Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΠΑΝΟΣ ΡΗΓΑΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / Π. Ρήγας: "Δεν θα φέρουμε στη Βουλή τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΝΟΣ ΡΗΓΑΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / Π. Ρήγας: "Δεν θα φέρουμε στη Βουλή τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ"

Την αισιοδοξία ότι η συγκυρία και οι γεωπολιτικές συνθήκες θα αναγκάσουν τη Γερμανία και το ΔΝΤ να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, τόσο μεταξύ τους όσο και απέναντι στην κυβέρνηση, εκφράζει ο Πάνος Ρήγας στην “Αυγή” επιμένοντας στον στόχο να απαλλαγεί η χώρα από τα Μνημόνια με την εξεύρεση μια λύσης που δεν θα τη στραγγαλίζει τιμωρητικά.

Παράλληλα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι όπου η κυβέρνηση μπόρεσε να αφήσει διακριτό το πολιτικό της στίγμα μέσα στην κοινωνία κατάφερε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη μάχη της επαφής με την κοινωνία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΟΙΒΟ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟ

* Η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχτεί νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, ότι δεν σχεδιάζει εκλογές και ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Δυστυχώς ο χρόνος τελειώνει και οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται μόνο από την κυβέρνηση. Τι θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν διατηρηθεί η άκαμπτη στάση ΔΝΤ και Γερμανίας;

Ο βασικός μας στόχος τα τελευταία δύο χρόνια παραμένει ο ίδιος: Να απαλλάξουμε τη χώρα από τα στενά δημοσιονομικά προγράμματα και την επιτροπεία. Όσο ο στόχος αυτός διατηρείται εφικτός -που διατηρείται- η προσπάθεια και η κατεύθυνσή μας εξακολουθούν να είναι οι ίδιες. Η εξεύρεση δηλαδή μιας λύσης που δεν θα στραγγαλίζει τιμωρητικά τη χώρα και θα της δίνει το δικαίωμα να σταθεί στα πόδια της.

Μέσα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη διετία καταφέραμε να δώσουμε νέα πνοή στην οικονομία, να σημειώσουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να μειώσουμε την ανεργία τέσσερις μονάδες, να εξορθολογίσουμε τα δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία, να επανεκκινήσουμε τα μεγάλα έργα, να αναβαθμίσουμε τη θέση της χώρας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.

Όσο και εάν Γερμανία και ΔΝΤ εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους, έχοντας ως ουρά και σύμμαχο τη Ν.Δ., έχω την αίσθηση πως η συγκυρία και οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι τέτοιες που θα τους αναγκάσουν να αφήσουν τους τακτικισμούς και το blame game και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, τόσο μεταξύ τους όσο και απέναντί μας.

* Υπάρχει σκέψη να ζητηθούν 180 ψήφοι στη Βουλή για την επικύρωση του όποιου αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης, με το σκεπτικό ότι η πλειοψηφία των 153 δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα για μετά τη λήξη της τετραετίας;

Είναι ξεκάθαρο πως τα ακραία μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ για μετά το 2019 δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ψηφιστούν, ούτε από 153 ούτε από 180 ή περισσότερους βουλευτές, διότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να τα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση αυτή η κυβέρνηση. Αυτά που ζητάει το ΔΝΤ δεν είναι μόνο πέρα και έξω από κάθε οικονομική λογική, είναι πέρα και έξω από κάθε δημοκρατική και συνταγματική αρχή.

* Πώς σχολιάζετε την αισιοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία αποδοτικότερα και να διαπραγματευτεί με τους δανειστές καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει έναν ιδιαίτερα ολισθηρό δρόμο, υιοθετώντας τη λογική «ό,τι πουν οι δανειστές». Έχει δημοσίως και επανειλημμένως ταυτιστεί με τις πιο ακραίες απέναντι στη χώρα φωνές της διαπραγμάτευσης δεσμευόμενος πως θα εφαρμόσει όλες τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που μας ζητούν και ακόμα περισσότερες.

Την ίδια στιγμή που η Ν.Δ. ωρύεται πως μοναδικός υπεύθυνος για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ολόκληρη η Ευρώπη αναγνωρίζει πως δεν είναι η Ελλάδα που κωλυσιεργεί. Ακόμα και συντηρητικές κυβερνήσεις ομοϊδεατών του κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο και την Ισπανία στηρίζουν ανοιχτά τις θέσεις της Ελλάδας στο κοινό ανακοινωθέν της πρόσφατης συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στη Λισσαβώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του οφείλουν να πάψουν να κρύβονται πίσω από κινδυνολογικές κορώνες και να απαντήσουν ξεκάθαρα: Συμφωνούν με τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων ύψους 3,6 δισ. για την τριετία μετά το 2018;

Ολόκληρη η συνέντευξη στην έντυπη "Αυγή" της Κυριακής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL