Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
"Κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου"

Με τον Επίτροπο Ενέργειας και Δράσης για το Κλίμα, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση, αναγνωρίστηκε ο κεντρικός ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Συζητήθηκε η εκμετάλλευση και ανάπτυξη των πλεονεκτημάτων της χώρας, με προεξάρχουσα τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, με επενδύσεις και ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών. Σε αυτή την κατεύθυνση εκφράστηκε η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης και στην αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα, όπως η πορεία της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, οι εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα, καθώς και η εξέλιξη του σχεδίου για την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την ΕΕ, και συγκεκριμένα οι εξελίξεις αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, τον ελληνοβουλγαρικό και τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/822018579486928896

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Κανιέτε εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ , στη συνάντηση ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες της χώρας, με κορυφαία την ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη εισόδου για νέες πηγές φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο στόχος αυτός εξυπηρετείται από τη δημιουργία ενός εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου, μέσω των διασυνδέσεων που υλοποιούνται, όπως, οι αγωγοί TAP και IGB, αλλά και σημείων εισαγωγής, όπως, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, που ανήκει στο ΔΕΣΦΑ και το σχεδιαζόμενο πλωτό τέρμιναλ LNG της Αλεξανδρούπολης. Η διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της περιοχής ενισχύεται και από το σχεδιαζόμενο αγωγό EastMed.

Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε, επίσης, τις ενέργειες που προωθούνται για την αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας και των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020, υπογραμμίζοντας τη σταθερή δέσμευση της χώρας στην ολοκλήρωση τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ορισθεί.

Ο κ. Κανιέτε, παρουσίασε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπάρξει «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους» που περιλαμβάνουν δέσμη βασικών αρχών για τον μετασχηματισμό κρίσιμων παραμέτρων του ενεργειακού τομέα με βασικούς άξονες:

• την απεξάρτηση από τον άνθρακα, μέσω της αποτελεσματικότερης ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής, καθώς και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (π.χ. ηλεκτρικά οχήματα και νέες μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας)

• τη μετατόπιση του κέντρου βάρους των προσεγγίσεων για σημαντικά ζητήματα (όπως η αξιολόγηση της επάρκειας ισχύος, τα σχήματα στήριξης ΑΠΕ, η εκπόνηση σεναρίων επικινδυνότητας για την ασφάλεια εφοδιασμού) από το εθνικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της εναρμόνισης των κανόνων και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ τόσο όμορων Διαχειριστών, όσο και εθνικών Ρυθμιστών Αρχών.

Σημειωτέον ότι οι κκ. Σταθάκης και Κανιέτε θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι στα γραφεία του ευρωκοινοβουλίου ενώ αργότερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα συναντηθεί με φορείς της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL