Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.2°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.8°C15.9°C
3 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
5 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.8°C
6 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.4°C19.9°C
4 BF 40%
Στην Αθήνα έφτασε ο Μπαράκ Ομπάμα - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Αθήνα έφτασε ο Μπαράκ Ομπάμα - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Με την αποβίβαση, λίγο πριν από τις 11, του Μπαράκ Ομπάμα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος άρχισε και επίσημα η ιστορική επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατέβηκε αμογελαστός από το προεδρικό αεροσκάφος. Τον υποδέχτηκε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και είχαν μία σύντομη συνομιλία σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.

Την ίδια ώρα από την έξοδο στο ουραίο τμήμα του αεροσκάφους αποβιβαζόταν το προσωπικό που συνοδεύει τον αμερικανό πρόεδρο.

Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, ενώ το κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί για την υποδοχή του προέδρου Ομπάμα σχημάτιζε στην άκρη μία μικρή γωνία, επειδή το προεδρικό αεροσκάφος ακινητοποιήθηκε τελικά ένα μέτρο πιο πέρα απο το σημείο που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Ο πρόεδρος Ομπάμα παρέμεινε για λίγο στη πίστα του αεροδρομίου, συνομιλώντας με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, αξιωματούχους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στελέχη της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Ομπάμα, αφού πρώτα χαιρέτησε χαμογελαστός τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν από απόσταση, επιβιβάστηκε στη προεδρική, μαύρη, λιμουζίνα, την επωνομαζόμενη και «κτήνος» λόγω της βαριάς θωράκισης που φέρει. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περισσότερα από δύο τέτοιου τύπου αυτοκίνητα στη συνοδεία του προέδρου, ώστε να μην μπορεί να γίνεται αντιληπτό σε ποιο επιβαίνει ο πρόεδρος κατά τις μετακινήσεις του.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια στο έδαφος και στον αέρα. Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο λίγο πριν από την έλευση και κατά την αποχώρηση της προεδρικής αυτοκινητοπομπής ήταν κλειστή. Σε όλο τον χώρο του αεροδρομίου την κύρια ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας την είχαν Αμερικανοί και υπήρχαν παντού ελεύθεροι σκοπευτές και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την άφιξη του αμερικανού προέδρου πέρασαν τουλάχιστον από τρεις διαφορετικούς ελέγχους για να φθάσουν στον χώρο όπου είχε προβλεφθεί.

Στην έξοδο του αεροδρομίου και στη διαδρομή μέχρι την αρχή της Αττικής Οδού στις δύο πλευρές του δρόμου υπήρχαν παρατεταγμένοι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Η κυκλοφορία από το αεροδρόμιο προς την Αττική Οδό είχε διακοπεί για αρκετή ώρα, ενώ στη συνέχεια έκλεισε για λίγο και η οδός Βάρης - Κορωπίου.

Απαγόρευση διαδηλώσεων, πορείες ώς τα Προπύλαια

Χθες ανακοινώθηκε η απόφαση του αττικάρχη για απαγόρευση «για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ή πορείας» για το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου σε συγκεκριμένες περιοχές, έτσι ώστε πορείες να μπορούν να γίνουν από την Ομόνοια έως λίγο πιο πέρα από τα Προπύλαια.

Η απαγόρευση ισχύει: "Από τις 6.00 π.μ. σήμερα μέχρι και τις 3.00 μ.μ. της Τετάρτης, στην περιοχή του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης που περικλείεται από τις οδούς: Καβουρίου - δεξιά Αθηνάς - συνέχεια Λ. Ποσειδώνος (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ερμού), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής" από τις 6 σήμερα μέχρι τα μεσάνυχτα στο κέντρο της Αθήνας που ξεκινά από τις "Λεωφόρους: Ιπποκράτους (από τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας)" και φτάνει μέχρι το Κολωνάκι, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, "το τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών 'Ελ. Βενιζέλος' έως και τη Λ. Κορωπίου - Αεροδρομίου, στη Λ. Κορωπίου - Αεροδρομίου, στη Λ. Λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου, στη Λ. Αθηνάς (Βουλιαγμένη), στη Λ. Καραμανλή (Βούλα), στη Λεωφόρο Ποσειδώνος (από Γλυφάδα έως Π. Φάληρο), στη Λ. Απόλλωνος (Π. Φάληρο), στη Λ. Συγγρού και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων".

Για την Τετάρτη, οι απαγορεύσεις ισχύουν από τις 6 το πρωί έως τις 4.00 μ.μ., στα ίδια περίπου σημεία με την Τρίτη και στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς - Λεωφόρους: Λ. Συγγρού (από τη συμβολή με την οδό Αχιλλέως) - δεξιά Λ. Ποσειδώνος - δεξιά Επαμεινώνδα - συνέχεια Λάμπρου Κατσώνη - δεξιά Αχιλλέως (μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Συγγρού).

Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, «οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες».

Κλειστοί σταθμοί μετρό, αλλαγές στα λεωφορεία

Επιπλέον, κλειστοί θα μείνουν οι σταθμοί του μετρό Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός, Σύνταγμα, Ακρόπολη και Συγγρού - Φιξ από τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης και για όσο χρειαστεί σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΛ.ΑΣ., ενώ μεταξύ 10.20 - 11.20 π.μ. δεν πραγματοποιήθηκε κανένα δρομολόγιο του μετρό και του προαστιακού από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σε τροποποιήσεις δρομολογίων θα προχωρήσει και ο ΟΑΣΑ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες από 6.00 π.μ. της 15.11.2016 έως 6.00 π.μ. της 18.11.2016.

Περιοριστικά μέτρα στον Κόλπο του Αστέρα Βουλιαγμένης

Επιπλέον, αποφασίστηκε από το Λιμενικό Σώμα η λήψη περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλάσσιων μέσων αναψυχής στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Αστέρα Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με απόφαση της Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού, δεν επιτρέπεται από χθες έως την Τετάρτη στις 2 μ.μ. η κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL