Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Αλ. Τσίπρας: Δεν θα δεχθούμε να νομοθετήσουμε μέτρα για μετά το 2018
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα δεχθούμε να νομοθετήσουμε μέτρα για μετά το 2018

Την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα ανακοίνωσε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την ώρα που η ελληνική πλευρά ετοιμάζει μια πρόταση επανέναρξης της διαπραγμάτευσης εν όψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με συνταξιουχικές οργανώσεις, επανέλαβε πως η κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης δεν πρόκειται να δεχθεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018, παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής για έναν και μόνο χρόνο.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι με τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι, όπως συνέβη και φέτος με τη χορήγηση 13ης σύνταξης, θα επιτευχθεί υπερ-πλεόνασμα που θα κατευθυνθεί στους κοινωνικά ασθενέστερους.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Όπως ανέφερε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε καλωσόρισε τις «διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ ότι το Ταμείο θα παραμείνει πλήρως ενεργό» στις συζητήσεις για την Ελλάδα «με στόχο να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία (early agreement) για ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να στηριχθεί με τη χρήση πόρων του Ταμείου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη «κερδίζει momentum, αλλά μακροπρόθεσμες ανισορροπίες και μια σειρά από ρίσκα θολώνουν τις προοπτικές».

“Δεν ισχυροποιείται η Ευρωζώνη με τον ισχυρό να γίνεται πιο αδύναμος”

Εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός ότι το Ταμείο σχεδιάζει να συνεχίσει τις εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και ότι παραμένει πλήρως εμπλεκόμενο.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο εκπρόσωπος, η Ελλάδα δεν συζητήθηκε, ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να στείλει μήνυμα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ότι πρέπει να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης.

Υπεραμύνθηκε της πολιτικής του τονίζοντας ότι δεν μπορείς να ισχυροποιήσεις της Ευρωζώνη με το να γίνει πιο αδύναμος ο ισχυρός. Εξέφρασε προβληματισμούς για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την πολιτική αβεβαιότητα το 2017, αλλά εκτίμησε ότι τουλάχιστον φέτος δεν θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στην οικονομία της Ευρώπης από το Brexit.

Πρόταση με λεπτομερή αναφορά στον "κόφτη" δεν θα ψηφιστεί

Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτά τα δεδομένα, στελέχη της κυβέρνησης ανέφεραν στην "Α" πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εργάζεται πυρετωδώς, ώστε τις επόμενες μέρες να είναι σε θέση να παρουσιάσει στους ομολόγους του της Ευρωζώνης μια «ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση» πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση θα αναφέρεται λεπτομερέστερα το δημοσιονομικό "κόφτη". Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η κυβέρνηση έχει διαψεύσει ότι εντός αυτού θα περιλαμβάνεται η μείωση του αφορολόγητου και νέες μειώσεις των συντάξεων μέσω της προσωπικής διαφοράς, προκειμένου να καμφθούν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ για το διάστημα από το 2018 και μετά.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι ο μηχανισμός του διευρυμένου "κόφτη" δεν θα ψηφιστεί από τη Βουλή, ωστόσο τα μέτρα που θα περιλαμβάνει θα φέρουν την "υπογραφή" ενός Eurogroup. Ακόμη αρμόδια κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν με νόημα ότι και ο «κόφτης» ψηφίστηκε για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ εκτιμώντας ότι το ίδιο θα συμβεί και στην προκειμένη περίπτωση.

Παράλληλα η κυβέρνηση θεωρεί ότι με μια τέτοια κίνηση αποφεύγει να τονίσει αν επιθυμεί ή όχι τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς εκτιμά ότι με έναν "μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων" λειτουργεί σαν το Ταμείο να συμμετέχει κανονικά απαντώντας σε απαιτήσεις του.

Η Γερμανία δεν επιθυμεί ελληνική κρίση στη γερμανική προεκλογική περίοδο

Στα θετικά καταγράφεται και το γεγονός ότι το Βερολίνο θα προτιμούσε η ελληνική κρίση να μην εμπλακεί στη γερμανική προεκλογική περίοδο. Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, η γερμανική Βουλή είχε συναινέσει πριν από δύο χρόνια στο τρίτο αυτό πρόγραμμα, επειδή η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι ένας ανεξάρτητος τρίτος, το ΔΝΤ, θα επέβλεπε την εφαρμογή του προγράμματος. "Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εμβάσουν τα χρήματα χωρίς πρόβλημα, η γερμανική Βουλή όμως μπορεί να συναινέσει μόνο αν συμμετέχει και το ΔΝΤ» σχολιάζει η “Süddeutsche Zeitung” του Μονάχου.

Χρ. Μαντάς: “Ο Σόιμπλε μιλάει προς πολλές κατευθύνσεις”

“Όταν μιλάει ο κ. Σόιμπλε, δεν μιλάει μόνο σε μας. Ο κ. Σόιμπλε μιλάει για να τον ακούσουν και άλλοι. Μιλάει για τον κ. Ντράγκι, μιλάει για τον κ. Τραμπ, μιλάει στο εσωτερικό της χώρας του, μιλάει σε πολλές κατευθύνσεις.

Αρχικά είπε πως ίσως μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ, ο ίδιος λέει σήμερα πως χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορούμε. Πρέπει να καταλάβουμε τι γίνεται: απέναντί μας έχουμε πολλούς παίκτες με διαφορετικές επιδιώξεις και με διαφορετικό εσωτερικό ακροατήριο” υπογράμμισε χθες στο Star ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς προαναγγέλλοντας πως “αυτή τη κρίσιμη βδομάδα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και συζητήσεις, αυτή τη στιγμή γίνονται και στο περιθώριο του Νταβός, με στόχο να υπάρξει κοινός τόπος εξόδου με θετικό πρόσημο και χωρίς νέα μέτρα".

"Ούτε εκλογές λοιπόν, ούτε έξοδος από την Ε.Ε. Σταθερή πορεία διαπραγμάτευσης" τόνισε καλώντας “όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση σε αυτό".

Δ. Παπαδημούλης: “Ο ελληνικός λαός θέλει να προχωρήσουμε”

“Σήμερα, μετά από επτά χρόνια Μνημονίων, έχουμε τον Στουρνάρα -πρώην υπουργό του Σαμαρά- να λέει -ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος- ότι προβλέπεται ανάπτυξη 3% το 2017, 2018 και 2019 και τον κ. Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και όχι εκλογές” δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης συμπληρώνοντας: “Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, ώστε να μειωθεί η ανεργία. Αυτό θέλει ο ελληνικός λαός”.

“Η Ελλάδα, η ΕΚΤ, η Κομισιόν, ο ESM και η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών - μελών της Ευρωζώνης εργάζονται για μια συμφωνία, όπως έχει υπογραφεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και χωρίς καθυστερήσεις” εκτίμησε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ για τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι “γίνονται και για εσωτερική κατανάλωση”, αλλά και πως “αν και η άποψη Σόιμπλε περί ‘ξαφνικού θανάτου’ του ελληνικού προγράμματος είναι μειοψηφική στο στρατόπεδο των δανειστών, δεν παύουν αυτές οι δηλώσεις να είναι ανησυχητικές”.

Ν. Μανιός: “Δεν θα ψηφίσω μείωση αφορολόγητου”

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το τι θα κάνει σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο μείωσης του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ ή των συντάξεων, απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι, δεν θα το ψηφίσω».

Ο ίδιος τόνισε ότι η τρέχουσα αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, ενώ επισήμανε ότι “η διαπραγμάτευση ζορίζεται πολιτικά”, εξηγώντας ότι υπερβαίνει τα θέματα του ελληνικού προγράμματος και αντικατοπτρίζει την αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL