Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Αλ. Τσίπρας: Δεν πρόκειται να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Δεν πρόκειται να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις (Video)

Είναι ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο να κλείσει σύντομα η διαπραγμάτευση ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.https://www.youtube.com/embed/TC_4jcqjc6I

«Είναι κοινή διαπίστωση στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί. Έχει αποδείξει ότι έχει τη βούληση να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Δεν πρόκειται να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις, είτε αυτές αφορούν νέα μέτρα είτε αφορούν τη συνέχιση της ποινής αποκλεισμού της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είμαστε κοντά στη συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφορές «αν υπάρχει η θέληση για την τήρηση όλων όσων υπογράψαμε τον Αύγουστο του 2015». «Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» υπογράμμισε.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι μετά από μια οκταετία διαρκών μεταθέσεων χρόνου και πολιτικών αποφάσεων μετακύλισης του χρόνου και παρέλκυσης είναι τώρα πολύ περισσότεροι αυτοί που επιθυμούν να τεθεί ένα τέλος στο ελληνικό δράμα ενώ επικαλέστηκε δηλώσεις των Γ Ντάισελμπλουμ, του Τ. Ρέγκλινγκ, του Μ. Ντράγκι και Ζ. Κ. Γιούνκερ, με τις οποίες τονίζουν ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την ρύθμιση του χρέους.

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς στην Ευρώπη δημιουργείται μια ευνοϊκή συγκυρία, ανοίγει ένα παράθυρο να βγούμε από την κρίση και να απαλλαγούμε από την Επιτροπεία, επισήμανε.

Είναι ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο να κλείσει η διαπραγμάτευση ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχουμε την απόφαση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα ως το 2018 και των μακροπρόθεσμων.

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε επίσης υπέρ της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων και της υπερίσχυσης των Κλαδικών Συμβάσεων.

Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών και των εργοδοτών, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι "μένουμε Ευρώπη", είναι "γινόμαστε Μπανανία"».

Με την ομιλία του σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είπε στους σκληρούς των δανειστών «κρατήστε ώστε να αναγκάσετε την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Και αυτήν την φορά δεν θα του γίνει το χατίρι. Και η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει» υπογράμμισε, προσθέτοντας «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για την ΝΔ που το μόνο που έχει στο μυαλό της είναι πως θα επιστρέψει στις καρέκλες της εξουσίας». «Γι' αυτό αδιαφορούν για το τι διακυβεβεύεται στην διαπραγμάτευση, εύχονται την αποτυχία και ζητούν εκλογές», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική μιας σαφούς στρατηγικής που έχει όνομα «4ο Μνημόνιο. Αυτό που επιδιώκει είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων, και της συζήτησης για το χρέος, ο αποκλεισμός της χώρας από το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ταυτίζεται απροσχημάτιστα με το ΔΝΤ και επαναφέρει το success story του κ. Σαμαρά και ξεχνά ότι το 2014 η ΝΔ έφερε την εκλογή προέδρου τον Δεκέμβρη και όχι τον Μάρτη γιατί έβλεπε την αποτυχία του προγράμματος που είχε συμφωνήσει», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι η ΝΔ ζητά και πάλι εκλογές πριν από μια κρίσιμη αξιολόγηση, «προεξοφλώντας ότι αυτή δεν θα κλείσει, αποκρύπτοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως θα οδηγούσε και σε εκλογές, θα αποτελούσε την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας».

«Σε αυτό το ενδεχόμενο για όποιον κι αν ήταν στην κυβέρνηση, η διέξοδος είναι να ζητήσεις νέο δάνειο, να το 4ο Μνημόνιο. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο για να φέρει αυτός 4ο Μνημόνιο και ως συνήθως να ρίξει την ευθύνη στους άλλους. Και να μην έχει κανείς αμφιβολίες για το τι θα περιέχει αυτό το Μνημόνιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει και πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές ενδείξεις για το χρέος. Έτσι θα κλείσει και η "αριστερή παρένθεση". Η αποτυχία αυτής της γραμμής αντί να οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε πολιτική αναδίπλωση τον οδηγεί σε πολιτικό παροξυσμό που καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, φέροντας ως παράδειγμα το προσφυγικό όπου «αντί η ΝΔ να συμβάλλει με τη στάση της στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να οξύνει την κατάσταση, εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πυροδοτώντας αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και πιέζοντας σε μια κατεύθυνση που οδηγεί στην ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».

«Οι φυσικοί αυτουργοί των αντιδράσεων είναι μέλη και φίλοι της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να εξελιχθεί η προσφυγική κρίση από διεθνές σε εσωτερικό πρόβλημα, όπως επιδιώκουν ακροδεξιοί κύκλοι με την ανοχή ή την ενθάρρυνση της ΝΔ.

Σε ό, τι αφορά θέματα σεβασμού διεθνών συνθηκών, όπως αυτή της Λοζάνης δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό, η Τουρκία να κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Λοζάνης, δεν αμφισβητείται από κανένα στη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εμείς δεν θα αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεων μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε κανένα να τα αμφισβητεί, επισήμανε.

Με τον Κύπριο Πρόεδρο συμφωνήσαμε ότι αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο αυτό, επισήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ομπάμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτέλεσε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης της χώρας και της κυβέρνησης και των προσπαθειών που έχουμε καταβάλλει και καταβάλλουμε για να βγάλουμε την χώρα απο την κρίση, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ότι ταυτόχρονα η επίσκεψη Ομπάμα έστειλε και ισχυρό μήνυμα υπεράσπισης της Δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε μια εποχή που η άνοδος της ακροδεξιάς είναι απειλητική.

Επισήμανε ότι η ίδια επίσκεψη έστειλε, ακόμα το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι χώρα προς αποφυγή όπως ήταν την καταστροφική πενταετία 2010-2014.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία κλιμάκωση της έντασης σε ρητορικό επίπεδο από την πλευρά των γειτόνων» και πως «σε ό,τι αφορά θέματα σεβασμού απέναντι σε διεθνείς συνθήκες όπως αυτή της Λοζάνης δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό». «Η Συνθήκη της Λοζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει καλά και η Τουρκία. Και ταυτόχρονα να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα και θα συνεχίσει να προωθεί την πολιτική της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης υπό την προϋπόθεση όμως ότι την ίδια στάση θα τηρεί και η Τουρκία», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από τη δική μας πλευρά δεν έχουμε τη διάθεση να αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν του πυλώνες των σχέσεων μας, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρόκειται να επιτρέψουμε και σε οποιονδήποτε να τα αμφισβητεί. Είπε ότι θα είναι για όλους καλό σε μια ευρύτερα ταραγμένη και αποσταθεροποιημένη περιοχή και η Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ειδικά αυτή την περίοδο που για πρώτη φορά -πάρα την προχτεσινή εξέλιξη που είναι ένα εμπόδιο-, υπάρχουν προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που αποτελεί ένα διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα, διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.

Σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ακολουθώντας την πάγια εθνική στρατηγική υποστηρίζει με προσήλωση την προσπάθεια των δυο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων ότου ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ». Τόνισε ότι γι' αυτόν τον λόγο «βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, παρακολουθώντας από κοντά την εξέλιξη των διαβουλεύσεων χωρίς όμως να παρεμβαίνουμε». «Στο μόνο που θα έχουμε άποψη και δικαίωμα χειρισμού είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσων και όλοι γνωρίζουν ότι όποια κατάληξη υπάρξει θα τεθεί στην κρίση του κυπριακού λαού», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή τη στάση επιβεβαίωσε και στην πρόσφατη επαφή του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και στη χτεσινή τους επικοινωνία «κατά την οποία με ενημέρωσε αναλυτικά για την εξέλιξη των συνομιλιών και για τους λόγους που δεν επέτρεψαν μια συμφωνία κατά τις διαβουλεύσεις της Ελβετίας που αφορούσαν το εδαφικό και το περιουσιακό». «Με τον Κύπριο Πρόεδρο συμφωνήσαμε εξάλλου ότι δεν έχει κανένα νόημα τώρα και δεν είναι δική μας πρόθεση να παίξουμε αυτό το blame game», αυτό που προέχει για εμάς είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν με προσοχή τα επόμενα βήματα ώστε να έχουμε σύντομα θετικές εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο», σημείωσε.

Συνεχίζοντας τη δριμεία κριτική προς τον πρόεδρο της ΝΔ και με αφορμή τη στάση της στο προσφυγικό όπου απαιτείται σύνεση, ευαισθησία και συνεννόηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οδηγείται σε έναν επικίνδυνο πολιτικό παροξυσμό που καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ που ηγεμονεύει στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «προσπαθεί να ρίξει λάδι στη φωτιά, να πυροδοτήσουν αντιδράσεις στις κοινωνίες των νησιών και πιέζουν σε κατεύθυνση που θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας». Είπε ότι γνωρίζουν στη ΝΔ ότι η αποσυμφόρηση των νησιών είναι διαδικασία που απαιτεί χρόνο και γνωρίζουν ότι όποιος απομακρύνεται από τα νησιά με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας. Επομένως, τόνισε η αποσυμφόρηση που είναι ανάγκη πρέπει να γίνει μεθοδευμένα συγκροτημένα και με εξαιρετική προσοχή. «Είναι το λιγότερο ανεύθυνο η ηγεσία της ΝΔ να πρωταγωνιστεί σε πυροδότηση κοινωνικών αντιδράσεων που ξέρουμε ποιοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί τους και ποιοι θα καρπωθούν τα πιθανά πολιτικά οφέλη», εξηγώντας ότι αναφέρεται σε μέλη ή φίλους της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να εξελιχθεί το προσφυγικό από διεθνές πρόβλημα σε εσωτερικό ζήτημα, σε συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και προσφύγων, όπως επιδιώκουν κάποιοι ακροδεξιοί κύκλοι, είτε με την ανοχή της ΝΔ είτε όχι.

Σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των νησιών μας και θα δείξουμε στην πράξη την αποφασιστικότητα της για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Διαβάστε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL