Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Οι εξελίξεις στην οικονομία "προσγειώνουν" τον Κυρ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι εξελίξεις στην οικονομία "προσγειώνουν" τον Κυρ. Μητσοτάκη

Συνθήκες οιονεί προεκλογικής περιόδου, με χαρακτηριστικό την ακραία πόλωση επιχειρεί να προσδώσει στην πολιτική συγκυρία ο Κυρ. Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια αφενός να “αποδομήσει” τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, αφετέρου να κρατήσει ζωντανό το αίτημά του περί πρόωρων εκλογών, που εκ των πραγμάτων “θαμπώνει” όσο αχνοφαίνεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο “συνολικής λύσης” στο θέμα του χρέους, την ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση, αλλά και την ευόδωση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή η Ν.Δ. ήδη προετοιμάζεται για τη συνέχιση του “σαμποτάζ” στη Διάσκεψη των Προέδρων, αμετακίνητη προς τον τελικό της στόχο να μην συγκροτηθεί ΕΣΡ και να μην αλλάξει τίποτα στο τηλεοπτικό τοπίο.

Το “άγχος” των επιτελών του Κυρ. Μητσοτάκη να κρατηθεί “ζωντανό” το αίτημα για εκλογές, με αιχμή την οικονομία, είναι διάχυτο στο επιτελείο του. Εξάλλου, κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε χθες από τα Χανιά σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση σημειώνοντας πως όσο παραμένει στην εξουσία τόσο περισσότερο βλαπτική θα αποβαίνει η κυβερνητική πολιτική για την οικονομία.

Φουλ της καταστροφολογίας

Επί της ουσίας ο πρόεδρος της Ν.Δ επιδόθηκε σε καταστροφολογία σε μία προσπάθεια να ανακόψει το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για την προοπτική απόδοσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να κρατήσει ζωντανό το αίτημά του για εκλογές. Κι αυτό την ώρα που μετριοπαθή “γαλάζια” στελέχη δεν κρύβουν τη νευρικότητά τους από την έκβαση του προχθεσινού Eurogroup αλλά και από τα δείγματα που καταδεικνύουν ότι η οικονομία έχει αρχίσει να “γυρίζει”.

«Τα όσα ζούμε σήμερα έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Αν συνεχίσουν με αυτούς τους ρυθμούς και με αυτά τα μυαλά, τα χειρότερα θα είναι μπροστά μας» αντέτεινε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητώντας εκ νέου εκλογές και υποσχόμενος... καλύτερες συμφωνίες. Ωστόσο, η “βοή των πλησιαζόντων γεγονότων” είναι τέτοια ώστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “αναγκάστηκε” να... τα αναγνωρίσει: “Βεβαίως και η χώρα πρέπει να ενταχθεί, το συντομότερο δυνατόν, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να ξεκινήσει και η ουσιαστική συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα είχε ήδη πετύχει αυτούς τους στόχους” είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να σηκώσει κι άλλο τον πήχη των απαιτήσεων για την κυβέρνηση και να στείλει μήνυμα ότι ο ίδιος θα... μπορούσε καλύτερα.

Διαρκές σαμποτάζ

Κατά τα λοιπά η Ν.Δ. προετοιμάζει τα νέα προσχήματα που θα επικαλεστεί για να συνεχίσει να “σαμποτάρει” τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ενόψει και της αυριανής Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή. “Αν θέλουν ένα ΕΣΡ υποχείριο του κ. Παππά, να το ξεχάσουν. Το ΕΣΡ πρέπει να έχει το κύρος και την ανεξαρτησία να σταθεί απέναντι σε έναν υπουργό που εποφθαλμιά τις αρμοδιότητές του” είπε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, καλώντας τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής “να εγκαταλείψει τη δογματική εμμονή του για τέσσερα κανάλια” και... να εκχωρήσει όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Μάλιστα περιέγραψε ένα ΕΣΡ “που όχι μόνο ο πρόεδρος αλλά όλα τα μέλη του θα σηματοδοτούν την ανεξάρτητη, αξιόπιστη, αμερόληπτη και τεχνοκρατική λειτουργία του”, υπονοώντας ότι η Ν.Δ. θα καταψηφίσει, ακόμη κι αν διαφωνήσει μόνο με ένα εκ των προτεινόμενων μελών.

“Μήνυμα” σε Μεϊμαράκη

Ταυτόχρονα σήμερα η Ν.Δ. δίνει συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει αύριο στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Τις θέσεις, αλλά... και τα προσχήματα του κόμματος θα παρουσιάσουν ο γραμματέας της Κ.Ο. Κ. Τσιάρας, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Δένδιας, που παρίσταται στη Διάσκεψη των Προέδρων. Έμπειρα “γαλάζια” στελέχη, πάντως, “έβλεπαν” πίσω από τη σημερινή πρωτοβουλία την προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να στείλει δημόσιο μήνυμα στον Ευ. Μεϊμαράκη για να τον “δεσμεύσει” στην αυριανή συνεδρίαση της Διάσκεψης -με δεδομένο ότι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δηλώσει σε συνομιλητές του πως “είναι ώρα η Ν.Δ. να επανεξετάσει τη στάση της στο θέμα του ΕΣΡ”.

Μαξίμου: “Κατώτερος των περιστάσεων”

Πάντως, όσα είπε στα Χανιά ο Κυρ. Μητσοτάκης προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης. “Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων” έλεγαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, προσθέτοντας ότι “η κυβέρνηση αυτή θα κριθεί από τον ελληνικό λαό και όχι από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL