοτάκη και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, Φ. Γεννηματά. Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι «κύλησε ο χρόνος» στην υπόθεση του ΔΟΛ με αποτέλεσμα να βγει μια αμετάκλητη απόφαση της Δικαιοσύνης.

Οι δύο άνδρες είχαν αντιπαράθεση για τα στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας για την διαφθορά με τον Στ. Θεοδωράκη να σημειώνει ότι η χώρα έπεσε 11 θέσεις στην κατάταξη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Διεθνής Διαφάνεια μετρά την υποκειμενική αντίληψη για την διαφθορά φέροντας ως παράδειγμα την περίοδο των κυβερνήσεων Σημίτη, όταν η χώρα είχε καλύτερη βαθμολογία, αλλά ταυτόχρονα υπήρχε «όργιο διαφθοράς» στα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο Στ. Θεοδωράκης δεν παρέλειψε επίθεση στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Π. Καμμένου, σχετικά με την δήλωση πόθεν έσχες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL