Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Κ. Γαβρόγλου: / Κ. Γαβρόγλου: Αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, αποδραματοποίηση των εξετάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Γαβρόγλου: / Κ. Γαβρόγλου: Αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, αποδραματοποίηση των εξετάσεων

«Όπως ξέρει όλη η κοινωνία, οι τελευταίες δύο τάξεις του Λυκείου είναι ακυρωμένες» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου αναφερόμενος στις αλλαγές που σχεδιάζονται μέσα από διάλογο στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. Ο Κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι «έχουμε έναν θεσμό εκτός σχολείων που κατάφερε να καταβροχθίσει το σχολείο» παρατηρώντας ότι οι τελευταίες δύο τάξεις του Λυκείου «πρέπει να αναβαθμιστούν δραματικά» μέσα από την απόκτηση από τους μαθητές του Εθνικού Απολυτηρίου και την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο με τον βαθμό του απολυτηρίου τους.

Ο Κ. Γαβρόγλου σχολίασε ότι «πρέπει να αποδραματοποιηθούν οι εξετάσεις» μιλώντας για ένα «παιδαγωγικά απαράδεκτο σύστημα» από το οποίο πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά του, όπως το αδιάβλητο της διαδικασίας. Πάντως, ο Κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν δεν μπορούν να ισχύσουν άμεσα, αλλά σε ορίζοντα τριετίας, ενώ πρέπει να συνοδευτούν με ένα εθνικό σχέδιο επιμόρφωσης των καθηγητών κι ένα εθνικό σχέδιο αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

Υποχρεωτική η Θεματική Εβδομάδα

Ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στη Θεματική Εβδομάδα που θα γίνει στα Γυμνάσια τονίζοντας ότι είναι υποχρεωτική και «κανένας γονέας δεν μπορεί νομικά να αποσύρει τα παιδιά του». Ο Κ. Γαβρόγλου προειδοποίησε ορισμένους «να προσέχουν να μην ταυτιστούν με τις αντιδράσεις τους σε στρατόπεδα που δεν θα ήθελαν ούτε οι ίδιοι να εμπλακούν».

«Τόσο επίμονο είναι το μέτωπο του κοινωνικού συντηρητισμού;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, αναφερόμενος κι αυτός στο θέμα. Ο Ν. Φίλης επισήμανε ότι ανέμενε τις αντιδράσεις από τους ρασοφόρους που εκπροσωπούν το «μεσαιωνικό κλίμα» και επέκρινε τον «Ριζοσπάστη» για την αντίδρασή του στη Θεματική Εβδομάδα. Ο Ν. Φίλης στηλίτευσε και τη διφορούμενη στάση της ΟΛΜΕ παρατηρώντας ότι στο παρελθόν οι δάσκαλοι ήταν πρωτοπόροι στις αλλαγές.

Πειθαρχικά μέτρα εναντίον του ΤΕΙ Αθήνας αν δεν εγγράψει τους μετεγγραφέντες φοιτητές

Παράλληλα ο Κ. Γαβρόγλου έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσουν σε όλα τα πειθαρχικά και διοικητικά μέτρα ενάντια στη διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας ώστε να εφαρμόσει τον νόμο και να εγγράψει τους μετεγγραφέντες φοιτητές. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελλή, ο Κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι το ΤΕΙ Αθηνών υπαναχώρησε από την υπόσχεσή του ότι θα εγγράψει τους φοιτητές παρά την προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον των μετεγγραφών και ξεκαθάρισε ότι «παιχνίδια στην πλάτη των παιδιών αυτών δεν θα ανεχθούμε».

Κάποιοι νομίζουν ότι είναι ιδιοκτήτες των αρχαίων κειμένων

Ο Κ. Γαβρόγλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη διδασκαλία της «Αντιγόνης» κάνοντας λόγο για ένα θέμα που «το έχουν κατασκευάσει κάποιοι που νομίζουν ότι είναι ιδιοκτήτες των αρχαίων κειμένων». Ο Κ. Γαβρόγλου εκτίμησε ότι «έχουν αναστατωθεί πάρα πολύ επειδή η Αριστερά προσπαθεί να εκσυγχρονίσει και να ξαναφέρει στο προσκήνιο τη μαγεία των αρχαίων κειμένων» καταλογίζοντας σε αυτά τα άτομα σχολαστικισμό και τον παλαιομοδίτικο τρόπο προσέγγισης, εξαιτίας των οποίων έχουν απωθήσει χιλιάδες μαθητές από τα Αρχαία Ελληνικά.

Δ. Μπαξεβανάκης: Σκανδαλώδη ψέματα για το μεταλυκειακό έτος

Για «σκανδαλώδη ψέματα» σχετικά με το μεταλυκειακό έτος, την τάξη μαθητείας, έκανε λόγο ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης, τονίζοντας ότι το μεταλυκειακό έτος είναι προαιρετικό, αφορά αποφοίτους του σχολείου και άρα ενήλικους, ενώ γίνεται υπό την επίβλεψη του ΕΠΑΛ ή του Εργαστηριακού Κέντρου. Ο Δ. Μπαξεβανάκης πρόσθεσε ότι οι μαθητευόμενοι έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και αμοιβή ίση με το 75% του κατώτατου μισθού. Ο Δ. Μπαξεβανάκης έδωσε επίσης έμφαση στις αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο στην κατεύθυνση της ισότιμης πρόσβασης στη μόρφωση για τα παιδιά με αναπηρία.

Υπέρ των αλλαγών στον Κώδικα Ιθαγένειας οι ΑΝ.ΕΛΛ.

Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ. Θ. Παπαχριστόπουλος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει το άρθρο 29 του νομοσχέδιου για την τροποποίηση του Κώδικα Ιθαγένειας μετά τη βελτίωσή του. Η επίμαχη ρύθμιση αφορά την απόδοση της ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία και επεκτείνει την εφαρμογή της και στα σχολεία που ακολουθούν το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας.

Νωρίτερα είχε προκληθεί αντιπαράθεση μετά την δήλωση του εισηγητή των ΑΝ.ΕΛΛ. στο νομοσχέδιο Κ. Κατσίκη ότι θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο, καθώς οι ΑΝ.ΕΛΛ. είχαν καταψηφίσει και την αρχική ρύθμιση. Ο Θ. Παπαχριστόπουλος επέκρινε τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε υπενθυμίζοντας ότι οι ΑΝ.ΕΛΛ. έχουν καθιερώσει την ψήφο κατά συνείδηση για τους βουλευτές τους. Ο Θ. Παπαχριστόπουλος παρατήρησε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Κ. Κατσίκη να καταψηφίσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL