Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Τσίπρας: "Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε σε όσους έχουν ανάγκη"

"Ανόητοι" οι τεχνοκράτες που επιμένουν ότι "το λάθος είναι το σωστό" - Τριάντα μέτρα για τα νησιά εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Νίσυρο *Αναστολή αύξησης ΦΠΑ για όλα τα νησιά της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελλόριζο

Στη διαβεβαίωση ότι οποιαδήποτε υπέρβαση παρουσιάζεται στους στόχους του προγράμματος θα δίνεται στους κοινωνικά ασθενέστερους προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες από τη Νίσυρο όπου βρέθηκε. “Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε αυτά τα χρήματα σ’ αυτούς που τα έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλον” είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε διάφορους τεχνοκράτες, “ανόητους θα έλεγα” ανέφερε, οι οποίοι επιμένουν να μην δίνουν σωστά τους αριθμούς των οικονομικών στοιχείων και να επιμένουν ότι “το λάθος είναι το σωστό”.

Επ’ αυτού ανέφερε πως είναι οι ίδιοι τεχνοκράτες οι οποίοι κάνουν προβλέψεις ύφεσης ενώ η Ελλάδα έχει μπει στην ανάπτυξη “και κάνουν προβλέψεις ελλείμματος για το 2016 και το 2015 ενώ έχουμε ξεπεράσει 1% τις προβλέψεις τους και έχουμε υπεραπόδοση των στόχων”.

Έτσι επικεντρώθηκε στην κατάσταση που παρουσιάζεται στα νησιά λέγοντας ότι “επέβαλαν αυτή την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ και στα νησιά μας, δίχως όμως να έχουν υπόψη τους τι σημαίνει νησί”. Περιέγραψε την κατάσταση σε ένα ακριτικό και απομονωμένο νησί τον χειμώνα, όταν υπάρχει απαγορευτικό και δεν υπάρχει συγκοινωνία. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ε.Ε. και δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής. “Και τα νησιά μας, οι νησιώτες μας αποτελούν βασικό συστατικό αυτής της συνοχής. Πόσω δε μάλλον σε μία εποχή νέων προκλήσεων” είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει από το περίσσευμα. “Γνωρίζετε όλοι σε ποιες συνθήκες δημοσιονομικές παλεύουμε ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και δημιουργίας μιας αναπτυξιακής προοπτικής για τα νησιά μας” σημείωσε.

Μιλώντας συνολικά για τη νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης είπε πως αυτή είναι “μια καθημερινή μάχη, ένας δύσκολος καθημερινός αγώνας, τον οποίο σας καλώ μαζί να τον δώσουμε και να διανύσουμε την απόσταση” και πρόσθεσε: “Η απόσταση αυτή για εσάς είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να δώσουμε αγώνα, ώστε την απόσταση αυτή να τη φέρουμε πιο κοντά. Να φέρουμε πιο κοντά τα νησιά μας στην ενδοχώρα. Να φέρουμε πιο κοντά την Αθήνα και τα κέντρα των αποφάσεων στα νησιά μας, κυρίως στα ακριτικά νησιά μας, στην παραμεθόριο.”

 

Αναστολή αύξησης ΦΠΑ

Προχωρώντας στις κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν τα νησιά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα νησιά της πρώτης γραμμής από τη Σαμοθράκη έως το Καστελλόριζο απαλλάσσονται από την αύξηση του ΦΠΑ, “ακριβώς διότι σηκώνουν όλο αυτό το τεράστιο βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης και σηκώνουν, θα έλεγα, και το ανάστημα της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης”. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για τα νησιά όλης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων, για τα οποία “έχουμε χρέος να κάνουμε όλους τους πολίτες που βρίσκονται σε αυτά τα νησιά να αισθάνονται ασφαλείς, αλλά ταυτόχρονα να αισθάνονται ότι η ελληνική Πολιτεία μεριμνά γι’ αυτούς”.

 

Μέτρα για ανάπτυξη και βελτίωση της διαβίωσης

Ακόμη έκανε λόγο για “μέτρα που αφορούν την περιουσία αλλά και την παροχή κινήτρων, μέτρα που αφορούν την παροχή ειδικών κινήτρων για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, μέτρα που έχουν στόχο την ανάπτυξη, μέτρα που έχουν στόχο να διαμορφώσουν, ει δυνατόν, μία ευκολότερη διαβίωση αλλά και μία προοπτική αναπτυξιακή για τους νησιώτες και τα νησιά μας”.

Ως εκ τούτου εξήγγειλε την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής για την καταγραφή προτάσεων, ενώ σημείωσε ότι προωθείται προς υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής. Ανέφερε επίσης πως προωθείται η η πρωτοβουλία να ενταχθεί στην ατζέντα της προεδρίας της Μάλτας η προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής για την Ε.Ε. Μίλησε για τον επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοΐας, αλλά και τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, με αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια, καθώς και με υδατοδρόμια, που φέτος θα λειτουργήσουν πρώτη φορά στο Αιγαίο.

 

Ενίσχυση δομών Υγείας - Παιδείας

Εξήγγειλε πρόσληψη 944 αναπληρωτών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 249 αναπληρωτών ειδικής αγωγής και 354 αναπληρωτών για παράλληλη στήριξη της ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε όλες τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας. Ανακοίνωσε την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων σε νησιά του Αιγαίου και αναβάθμιση υπαρχουσών υποδομών. Σε ό,τι αφορά την Υγεία σημείωσε πως θα ενισχυθούν οι δημόσιες δομές των νησιών με 112 μόνιμους γιατρούς, 107 επικουρικούς γιατρούς, 172 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, 460 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου με ίδιες ειδικότητες και 50 άτομα για κάλυψη διοικητικών υπηρεσιών.

Τόνισε ότι ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις τριών μονάδων αφαλάτωσης σε Λέρο, Αμοργό και Πάτμο, ένω έκανε λόγο για τη χρηματοδότηση σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων μικρών νησιωτικών οικισμών, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Ανακοίνωσε την άμεση προώθηση του προγράμματος για ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και διαβεβαίωσε για την ολοκλήρωση έως τον Ιανουάριο της μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων λόγω των προσφυγικών ροών σε νησιά του Αιγαίου. Επιπλέον έκανε γνωστή την ενεργοποίηση δύο ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων για το βόρειο και το νότιο Αιγαίο, αλλά και στάθηκε στην ειδική πρόβλεψη του αναπτυξιακού νόμου για την ένταξη των μικρών, των παραμεθόριων και των προσφυγικών νησιών στα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης. Ακόμη μίλησε για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ρευστότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα νησιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακριτική Επιχειρηματικότητα» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση των μικρών νησιωτικών δήμων με έμπειρα στελέχη για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων και εκπαίδευση στελεχών των δήμων σε θέματα διαχειριστικής ικανότητας.

Επίσης εξήγγειλε τη δυνατότητα ενίσχυσης δήμων μικρών νησιών, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, με υποστήριξη από στελέχη της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Διαβεβαίωσε για την προώθηση ερευνητικών υποδομών και υπογράμμισε πως βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης ερευνητικές προτάσεις, όπως η πολυπαραγωγή ενέργειας και νερού με ηλιοθερμικές τεχνολογίες, οι εφαρμογές προηγμένων οπτικών τεχνολογιών στην πολιτιστική κληρονομιά, η αξιοποίηση της βιοποικιλότητας των νησιών του Αιγαίου.

Σημείωσε την αναβάθμιση του ερευνητικού ωκεανογραφικού σκάφους “Φιλία” του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Υπογράμμισε, δε, την έκτακτη ενίσχυση με 1,68 εκατ. ευρώ για 4.000 κτηνοτρόφους για τη ζωική παραγωγή των νησιών, όπως η Λέσβος, η Κως, η Σάμος, η Χίος, που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. Μίλησε για αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης κατά 28 εκατ. ευρώ, για 12.000 νησιώτες αγρότες και κτηνοτρόφους του βόρειου και του νότιου Αιγαίου, καθώς και των Δωδεκανήσων, αλλά και για αύξηση των επιχορηγήσεων κατά 14,3 εκατ. ευρώ προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων των νησιών που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προγράμματα ως αναπτυξιακά εργαλεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας στα νησιά. Μίλησε επίσης για τη στήριξη των τοπικών προϊόντων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Για τον τουρισμό μίλησε για το πρόγραμμα «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει: επιχορήγηση για τη δημιουργία πολυλειτουργικών παραθαλάσσιων πάρκων, την αξιοποίηση και ανάδειξη των αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών αλλά και την πιλοτική δράση ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού και ενίσχυση των αρχαιολογικών χώρων με εποχικό προσωπικό σε σταθερή ετήσια βάση. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 έχει προγραμματιστεί πρόσληψη 200 μονίμων φυλάκων σε όλη την Ελλάδα μέσω ΑΣΕΠ με προτεραιότητα στις νησιωτικές περιοχές. Επίσης αναφέρθηκε σε επιχορήγηση κατά τη διετία 2015-2016 πάνω από 40 νησιωτικών δήμων με προτεραιότητα σε μικρότερα και πιο απομακρυσμένα νησιά. Άμεση προώθηση ρύθμισης για την ενίσχυση του τακτικού προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μικρών και απομακρυσμένων νησιών.

Προχώρησε στην αναβάθμιση των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του νησιώτη στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν ΔΟΥ, αλλά και τον περιορισμό της ανάγκης για μετακινήσεις. Είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Παροχή δωρεάν κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας», ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τουλάχιστον 22.000 μόνιμους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών της χώρας, για την απόκτηση κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Τέλος αναφέρθηκε στο σχέδιο πρόσβασης στα ελληνικά κανάλια μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και με την παροχή δορυφορικού εξοπλισμού, την επιδότηση του κόστους εγκατάστασης και την ενεργοποίηση ενός πακέτου υπηρεσιών δορυφορικής ώστε κάθε νοικοκυριό και του πιο απομακρυσμένου νησιού να έχει πρόσβαση.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΞΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε περιοχές της Δυτ. Θεσσαλονίκης

Συνάντηση με έξι δημάρχους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης θα έχει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Στις δώδεκα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των δήμων Νεάπολης - Συκεών, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Κορδελιού - Ευόσμου, Παύλου Μελά, Δέλτα και Χαλκηδόνας καθώς και με τον περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας Παναγιώτη Ανανιάδη.

Στη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις