Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Στη σκακιέρα της Γενεύης / Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη σκακιέρα της Γενεύης / Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις

Ενδεχομένως να αποδειχθεί η πιο κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό η σημερινή, καθώς αναμένεται να ξεκαθαριστεί εάν θα μεταβούν στη Γενεύη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είναι ήδη γνωστό, οι δύο ηγέτες έχουν προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί. Από εκεί και πέρα φαίνεται πως αύριο θα αποφασιστεί και η ενδεχόμενη μετάβασή τους.

ΟΗΕ: Διαπραγμάτευση "ανοιχτού τέλους"

Ακόμα κι αν οι δύο ηγέτες δεν αποφασίσουν να μεταβούν στην ελβετική πόλη, δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί ως το τέλος των διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, αυτές θα συνεχιστούν σε χαμηλότερο επίπεδο, καθώς, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη, η διαπραγμάτευση είναι «ανοιχτού τέλους». Σε κάθε περίπτωση, χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η ανταλλαγή χαρτών και τα ποσοστά στα οποία θα κινούνται θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πώς θα προχωρήσει η διάσκεψη.

Συναντήσεις Κοτζιά

Πάντως, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα βρίσκεται στη Γενεύη το απόγευμα, όπου θα ξεκινήσει αμέσως τις επαφές. Ο Νίκος Κοτζιάς πρόκειται να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, καθώς η προγραμματισμένη συνάντησή του για την προηγούμενη Κυριακή στο Λονδίνο δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί.

Απόσταση στο περιουσιακό

Παράλληλα, στη Γενεύη οι αποστολές των δύο κοινοτήτων χθες εστίασαν κυρίως σε θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση, την οικονομία, αλλά και την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί στη Γενεύη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, δηλαδή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη Γενεύη οι δύο κοινότητες διαπραγματεύονται τόσο σε επίπεδο ηγετών, όσο και σε επίπεδο διαπραγματευτών. Ιδίως για το θέμα της διακυβέρνησης, χθες υπήρξε μακράς διάρκειας συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζνίλ Ναμί. Να σημειωθεί ότι σε αυτή τη συνάντηση αναφέρθηκε και το θέμα του περιουσιακού, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες παρέμενε μεγάλη η απόσταση.

Μέχρι αργά χθες τη νύχτα ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Μουσταφά Ακιντζί και ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα διαβουλεύονταν χωρίς τις διαπραγματευτικές ομάδες. Επιπλέον ήδη από τη Δευτέρα έχουν υπάρξει συναντήσεις μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων και των εκπροσώπων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ενρίκε Κάρολ και Βιτσέντσο Κούτσο αντίστοιχα. Οι συναντήσεις έχουν ως αντικείμενο τα οικονομικά της Κυπριακής Δημοκρατίας έπειτα από μια ενδεχόμενη λύση και την ενδεχόμενη οικονομική υποστήριξη που θα απαιτηθεί.

Η διαρροή και η ενόχληση Αναστασιάδη

Την έντονη ενόχληση του Νίκου Αναστασιάδη προκάλεσε η διαρροή εμπιστευτικού εγγράφου που εγχείρισε στους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων που βρίσκονται στη Γενεύη. Το έγγραφο αφορούσε τις διαπραγματεύσεις σε διακυβέρνηση και περιουσιακό. Η ενόχληση του κ. Αναστασιάδη ήταν τόσο έντονη, που αποφάσισε να μη δώσει από εδώ και στο εξής άλλα έγγραφα όσο κρατά αυτή η διαδικασία. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «Είναι πολύ λυπηρό, μέσω διαρροών, να δημιουργούν αρνητικό κλίμα, την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δίνει μια δύσκολη μάχη». Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως τέτοιου είδους διαρροές προκαλούν προβλήματα στη διαπραγματευτική τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL