Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
"Δολιοφθορά" Μητσοτάκη στην κρισιμότερη στιγμή της διαπραγμάτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δολιοφθορά" Μητσοτάκη στην κρισιμότερη στιγμή της διαπραγμάτευσης

Στην τακτική του απροσχημάτιστου “σαμποτάζ” την πλέον κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές επιμένει ο Κυρ. Μητσοτάκης με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση και την κατάρρευση των εν εξελίξει συζητήσεων. Έτσι, χθες, επανέλαβε το αίτημα για εκλογές -έστω και... με άλλα λόγια-, επέμεινε στη σιγή ιχθύος ως προς τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και τη δική του θέση επ’ αυτών, ενώ δεν παρέλειψε -μόνος έναντι όλων, ακόμη και των πλέον ακραίων εκ των δανειστών- να βάλει από το παράθυρο θέμα Grexit κάνοντας λόγο για “δρόμο χωρίς επιστροφή”.

Παρά τις συνεχείς προκλήσεις και οχλήσεις από κυβερνητικής πλευράς, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε και χθες να τοποθετηθεί επί των αξιώσεων του ΔΝΤ, που κρατούν “κολλημένη” τη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας - δανειστών. Εξάλλου ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Λ. Τσούκαλη “Η υπεράσπιση της Ευρώπης”, επέμεινε να “αθωώνει” το Ταμείο για τις ακραίες απαιτήσεις του καταλογίζοντας στην ελληνική κυβέρνηση τις “καθυστερήσεις” στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδειξε να βιάζεται για εκλογές πριν από την ολοκλήρωση των συζητήσεων, καθώς κυρίαρχη εκτίμηση στον πολιτικό σχεδιασμό της οδού Πειραιώς παραμένει πως, αν επέλθει συμφωνία, τότε η κυβέρνηση θα έχει οριστικά περάσει τον πλέον δύσκολο κάβο. Έτσι ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την “ανάγκη” “η πολιτική αλλαγή να πραγματοποιηθεί εγκαίρως στην Ελλάδα”, προκειμένου, όπως είπε, “η χώρα που μπήκε πρώτη στον φαύλο κύκλο της πολιτικής του ψέματος να εισέλθει πρώτη στον δημιουργικό κύκλο της πολιτικής της αλήθειας”.

Υπονοούμενα για έξοδο από το ευρώ!

Σαν να μην έφτανε αυτό, την ώρα που ο πρόεδρος του Eurogroup Γερ. Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί αναφέρονταν αναλυτικά στα “θαυμαστά επιτεύγματα” της κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης άφηνε υπονοούμενα για έξοδο της χώρας από το ευρώ προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει τον “δρόμο χωρίς επιστροφή”.

“Φτάσαμε πολύ κοντά στο δρόμο δίχως επιστροφή. Και δεν τον έχουμε αποφύγει οριστικά ακόμη. Διότι εξακολουθούμε να έχουμε μια ανίκανη κυβέρνηση, παρ' ότι η βούληση του ελληνικού λαού έχει αναμφισβήτητα μεταστραφεί” επισήμανε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να ταυτίσει τη “βούληση του λαού για μεταρρυθμίσεις” με τις δηλώσεις υποταγής που ο ίδιος εκφράζει διαρκώς απευθυνόμενος προς τους δανειστές.

Μαξίμου: “Πάσχει από εξουσιαστικό σύνδρομο στέρησης”

Η “γραμμή” που τηρεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήδη από προχθές, με όσα είπε στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να καταλογίζουν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως “πάσχει από εξουσιαστικό σύνδρομο στέρησης”.

“Στην αρχή της ομιλίας του Κυρ. Μητσοτάκη νομίζαμε ότι στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. μιλούσε ο Αντ. Σαμαράς. Πιστέψαμε ότι τέτοια υποστήριξη στο φαντασιόπληκτο «success story», το οποίο απέρριψε τρεις φορές ο ελληνικός λαός, μονάχα ο ίδιος σε κατάσταση ακραίας σύγχυσης θα μπορούσε να παράσχει.

Γρήγορα ωστόσο καταλάβαμε ότι για ακόμη μία φορά ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης και το καταστροφολογικό του αφήγημα, ως απότοκο της κρίσης εξουσιαστικού συνδρόμου στέρησης που βασανίζει την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που τη στηρίζουν” έλεγαν σκωπτικά κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές έλεγαν πως ο κ. Μητσοτάκης είπε “ότι η ‘Συμφωνία Αλήθειας’ δεν είναι τίποτε άλλο από ένα έτοιμο πλάνο για πογκρόμ απολύσεων στο Δημόσιο και αιματηρές περικοπές στην Υγεία και την Παιδεία”, “ότι θεωρεί την κοινωνική πλειοψηφία αδαή, επειδή σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις απέρριψε τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές - ολετήρα στο κοινωνικό κράτος, που πρεσβεύει το ΔΝΤ και ο ίδιος”, “ότι είναι η φωνή των πλέον ακραίων κύκλων των δανειστών”.

“Συνεχίζει να κατηγορεί για καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση την ελληνική κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει ότι οφείλονται αποκλειστικά στις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ πρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος” έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές και προσέθεταν ότι “ο ίδιος και η Ν.Δ. προσφέρει απλόχερα λευκή επιταγή στους ακραίους εκ των δανειστών, επαναβεβαιώνοντας τα διαπιστευτήρια υποταγής και την πρόθεσή τους να ψηφίσουν ακραία αντικοινωνικά μέτρα ως αντάλλαγμα την επιστροφή τους στην εξουσία”.

Τέλος, οι ίδιες πηγές, που διαβεβαίωναν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2019, διερωτώντο “για ποιο λόγο επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που τα έκαναν όλα ‘περίφημα’, η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της και η ανεργία -που σήμερα έχει πέσει κάτω από το 23%- βρισκόταν στο 28%”, “από πού αντλεί το θράσος να μιλά για φοροελαφρύνσεις και «καταστροφική διαπραγμάτευση», ενώ η κυβέρνησή του είχε δεσμεύσει τη χώρα για πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030! Μόνο για το 2016 και το 2017 αυτό σήμαινε 13 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους για τους πολίτες”, αλλά και για ποιον λόγο “δεν τολμά να αρθρώσει τη λέξη εκλογές”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL