Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Υστατη προσπάθεια αποσταθεροποίησης / Επίδειξη "προθυμίας" σε Μαδρίτη - Βερολίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υστατη προσπάθεια αποσταθεροποίησης / Επίδειξη "προθυμίας" σε Μαδρίτη - Βερολίνο

Την τελευταία του “ζαριά” για πολιτική αποσταθεροποίηση ετοιμάζεται να ρίξει ο Κυρ. Μητσοτάκης με τα προγραμματισμένα ταξίδια του στη Μαδρίτη και το Βερολίνο για συναντήσεις με τους αρχηγούς των “αδελφών” κομμάτων της Ν.Δ. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει η αμηχανία για τις εκτός γραμμής δηλώσεις του Άδ. Γεωργιάδη, σύμφωνα με τον οποίο η αξιολόγηση... “δεν πρέπει να κλείσει” για “να πέσει ο Τσίπρας”.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί εδώ και καιρό, μεσούσης της διαπραγμάτευσης και του σκηνικού εμπλοκής μεταξύ των δανειστών, να παίξει το τελευταίο του χαρτί, πείθοντας τους ακραίους (ΔΝΤ - Βερολίνο) να τραβήξουν, μέσω ακραίων απαιτήσεων, το χαλί από την ελληνική κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, η Ν.Δ. αρνήθηκε να στηρίξει το χριστουγεννιάτικο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Συν τοις άλλοις, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει πολλές φορές στείλει μήνυμα “προθυμίας” στους ακραίους εκ των δανειστών, είτε χαρακτηρίζοντας “αριστερή ιδεοληψία” την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είτε τασσόμενος υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων είτε διαμηνύοντας ότι ο ίδιος θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του Μνημονίου... “κι άλλες τόσες”.

Πρώτος σταθμός, Μαδρίτη

Τούτων δοθέντων ο πρόεδρος της Ν.Δ. ποντάρει πολλά στο ταξίδι του στη Μαδρίτη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στο συνέδριο του εκεί κεντροδεξιού κόμματος το προσεχές σαββατοκύριακο και θα έχει συναντήσεις με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαρ. Ραχόι, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Λ. Ντε Γκίντος, που εμφανίζεται ως επικρατέστερος “διάδοχος” του Γερ. Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, αν το κόμμα του Ολλανδού κοινοτικού αξιωματούχου ηττηθεί στις εκλογές.

Διαπιστευτήρια στο Βερολίνο

Στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να αποκτήσει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το δίδυμο Ραχόι - Ντε Γκίντος, με την προσδοκία ότι, αν ο δεύτερος αναλάβει το Eurogroup, θα αυξηθεί η -ασήμαντη, προς το παρόν- επιρροή του Κυρ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Ωστόσο μεγαλύτερη σημασία για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ο επόμενος σταθμός της ευρωπαϊκής “περιοδείας” του. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ταξιδέψει από τη Μαδρίτη απευθείας στο Βερολίνο, ώστε να έχει συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Σύμφωνα με “γαλάζιες” πηγές ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα παρουσιάσει σε όλους τους συνομιλητές του το πρόγραμμα του κόμματός του και τη διαφορετική “συνταγή”, με μειώσεις φόρων και “τσεκούρι” στο Δημόσιο.

Πέραν αυτών, πάντως, είναι προφανές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα θελήσει να αποσπάσει τη στήριξη της Άν. Μέρκελ και ιδίως του “σκληρού” Β. Σόιμπλε αποσκοπώντας σε πρόκληση πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι, όπως παραδέχονται ακόμη και “γαλάζια” στελέχη, όταν η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει, μαζί της θα κλείσει και κάθε χαραμάδα για πρόωρες εκλογές, ενώ θα προκληθούν νέα πολιτικά δεδομένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL