Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Για μια τολμηρή πολιτική συμμαχιών στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για μια τολμηρή πολιτική συμμαχιών στην Ευρώπη

Η ολοκλήρωση του 5ου συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) βρίσκει την πολιτική μας οικογένεια οργανωτικά διευρυμένη κατά οκτώ νέα κόμματα (πλήρη μέλη, παρατηρητές και συνεργάτες), αλλά και πολιτικά εφοδιασμένη με αποφάσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν την παρουσία της στο ευρωπαϊκό πεδίο του πολιτικού ανταγωνισμού.

Η εκλογή του πολύπειρου Γερμανού Γκρέγκορ Γκίζι, άλλωστε, στη θέση του προέδρου του ΚΕΑ τον ίδιο ακριβώς πολιτικό στόχο επιχειρεί να υπηρετήσει: την αναβάθμιση της παρουσίας της Αριστεράς στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο, σε μια περίοδο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, που επερωτούν τους ατσάλινους νόμους του νεοφιλελευθερισμού, συχνά όμως με αντιφάσεις ή και από επικίνδυνες κατευθύνσεις, αν λάβουμε υπ' όψιν μας την εν εξελίξει άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Το 2017 θα σημαδευτεί από κρίσιμες (έως και καθοριστικές) πολιτικές αναμετρήσεις σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, με κοινά τους χαρακτηριστικά τη σημαντική οπισθοχώρηση της σοσιαλδημοκρατίας, τη μικρότερη υποχώρηση της Κεντροδεξιάς, την κατοχύρωση ζωτικού χώρου (όχι όμως αρκετού για να καθορίσει πολιτικές εξελίξεις) από την Αριστερά και κυρίως την άνοδο ακροδεξιών αλλά και «ετερόδοξων» πολιτικών δυνάμεων, που επιχειρούν να εκπροσωπήσουν διάφορες εκδοχές «αντισυστημικής» διεξόδου από την κρίση:

- Οι γερμανικές εκλογές θα χαρακτηριστούν από την εδραίωση της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), που, έχοντας κατοχυρώσει την τρίτη θέση δημοσκοπικά, έχει ολοένα αυξανόμενες βλέψεις, ειδικά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο, που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της ξενοφοβικής ρητορείας. Η AfD διεκδικεί με αξιώσεις τη δεύτερη θέση στην ανατολική Γερμανία, την ίδια ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες των Γκάμπριελ - Σουλτς δεν θα αποφύγουν άλλη μια εκλογική ήττα-απόρροια της ενσωμάτωσής τους στο πολιτικό σχέδιο των Χριστιανοδημοκρατών, που θα επικρατήσουν μεν, αλλά με απώλειες.

- Στη Γαλλία οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών μεταξύ της ακροδεξιάς κ. Λεπέν και του ακραίου νεοφιλελεύθερου «κεντροδεξιού» κ. Φιγιόν, αφού ο όποιος Σοσιαλιστής υποψήφιος μετά βίας θα καταταγεί τρίτος, πληρώνοντας το κόστος της αποτυχημένης προεδρίας Ολάντ, που βυθίζει τους Σοσιαλιστές στην ανυποληψία, ενώ η υποψηφιότητα Μελανσόν θα καταγράψει μεν αξιοπρεπή εκλογική δύναμη (διψήφιο ποσοστό) χάρη στον εθνοκεντρικό «αριστερό» λαϊκισμό του, χωρίς όμως να καταστεί επικίνδυνη για το δίπολο των υποψηφίων της Δεξιάς. Η Λεπέν έχει σοβαρές δυνατότητες να επικρατήσει, επιστρατεύοντας την «αντικαθεστωτική» ρητορεία έναντι του συστημικού Φιγιόν, που «υπόσχεται» αύξηση ωρών εργασίας και μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

- Στην Ολλανδία αναμένεται να επικρατήσει το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας του Βίλντερς υπερδιπλασιάζοντας την εκλογική του δύναμη εις βάρος της καταρρέουσας Κεντροδεξιάς και Σοσιαλδημοκρατίας (του κ. Ντάισελμπλουμ), που αναμένεται να χάσουν το1/2 και τα 2/3 της εκλογικής τους δύναμης, αντίστοιχα.

- Η Ιταλία, τέλος, κλονίζεται από την τραπεζική της κρίση, με την παρούσα κυβέρνηση (που προέκυψε μετά την παραίτηση Ρέντζι) να έχει μοιραία μεταβατικό ρόλο. Αν η Ιταλία οδηγηθεί σε εκλογές ως απόρροια νέας πολιτικής κρίσης με αφορμή ένα bail in στις καταθέσεις των Ιταλών, συνοδευόμενο από ένα «μνημόνιο» για τις παραπαίουσες τράπεζες της χώρας, τότε το «Κίνημα 5 Αστέρων» του Γκρίλο πιθανότατα θα μετατρέψει τη δημοσκοπική του πρωτιά και σε εκλογική νίκη, έστω και με βραχεία κεφαλή από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Υπό το πρίσμα τέτοιων και άλλων επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων, η Ευρωπαϊκή Αριστερά οφείλει να σχεδιάσει την πολιτική συμμαχιών της έξω από το πλαίσιο των παραδοσιακών προ-κρίσεως στοιχίσεων. Το ΚΕΑ είναι ένα πολύτιμο πολιτικό εργαλείο, αλλά, αν επιθυμούμε να το καταστήσουμε νικηφόρο πολιτικό υποκείμενο, πρέπει να το μετατρέψουμε σε ελκυστικό εταίρο για όσες δυνάμεις έχουν επιλέξει μέχρι σήμερα να μην συμμετέχουν σε αυτό ή συμμετέχουν σε άλλες πολιτικές οικογένειες, αλλά είναι πρόθυμες να εργαστούν μαζί μας πάνω σε κοινούς στόχους.

Οι εν εξελίξει μεταβολές στις κοινωνικοπολιτικές εκπροσωπήσεις δεν μπορούν να αναλυθούν επαρκώς υπό το πρίσμα του παραδοσιακού διπόλου «Αριστερά-Δεξιά», αλλά χρειάζεται να διαβλέψουμε, ότι, όπως συνέβη στην Ελλάδα και την Ισπανία το διάστημα 2012-2016 με την ανάδειξη της πόλωσης μεταξύ «καθεστωτικών» και «αντισυστημικών» επιλογών, έτσι θα συμβεί (σε διάφορες εκδοχές σχετικές με τις εθνικές πραγματικότητες) και σε χώρες με ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το στοίχημα έχει ιστορικές διαστάσεις: Είτε θα καταφέρουμε να εκπροσωπήσουμε (ξανά) το αναπτυσσόμενο αντικαθεστωτικό - αντισυστημικό ρεύμα που γιγαντώνεται στα λαϊκά και μικρομεσαία στρώματα είτε θα αποτύχουμε επιτρέποντας στην Ακροδεξιά να εδραιωθεί μέσα στο 2017 ως το «αντίπαλο δέος» στη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών», οδηγώντας την Ευρώπη σε πολύ σκοτεινούς και επικίνδυνους δρόμους.

Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL