Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Κόντρα "σαμαρικών" - "καραμανλικών" / Διχοστασία στη Ν.Δ. μετά την ομολογία ότι πρυτανεύει η πτώση του Αλ. Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόντρα "σαμαρικών" - "καραμανλικών" / Διχοστασία στη Ν.Δ. μετά την ομολογία ότι πρυτανεύει η πτώση του Αλ. Τσίπρα

Διχοστασία επικρατεί στη Ν.Δ. αναφορικά με το αίτημα του κόμματος για εκλογές, δεδομένου του σκηνικού εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Την ώρα που η επίσημη “γραμμή” προβλέπει και... εκλογές, και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ομολογία του αντιπροέδρου του κόμματος Άδ. Γεωργιάδη πως προτιμά να μην κλείσει η αξιολόγηση προκαλεί τρικυμία στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Δεν θέλω να κλείσει η αξιολόγηση, θέλω να φύγει άμεσα ο Τσίπρας” υπογράμμισε το πρωί της Κυριακής ο κ. Γεωργιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας ότι “Ο κ. Τσίπρας πρέπει να φύγει γρήγορα, καθώς ο λογαριασμός ανεβαίνει κάθε μέρα”. Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε και χθες την άποψή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θέλω να πέσει η κυβέρνηση, δεν θέλω να κλείσει η αξιολόγηση”.

“Σαμαρικές” πιέσεις

Παρ' ότι επισήμως η Ν.Δ. δεν “καλύπτει” τον αντιπρόεδρό της και δεν υιοθετεί τη στάση του, το αίτημα για εκλογές και η εθνική εκκρεμότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ενεργοποιούν τις αντιθέσεις μεταξύ των εσωκομματικών μπλοκ της οδού Πειραιώς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Άδ. Γεωργιάδης επέλεξε να δημοσιοποιήσει τη θέση του κατά της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την παρούσα κυβέρνηση την ίδια ημέρα που έλεγε περίπου το ίδιο -με άλλα λόγια- ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Μιλώντας στην “Καθημερινή της Κυριακής”, ο κ. Σαμαράς άφησε να διαφανεί πως κι εκείνος προτιμά εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς υπογράμμισε με νόημα ότι “δεν ξέρει αν θα σώζεται η χώρα μετά...”.

Εσωτερικές αντιθέσεις

Επί της ουσίας, οι “σαμαρικοί” -καθώς ο Άδ. Γεωργιάδης ουδέποτε έκρυψε ότι ανήκει στο συγκεκριμένο μπλοκ και πως αποτελεί προνομιακό συνομιλητή του πρώην πρωθυπουργού- επιχειρούν να πιέσουν έτι περαιτέρω τον Κυρ. Μητσοτάκη να ζητεί εκλογές, την ώρα που στο “καραμανλικό” στρατόπεδο η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Κορυφαία στελέχη του “καραμανλικού” μπλοκ κάνουν λόγο για “έξαλλη αντιπολίτευση”, ενώ δεν λείπουν οι διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι επικοινωνιακά τον τόνο για λογαριασμό της Ν.Δ. δίνει ο Άδ. Γεωργιάδης. Άλλωστε, συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού υπογραμμίζουν, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση. Ενδεικτική ήταν η προχθεσινή ανάρτηση στο Facebook του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου επί Καραμανλή Ευ. Αντώναρου. “Ως υπεύθυνος Έλληνας πολίτης που έχω υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον θέλω να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο -χωρίς άλλη καθυστέρηση. Αυτό επιτάσσει η εθνική ανάγκη να μείνει η χώρα εντός της Ευρωζώνης- μακριά από κάθε είδους περιπέτειες” υπογράμμισε ο κ. Αντώναρος, φωτογραφίζοντας, επί της ουσίας, ως “ανεύθυνους” όσους... ζητούν το αντίθετο.

Τη θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν διεξαχθούν εκλογές εξέφρασε χθες και ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρ. Δήμας. Μιλώντας στον ρ/σ Βήμα, διατύπωσε την άποψη “πρώτα η αξιολόγηση και μετά εκλογές”, ενώ και προχθές, μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 984, είχε επισημάνει: “Αν μπορούσαμε εκλογές και αύριο. Το να κάνεις εκλογές χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα για τη χώρα. Εθνικά θα είναι πολύ καλύτερα πρώτα να κλείσει η αξιολόγηση και την ίδια στιγμή προκήρυξη εκλογών”.

Η Ν.Δ. δεν αδειάζει τον Γεωργιάδη

Πάντως, το μπαράζ δηλώσεων και εμφανίσεων του Άδ. Γεωργιάδη έχει φέρει πολλά “γαλάζια” στελέχη σε αμηχανία, ενώ και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος δεν κρύβει ότι η κατάρρευση των συνομιλιών περί την αξιολόγηση αποτελεί προσωπική του επιθυμία. Μάλιστα, χθες βράδυ, ερωτηθείς πολλές φορές από τον διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδη στον ΑΝΤ1 αν εκφράζει τη δική του θέση ή τη θέση του κόμματός του, απέφυγε χαρακτηριστικά να απαντήσει. Την ίδια στιγμή, πηγές της οδού Πειραιώς επαναλάμβαναν τη θέση πως “η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει έγκαιρα και με τον καλύτερο τρόπο για τη χώρα”, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως το “γαλάζιο” αίτημα για κάλπες παραμένει στο τραπέζι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL