Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Αλ. Τσίπρας προς Μέρκελ: H δίκαιη ανάπτυξη προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας προς Μέρκελ: H δίκαιη ανάπτυξη προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις

«Όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο τα στατιστικά αλλά να επουλώσει τις πληγές της κρίσης και να ανακουφίσει όλους όσους έκαναν θυσίες στο όνομα της Ευρώπης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, λίγο πριν τη συνάντησή τους.

«Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης προϋποθέτει σχέδιο και γενναίες αποφάσεις ώστε να μην επιτρέψουμε να ξανακυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει και ισχυρό σήμα ότι οι θυσίες έπιασαν τόπο» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι πρέπει «να στείλουμε μήνυμα στην διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης και σε ότι αφορά την οικονομία όσον αφορά και την γεωπολιτική σταθερότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θα ενημερώσει την Γερμανίδα καγκελάριο για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως είπε, είναι εξαιρετικά θετικά οι προβλέψεις της οικονομίας καθώς προβλέπεται 2,7% ανάπτυξη για το 2017 και 3,1% για το 2018.

Όσον αφορά το προσφυγικό, αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο δράσης που συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής και προβλέπει την επιτάχυνση των επιστροφών στην Τουρκία αλλά και των μετεγκαταστάσεων, ενώ, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, θα εξεταστεί ο τρόπος στήριξης των ελληνικών νησιών «που σηκώνουν παρά τις οικονομικές δυσκολίες ένα μεγάλο βάρος που αναλογεί στην Ευρώπη».

Σχετικά με το το Κυπριακό υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα έχει ενεργό ρόλο και εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης.

Επανέλαβε την ελληνική θέση για λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο.

Αναφέρθηκε στις ευρωτουρκικές σχέσεις υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες μετά το πραξικόπημα το οποίο και χαρακτήρισε «αποτρόπαιο».

Υπογράμμισε τις αρνητικές επιπτώσεις «της διόγκωσης του εθνικισμού», ενώ αναφέρθηκε στην αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης διαμηνύοντας ότι «δεν θα ανεχθούμε όποια αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη υπεράσπισης της πολυεπίπεδης συνεργασίας και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά με πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων.

Στην αρχή των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις που έχει με την Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι αυτές διακρίνονται για την ευθύτητα και την σταθερότητα. «Στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται και σοβαρές σχέσεις» σημείωσε.

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι οι αποφάσεις αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο. Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς στο Eurogroup και το Βερολίνο δεν είναι τόπος λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ακόμη, η Μέρκελ σημείωσε ότι οι συζητήσεις Ελλάδας - Γερμανίας δεν ήταν πάντα εύκολες, ωστόσο υπήρξαν πάντοτε ειλικρινείς, ενώ συμπλήρωσε ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να υπάρξουν αποτελέσματα.

Αναφερόμενο στο προσφυγικό, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα» ενώ παραδέχθηκε ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει αποτελέσματα ως προς την καταπολέμηση του δουλεμπορίου.

Αναφέρθηκε στο εύρος της ελληνογερμανικής συνεργασίας και στις «καλές και στενές σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε την πρόθεση να γίνουν περισσότερο από τις δύο πλευρές στον τομέα της έρευνας.

Τέλος, σχετικά με το Κυπριακό, το οποίο θα απασχολήσει επίσης τους δύο ηγέτες, η Α. Μέρκελ έκανε λόγο για ζήτημα μεγάλης σημασίας και χαιρέτισε την «πολύ σημαντική υποστηρικτική εργασία» που έχει κάνει η Ελλάδα για την επίλυσή του.

Αναλυτικά οι κοινές δηλώσεις Αλ. Τσίπρα - Α. Μέρκελ:

Άγκελα Μέρκελ: Κυρίες και κύριοι, χαίρομαι που σήμερα βρεθήκαμε πάλι μετά τη χθεσινή συνάντησή μας στο Συμβούλιο. Χαίρομαι που είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κύριο Αλέξη Τσίπρα.

Χθες, είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε για πολλά θέματα με τους 28 συναδέλφους. Σήμερα μας δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουμε για τα διάφορα θέματα και τα διάφορα γεγονότα, τα οποία μας συνδέουν και τα οποία απαιτούν την κοινή μας εργασία.

Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν στενές και καλές σχέσεις και χαιρόμαστε που οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν εκπονήσει το σχέδιο δράσης και όλο το εύρος της συνεργασίας καλύπτει και τον πολιτισμό και ολόκληρη την κοινωνία. Υπάρχουν πολλές επαφές στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης και θέλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σ` αυτόν τον τομέα, διότι η Γερμανία περνάει μια όχι εύκολη φάση και θέλουμε διμερώς να βοηθήσουμε.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το προσφυγικό πρόβλημα. Η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα σχετικώς. Η Ελλάδα έχει εξωτερικά θαλάσσια σύνορα και αφενός έκλεισε η διαδρομή προς την Τουρκία και ο δρόμος προς την Τουρκία, από την άλλη δεν υπήρχε εκεί παλαιότερα η συνθήκη αυτή και η σύμβαση με την Τουρκία και περίπου ήρθαν 400.000 άνθρωποι στην Ελλάδα. Και αυτό είναι μια τεράστια επιβάρυνση για την Ελλάδα, αν δει κανείς το συνολικό πληθυσμό της χώρας.

Για τον λόγο αυτό, προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα. Και εμείς οι δύο, από κοινού, υποστηρίζουμε να φθάσουμε σε μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ε.Ε. και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στη μοίρα της.

Έχουμε και οι δύο τους ίδιους στόχους, όσον αφορά την εκπόνηση ενός συστήματος ασύλου στην Ευρώπη και μέχρι το τέλος της Προεδρίας της Μάλτας θα πρέπει να έχει προωθηθεί και θα πρέπει να έχουν γίνει και δικές μας κοινές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχουμε μια στενή συνεργασία στο θέμα της Συνθήκης και της Σύμβασης Ε.Ε.-Τουρκίας. Εδώ τα πράγματα δεν εξελίσσονται τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, όμως, είμαστε σε καλή εξέλιξη και ελπίζουμε βήμα προς βήμα θα προχωρήσουμε καλά.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χθες αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε πως η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι μια καλή διαδικασία για να μπορέσει κανείς να καταπολεμήσει τους δουλεμπόρους.

Θα ασχοληθούμε με τα θέματα της Κύπρου και το πρόβλημα της Κύπρου. Η Κύπρος είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ελληνική πλευρά της Κύπρου. Χθες, μιλήσαμε με τον κ. Αναστασιάδη και νομίζω ότι η Ελλάδα εδώ έχει κάνει μια πολύ σημαντική υποστηρικτική εργασία.

Και οπωσδήποτε θα ασχοληθούμε με το πρόγραμμα της Ελλάδας σε σχέση με την οικονομική κατάσταση. Εδώ, όμως, δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις, διότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και με το Eurogroup. Εδώ θα συζητήσουμε για να δούμε πώς εκτιμά ο Έλληνας Πρωθυπουργός την κατάσταση.

Δεν είχαμε πάντοτε εύκολες συζητήσεις, όμως, οι συζητήσεις μας είναι πάντοτε ειλικρινείς. Είναι πάντοτε ανοιχτές και θέλουμε και οι δύο να επιτύχουμε αποτελέσματα και για τον λόγο αυτό χαίρομαι που ο Αλέξης σήμερα είναι σε εμάς, στη Γερμανία και μπορώ να τον χαιρετίσω εδώ και που έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις.

Αλέξης Τσίπρας: Πράγματι, οι συζητήσεις μας δεν ήταν πάντα εύκολες. Θα έλεγα, όμως, ότι στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται και σταθερές σχέσεις. Έχω την ευκαιρία σήμερα, ξεκινώντας να πω ότι ευχαριστώ ιδιαίτερα την Καγκελάριο που μου δίνει τη δυνατότητα να βρεθώ σήμερα εδώ για να ανταλλάξουμε σκέψεις. Έχω, λοιπόν, την ευκαιρία να πω ότι οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους.

Όπως είχαμε και χθες την ευκαιρία να διαπιστώσουμε, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας. Μια περίοδο, που θα έλεγα ότι δοκιμάζει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε σε σημαντικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Μια περίοδος, όμως, που απαιτεί και ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης. Και απαιτεί, θα έλεγα, και γενναίες αποφάσεις. Απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία, αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων και διαρκή προσπάθεια, ώστε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα και να γίνουν ουσιαστικά βήματα για να κατοχυρώσουμε τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Κοινός μας στόχος είναι, πιστεύω, να απεγκλωβιστούμε από τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, σφυρηλατώντας παράλληλα και αυτό το νέο όραμα για την Ευρώπη. Κοινή μας σταθερά είναι η προσήλωσή μας στις δημοκρατικές αξίες και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Κοινή μας επιδίωξη είναι, νομίζω, μια ισχυρή Ευρώπη που θα συμβάλλει καθοριστικά στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της συνεργασίας, αλλά και κοινή μας απειλή είναι η ραγδαία άνοδος των ρατσιστικών ακροδεξιών φωνών στην Ευρώπη που αποτελεί –θα έλεγα- κοινή απειλή για το ευρωπαϊκό μας μέλλον και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι στο ευρύτερο αυτό πλαίσιο θα έχουμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, για το Κυπριακό, το Προσφυγικό, αλλά και για την πορεία της οικονομίας.

Με δεδομένο ότι έχουμε εργαστεί εντατικά την προηγούμενη περίοδο για τη δημιουργία μιας θετικής δυναμικής στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα διατηρήσουμε και θα έχουμε μια καλύτερη εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Αλλά θα συζητήσουμε και για τις δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία ιδιαίτερα μετά από το αποτρόπαιο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, που από τότε και μετά νομίζω ότι περνούν μια περίοδο έντασης.

Έχω επαναλάβει και θα επαναλάβω και σήμερα τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν η διόγκωση του εθνικισμού στη γειτονική μας χώρα και η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Επαναλαμβάνω σταθερά ότι δεν πρόκειται από την πλευρά της Ελλάδας να ανεχθούμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού μπορεί να χτιστεί μια στέρεα σχέση εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, ειδικά σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, θεωρώ ότι πρέπει να προασπίσουμε τους ευρωπαϊκούς και διμερείς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και την επαφή και πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ των λαών μας.

Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά με πλήρη συμμόρφωση από την πλευρά της στα σχετικά κριτήρια. Και τασσόμαστε σταθερά υπέρ της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας με εξεύρεση λύσης και για την εξασφάλιση της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων.

Ασφαλώς, όπως επιβεβαιώσαμε και χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Κυπριακό αποτελεί κεντρικής σημασίας ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για το μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Ζήτημα για το οποίο η Ε.Ε. έχει και θα έχει ενεργό ρόλο. Ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστούν τόσο το βάθος των ευρω-τουρκικών σχέσεων, όσο και η βούληση της Τουρκίας να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Από πλευράς μας, η θέση μας είναι σαφής: Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς φόβο για κανέναν Κύπριο είτε Ελληνοκύπριο, είτε Τουρκοκύπριο. Μια λύση που θα εξασφαλίζει ότι μια, πραγματικά, ανεξάρτητη, επανενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα διαδραματίσει το σημαντικό ρόλο ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.

Παράλληλα, με την Καγκελάριο θα συζητήσουμε εκτενώς για το Προσφυγικό, την πολύτιμη συνεργασία μας στο Προσφυγικό, για το νέο σχέδιο δράσης που συμφωνήσαμε με την Ε.Ε. για την επιτάχυνση τόσο των επιστροφών, όσο όμως και της μετεγκατάστασης. Θα μιλήσουμε, παράλληλα, και για το πώς θα στηριχθούν τα ελληνικά νησιά, που, σήμερα, με δεδομένο ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει, σηκώνουν, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ένα μεγάλο μέρος του βάρους που αναλογεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πορεία του ελληνικού προγράμματος, θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω την Καγκελάριο για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τη θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή, μετά από αρκετά χρόνια, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές για τον επόμενο χρόνο, όπου αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 2,7%, ενώ για το 2018 αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 3,1%.

Όραμά μας, όμως, είναι η ανάπτυξη αυτή να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς, αλλά να επουλώσει τις πληγές της κρίσης και να ανακουφίσει όλους εκείνους που όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια έκαναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης, στο όνομα της οικονομικής σταθερότητας.

Αυτό το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης προϋποθέτει σχέδιο, επιμονή, υπομονή, αλλά προϋποθέτει και γενναίες αποφάσεις. Γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους, ώστε όχι μόνο να μην επιτρέψουμε να ξανακυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα, αλλά να στείλουμε και ένα ισχυρό σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι οι θυσίες των Ελλήνων έπιασαν τόπο και ότι η κρίση αποτελεί οριστικά παρελθόν. Με δύο λόγια ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε πια μέρος της λύσης, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία, όσο όμως και σε ό,τι αφορά και τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής μας.

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, να ευχαριστήσω και πάλι την Καγκελάριο και να ευχηθώ σε όλους εσάς τους δημοσιογράφους να έχετε καλές γιορτές και ευτυχισμένο τον καινούργιο χρόνο, γιατί είχα την τύχη να βρεθώ σε ένα γιορτινό Βερολίνο και αυτό νομίζω ότι είναι ένας καλός οιωνός και για τις συζητήσεις μας.

Άγκελα Μέρκελ: Τις ευχές για καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος και από μένα για όλους σας. Σας ευχαριστώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL