Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ν.Δ.: Ποντάρει στους "ακραίους" και στην αποσταθεροποίηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ.: Ποντάρει στους "ακραίους" και στην αποσταθεροποίηση

Στις υπερβολικές αξιώσεις του ΔΝΤ και στη φημολογούμενη “συνεννόηση” του Ταμείου με το Βερολίνο, που οδηγεί σε νέα μέτρα, ποντάρει ο Κυρ. Μητσοτάκης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ελπίζει ότι τούτες τις μέρες θα επαναληφθούν όσα έγιναν τέτοιον καιρό πριν από δύο χρόνια: όταν οι τότε υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών προκάλεσαν ασφυξία στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, με αποτέλεσμα να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου διά της επιτάχυνσης της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής.

Με δεδομένο τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα του προγράμματος, στο Μοσχάτο γνωρίζουν πολύ καλά ότι, εφόσον προκύψει συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση θα έχει σοβαρές πιθανότητες να δει το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον να αλλάζει και την οικονομία να “γυρίζει”. Ως εκ τούτου, η επιχείρηση πολιτικής αποσταθεροποίησης πριν προκύψει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών έχει αναχθεί σε ύψιστη πολιτική προτεραιότητα για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Για τον λόγο αυτό, το δίπτυχο της πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει την καλλιέργεια εικόνας αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας στο εσωτερικό και την αποστολή “μηνυμάτων” πως ο ίδιος θα ήταν... “προθυμότερος” για μέτρα στο εξωτερικό.

Μηνύματα στο Βερολίνο

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει εδώ και καιρό αρχίσει την προσπάθεια προσεταιρισμού των δανειστών, στέλνοντας μηνύματα ότι ο ίδιος θεωρεί “ιδεοληψίες” τις αντιστάσεις της παρούσας κυβέρνησης σε συγκεκριμένα κομβικά ζητήματα, όπως η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων, αλλά και οι “πάση θυσία” ιδιωτικοποιήσεις. Εξάλλου, πηγές από το Μοσχάτο επιβεβαιώνουν ότι το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη καταβάλλει προσπάθειες για να κλείσει ραντεβού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άν. Μέρκελ κατά βάση και δευτερευόντως με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ, ούτως ώστε ο πρόεδρος της Ν.Δ. να μεταφέρει και διά ζώσης, πίσω από τις κλειστές πόρτες της καγκελαρίας, τις διαβεβαιώσεις περί τη μνημονιακή “προθυμία” του.

Βεβαίως, αυτή η προσπάθεια “γοητείας” αφορά μόνο τους “ακραίους” των δανειστών, καθώς στη Ν.Δ. διαπιστώνουν με... νευρικότητα ότι οι βασικοί “παίκτες” της διαπραγμάτευσης ουδόλως επιθυμούν πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα: στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη δεν πέρασαν απαρατήρητα τα εξαιρετικά θερμά λόγια του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί για την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα προσωπικά, η απλόχερη στήριξη του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ ως προς την υπεράσπιση του κοινοτικού κεκτημένου στα εργασιακά, ούτε το σχόλιο του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ σχετικά με το πόσο έχει βελτιωθεί το επίπεδο συνεργασίας με την κυβέρνηση, σε σχέση με παλαιότερες κυβερνήσεις.

Υπονόμευση της διαπραγμάτευσης

Ως εκ τούτων, ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθύνεται κυρίως στους "ακραίους" των δανειστών, όπως η πλευρά Σόιμπλε ή το ΔΝΤ, με τους οποίους μοιράζεται τις ίδιες νεοφιλελεύθερες εμμονές. Και, στην προσπάθειά του να τους προσεταιριστεί, υπονομεύει την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Για παράδειγμα, παρ' ότι “πάγωσαν” πολλοί βουλευτές της Ν.Δ., ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να χαρακτηρήσει ως “ιδεοληψία” την επιμονή της κυβέρνησης στην αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε (Kontra) ο βουλευτής Ν. Κακλαμάνης, πολλοί “γαλάζιοι” βουλευτές αντιτίθεντο στις συλλογικές συμβάσεις, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. “δεν τις πολυήθελε”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής. Συν τοις άλλοις, με αφορμή την εμπλοκή SOCAR-ΔΕΣΦΑ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει εξαπολύσει ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας τις... άνευ όρων ιδιωτικοποιήσεις - ήτοι το ξεπούλημα.

Καταστροφολογία

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό μέτωπο, στη Ν.Δ. έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσο εντείνεται το κλίμα ανασφάλειας περί το κλείσιμο της αξιολόγησης, τόσο περισσότερο θα φθείρεται η κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό..., παλιά τους τέχνη κόσκινο: Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά και όλα τα κορυφαία “γαλάζια” στελέχη εκφράζουν ομοθυμαδόν και καθημερινά την “ανησυχία” τους, “προφητεύοντας” ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει, ότι “θα μεγαλώσει το κόστος για τη χώρα” και ότι έρχονται νέα μέτρα. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι η πίεση της Ν.Δ. προς την κυβέρνηση να κλείσει “όπως-όπως” η αξιολόγηση σημαίνει στήριξη της πορείας της χώρας. Αντιθέτως, στο Μοσχάτο θέλουν η αξιολόγηση να κλείσει “πάση θυσία”, ώστε να βρεθούν στη Βουλή και να... καταψηφίσουν τα (όποια) μέτρα, επενδύοντας σε πολιτική και κοινωνική κατάρρευση της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL