Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Αλ.Τσίπρας: «Το 2017 έτος ορόσημο για οριστική έξοδο από την κρίση» (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ.Τσίπρας: «Το 2017 έτος ορόσημο για οριστική έξοδο από την κρίση» (Video)

«Θα εξαντλήσουμε την θητεία μας μέχρι και την τελευταία μέρα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ επέκρινε με σφοδρότητα τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη που διαφώνησε με την απόδοση το 2016 της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε όλα τα κόμματα να διαμορφώσουν την «εθνική θέση» για το Κυπριακό, ενώ έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να δείξει «λογική και σύνεση» και ότι η Ελλάδα θέλει την αποχώρηση τλου στρατού κατοχής.

Αναφερόμενος στην καταστροφολογία Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας τον χαρακτήρισε «Νοστράδαμο» που προβαίνει σε προφητείες που δεν επιβεβαιώνονται και κατηγόρησε τη ΝΔ αφενός για «θράσος και μιζέρια» και αφετέρου ότι «κρύβεται πίσω από τις θέσεις του ΔΝΤ».

Για την 13η σύνταξη ο Αλ. Τσίπρας είπε στον Κ. Μητσοτάκη: «θα έπρεπε να είχατε το νου, την ευφυΐα να είστε πιο υπεύθυνοι και σοβαροί. Σας δημιουργεί όμως μεγάλη ανησυχία που έχουμε ανάπτυξη στην οικονομία και υπεραπόδοση στα έσοδα». 

Όσον αφορά την δεύτερη αξιολόγηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρόθεσή μας είναι να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα». «Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με σαφείς θέσεις και χωρίς τακτικισμούς. Η Ελλάδα θα εφαρμόσει την συμφωνία στο ακέραιο, αλλά δεν θα εφαρμόσει άλλα δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα μείνει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.

«Η πλειοψηφία των εταίρων μας, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, είναι κοντά μας γιατί δεσμεύονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και έστειλε το μήνυμα ότι «η Ε.Ε. και οι θεσμοί της είναι αυτοί που πρέπει να βάλουν τα όρια. Και νομίζω ότι θα το πράξουν. Και το ΔΝΤ πρέπει να πει ξεκάθαρα αν θα μείνει ή θα φύγει από το πρόγραμμα».

Το πολιτικό ερώτημα ήταν για την ΝΔ: «θα συνεχίσει για πολύ να κρύβεται πίσω από την άποψη του ΔΝΤ; Η δική σας άποψη ποια είναι; Βγείτε και πείτε με παρρησία; Θα συνταχθείτε μαζί μας ή με τις πιο σκληρές και αντεργατικές θέσεις που έχουν ακουστεί ποτέ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης;». 

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε στον Κ. Μητσοτάκη ότι «η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν είναι αριστερή ιδεοληψία. Για τις συλλογικές συμβάσεις έχω υπογράψει το 2015 κοινή δήλωση με τον πρόεδρο Γιούνκερ, που δεν φαντάζομαι να θεωρείτε ότι διακατέχεται από αριστερές ιδεοληψίες». «Το ελληνικό ζήτημα έχει ωριμάσει και μπορεί να λήξει σύντομα αν όλες οι πλευρές το αποφασίσουν. Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη το διεθνές ασταθές περιβάλλον», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Για τις εκλογές ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ και του επεσήμανε πως «ως νέος Νοστρτάδαμος προφητεύετε επί ένα χρόνο εκλογές και καταστροφές που δεν έρχονται. Έχετε αναρωτηθεί ότι κινδυνεύετε να γίνεται γραφικός; Όταν κλείσει η αξιολόγηση τι θα λέτε; Εκλογές φυσικά. Όχι από πεποίθηση, αλλά από συνήθεια». 

«Βάλτε το στο μυαλό σας ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή τετραετίας και θα εξαντλήσουμε την θητεία μέχρι και την τελευταία ημέρα. Οι πρώτες κάλπες θα στηθούν τον Ιούνιο του 2019 και θα είναι για ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές και τον Σεπτέμβριο του 2019 θα γίνουν οι εθνικές εκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την δήλωση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Β. Κικίλια που τον αποκάλεσε «δικτάτορα» επειδή εξαντλεί την θητεία του. «Αυτή είναι η αντίληψή σας για την δημοκρατία», σχολίασε.

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας θύμισε στον Κ. Μητσοτάκη τον βοσκό που φώναζε «λύκος στα πρόβατα» και τελικά κανείς δεν του έδινε σημασία. «Το ίδιο θα πάθετε και εσείς. Πέρυσι ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2016 και η ΝΔ φώναζε ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους – τα ίδια προεξοφλούσε και το ΔΝΤ, διότι συμπίπτετε στις θέσεις. Εμείς πιάσαμε και ξεπεράσαμε τους στόχους και η οικονομία επέστρεψε από το δεύτερο τρίμηνο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», τον προειδποοίησε.

Για την απονομή της 13ης σύνταξης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αντί να ενεργοποιείται ο κόφτης, όπως προέβλεπε ο Κ. Μητσοτάκης, ενεργοποιείται ο δότης. Δίνουμε στους πολίτες». 

«Εμείς μοιράζουμε χρήματα που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο, δεν κόβουμε έντοκα γραμμάτια πριν τις εκλογές για να δώσουμε σε αυτούς που θεωρούμε πελάτες μας», τόνισε αναφερόμενος στην απόδοση του «κοινωνικού μερίσματος» από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014. «Εμείς δίνουμε οριζόντια σε όλους αυτούς που εσείς έχετε κόψει 44 δις ευρώ τα τελευταία 7 χρόνια. και λέτε ότι θέτουμε σε διακινδύνευση την διαπραγμάτευση; Είναι μία έκτακτη δαπάνη που μπορούμε να δώσουμε εντός του 2016 και μας λέτε ότι καλύτερα να μην τα δίνατε και να χανόταν η δυνατότητα να δοθούν – γιατί το 2017 δεν θα μπορούσαν να δοθούν και το ξέρετε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «θα έπρεπε να είχατε το νου, την ευφυΐα να είστε πιο υπεύθυνοι και σοβαροί. Σας δημιουργεί όμως μεγάλη ανησυχία που έχουμε ανάπτυξη στην οικονομία και υπεραπόδοση στα έσοδα».

«Από τα παθήματα δεν μαθαίνετε, μυαλό δεν βάζετε και λίγο αργότερα το ίδιο τροπάριο», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας επικρίνοντας την ΝΔ για «καταστροφολογία». «Όλοι ξέρουμε τις δυσκολίες, αλλά δεν είναι και η καταστροφή. Αυτή την φέρατε εσείς στον τόπο», σημείωσε και ανέφερε ότι «οι επενδύσεις το 2016 αυξήθηκαν 3% και το δεύτερο εξάμηνο πάνω από 10% και το 2017 θα αυξηθούν 9,1%. Η αύξηση των εξαγωγών θα είναι το 2017 5,3%. Ο τουρισμός κατέγραψε αφίξεις ρεκόρ, ανήκουστες τα τελευταία χρόνια. από το πρόγραμμα Γιούνκερ εγκρίθηκαν 2 δις ευρώ από τα οποία θα ωφεληθούν πάνω από 1.400 επιχειρήσεις. Προχωράμε στην τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 2%. Αυτό μας επιτρέπει να επεκτείνουμε –όχι να μειώνουμε- την κοινωνική προστασία». Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, δίνονται 300 εκατ. ευρώ για υγεία και παιδεία, 760 εκατ. ευρώ για κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, 100 εκατ. ευρώ για διευθέτηση στεγαστικών δανείων φτωχών οφειλετών.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «μπαίνουμε σε μία νέα φάση: από τους προϋπολογισμούς παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε προϋπολογισμούς αξιόπιστους. Αυτό είναι το true story, ενώ τα όποια οφέλη προκύπτουν θα αποδίδονται αμέσως». Σημείωσε ότι θα υπάρχουν «στοχευμένες αναπτυξιακές δράσεις» ,καθώς τον Δεκέμβριο υπογράφεται η συμφωνία για το Ταμείο Συμμετοχών για τις νέες τεχνολογίες και τις startup επιχειρήσεις, ενεργοποιούν το Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2 και το Εξοικονομώ. Τα τρία Ταμεία θα διοχετεύσουν πάνω από 3 δις ευρώ.

Ο πρωθυπουργός και σήμερα επέκρινε το PSI, σε αντίθεση με τον Κ. Μητσοτάκη που το στήριξε. «Σήμερα για άλλη μία φορά αναφερθήκατε στο εγκληματικό PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία, τους μικροομολογιούχους και τις τράπεζες», είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Καταλαβαίνω τους λόγους που το κάνετε. Οι λόγοι είναι εδώ, είναι στην αίθουσα και θέλουν διακαώς να πάρουν τον λόγο την ώρα που μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί», πρόσθεσε αναφερόμενος εμμέσως στον πρ. πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο που ήθελε να μιλήσει επί προσωπικού μετά τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Για το Κυπριακό ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «το επόμενο διάστημα να διαμορφώσουμε όλα τα κόμματα την εθνική θέση για το Κυπριακό για δίκαιη και βιώσιμη λύση και να καλέσουμε τους γείτονες να χαμηλώσουν τους τόνους και να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με λογική και σύνεση». Ακόμη ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά έχουμε μία θετική συγκυρία, να έχουμε δύο ηγέτες που θέλουν συμφωνία», αλλά έστειλε μήνυμα ότι «οι διαρκείς δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών και διεθνούς νομιμότητας δεν βοηθούν καθόλου. Άποψή μου είναι ότι δεν βοηθούν και την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν είναι μία μικρή χώρα που θα φοβηθεί, αλλά δεν θα αντιδράσει και σπασμωδικά. Η Ελλάδα και η Κύπρος, μην το ξεχνάμε αυτό, είναι χώρες μέλη της Ε.Ε.».

Η θέση της κυβέρνησης, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, είναι ότι «αν θέλουμε βιώσιμη λύση αυτή δεν μπορεί να προβλέπει την συνέχεια του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, αλλά και την παρουσία του τουρκικού στρατού. Αντιθέτως πρέπει να προβλέπει την αποχώρησή του».

https://www.youtube.com/embed/ly0MJN7jEiI?rel=0&controls=0&showinfo=0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL