Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Κυρ. Μητσοτάκης: "Υπάρχει λίπος στο κράτος"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυρ. Μητσοτάκης: "Υπάρχει λίπος στο κράτος"!

Σε ακόμη μία επίδειξη νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών κατά του Δημοσίου προχώρησε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., με συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha, κατά την οποία άνοιξε “παράθυρο” για απολύσεις στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί πολιτικά την επιστολή του υπουργού Οικονομικών στους θεσμούς, ενεργοποιώντας την “μονταζιέρα” και χρησιμοποιώντας ακραίες εκφράσεις.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι ψαρεύει ψηφοφόρους σε “θολά νερά”, αφού είχε... ένα “επιχείρημα” για όλους: Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αθέτησε την υπόσχεση για επαναφορά της 13ης σύνταξης καίτοι η Ν.Δ. αρνήθηκε να υπερψηφίσει τη χριστουγεννιάτικη ενίσχυση των συνταξιούχων. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί τη συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης και, στην ίδια συνέντευξη, ο Κυρ. Μητσοτάκης καταλόγισε στον πρωθυπουργό πως... “ό,τι του φέρουν θα υπογράψει”! Και, σαν να μην έφταναν αυτά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως τον καλύτερο σύμμαχο των ακραίων εκ των δανειστών, την ώρα που η Ν.Δ. άλλαξε στάση στην ψηφοφορία για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων όταν ένας εξ αυτών των ακραίων, ο Β. Σόιμπλε, αντέδρασε στην παροχή της κυβέρνησης!

Ακραίοι χαρακτηρισμοί, ακραίες αντιφάσεις

Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης κλιμάκωσε την τακτική ακραίων χαρακτηρισμών που χρησιμοποιεί εδώ και δύο 24ωρα η αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με την επιστολή τού υπουργού Οικονομικών στους θεσμούς, με την οποία “ξεπάγωσαν” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε την εν λόγω επιστολή “κατάπτυστη”, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση “παιχνίδι διγλωσσίας” και κατηγορώντας το Μαξίμου ότι “στο εσωτερικό σηκώνει μπαϊράκι και στο εξωτερικό ζητάει συγγνώμη”. “Ο κ. Τσίπρας θα υπογράψει ό,τι του ζητηθεί προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία” συνέχισε, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό και τον Ευ. Τσακαλώτο ως “τους καλύτερους συμμάχους του κ. Σόιμπλε”, που “ικανοποιούν κάθε του επιθυμία”, ενώ αμέσως μετά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι... καθυστερεί τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση! Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενεργοποιώντας την “γαλάζια” “μονταζιέρα” ισχυρίστηκε πως “σε πέντε σημεία ζητάει συγγνώμη γι' αυτό που έγινε” (σ.σ.: ο υπουργός Οικονομικών), καίτοι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο κείμενο που απεστάλη στους θεσμούς!

Αντικρατικές ιδεοληψίες

Την ίδια ώρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν κατάφερε να κρύψει και τις αντικρατικές, νεοφιλελεύθερες εμμονές του, αφήνοντας ορθάνοιχτο παράθυρο για απολύσεις και μιλώντας απαξιωτικά (“φορτώνει το Δημόσιο με προσωπικό”) για εργαζόμενους στο Δημόσιο και συμβασιούχους. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσλαμβάνει συμβασιούχους για να τους μετατρέψει σε μόνιμους. Αυτό είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο που κυοφορείται. Θέλει να φορτώσει το Δημόσιο με πλεονάζον προσωπικό. Και μια κατάπτυστη τροπολογία, σε πλήρη παράβαση του Συντάγματος, που δίνει, κυρίως σε δημάρχους, τη δυνατότητα να αποδέχονται δικαστικές αποφάσεις που τακτοποιούν και μονιμοποιούν από την πίσω πόρτα συμβασιούχους. Η Κουμουνδούρου χτίζει ένα μεγάλο κομματικό και πελατειακό κράτος και υπερφορολογεί την κοινωνία για να το χρηματοδοτήσει» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Σε ό,τι αφορά τα πόθεν έσχες, ούτε εκεί απέφυγε τις αντιφάσεις. Πρώτα διαβεβαίωσε ότι “δεν θα πέσει στο παιχνίδι του κιτρινισμού, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ” και στην αμέσως επόμενη φράση του τόνισε ότι... “εγείρονται ερωτήματα που πρέπει να εξηγήσει” ο Γ. Σταθάκης για το πόθεν έσχες του.

Μέγαρο Μαξίμου: “Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά”

Οι πολλαπλές αντιφάσεις του προέδρου της Ν.Δ., σε συνδυασμό με τις ακραίες εκφράσεις, τη “μονταζιέρα” και τα πυρά κατά του Δημοσίου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου. “Πιστός στις επιταγές των δανειστών ο κ. Μητσοτάκης, αφού δηλώνει ότι οποιαδήποτε ενέργεια της κυβέρνησης 'επιβάλλει συνεννόηση με τους εταίρους' -δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο- ασκεί και κριτική γιατί η κυβέρνηση έδωσε χρήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους και όχι σε άλλη κατηγορία πολιτών. Την κολοκυθιά όμως ας την παίξει με το επιτελείο του. Η κυβέρνηση έχει σοβαρότερα πράγματα να κάνει” έλεγαν με νόημα κυβερνητικές πηγές, διερωτώμενες: “Αυτά, όμως, γιατί δεν τα είπε στη Βουλή; Για να μην αποκαλυφτούν οι εντολές και η ταύτισή του με τους πιο ακραίους εκ των δανειστών;

Γιατί δεν έκανε εποικοδομητικές προτάσεις; Γιατί ψήφισε κατά των χαμηλοσυνταξιούχων και σήμερα, εκ του ασφαλούς, κάνει κριτική;”. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Ν.Δ. πως “δεσμεύεται απέναντι στους ακραίους -μήπως και τον... προωθήσουν, αλλά ματαιοπονεί- με χιλιάδες απολύσεις σε Δημόσιο και δήμους!” και, επικαλούμενες τη φράση “στη ΔΕΘ μίλησα για κόψιμο δαπανών. Υπάρχει λίπος στο κράτος", κατηγορούν τον πρόεδρο της Ν.Δ. πως προαναγγέλλει “χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο”. “Το λίπος είναι προφανώς οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτός είναι ο σεβασμός του σε όσους με κόπο βγάζουν τίμια το ψωμί τους”, τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, τον κατηγορούν πως “δίνει τα διαπιστευτήριά του ως άνθρωπος των απολύσεων και της ανεργίας και για τους δήμους” και ότι “απειλεί με απολύσεις όχι μόνο όλους τους συμβασιούχους αλλά και τους μόνιμους υπαλλήλους των δήμων”. Οι ίδιες πηγές καλούν τον Κυρ. Μητσοτάκη “να μάθει επιτέλους να σέβεται το ψωμί τού μεροκαματιάρη χρονιάρες μέρες” και καταλήγουν με τη φράση “η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά”, σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό “κατάπτυστη” που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για την επιστολή του Ευ. Τσακαλώτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL