Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Ν.Φίλης: Καταδεικνύεται η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων κράτους - εκκλησίας ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Φίλης: Καταδεικνύεται η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων κράτους - εκκλησίας ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης (Video)

«Το ερώτημα για την απομάκρυνσή μου αιωρείται στο χώρο της δημόσιας σφαίρας και απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης στο νέο υπουργό, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. Ο Ν. Φίλης στην ομιλία του που ήταν έντονα συγκινησιακά φορτισμένη, είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν του επισήμανε προβλήματα στη λειτουργία του υπουργείου Παιδείας, «παρόλα αυτά - όπως είπε- το άριστα 20 σε ενάμιση μήνα μετατράπηκε σε μη προβιβάσιμο βαθμό» και πρόσθεσε ότι «όσο αυτά (τα ερωτήματα) δεν εξηγούνται πειστικά, η πρόταση για αλλαγή περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

«Μοχθήσαμε 13 μήνες, έφτασε η μέρα της αποχώρησης», είπε ο Νίκος Φίλης. « Είπα την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ότι θα κάνουμε αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Είπα θα χτίζουμε από κάτω προς τα πάνω. Δεν ξεκινήσαμε από τα πανεπιστήμια, αλλά από τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια , τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε «Μέσα σε λίγους μήνες παρά τη σκληρή μνημονιακή λιτότητα, προχωρήσαμε στο σχολείο ποιότητας» σημείωσε ο κ Φίλης. Επανέλαβε εξάλλου πως πρέπει να μπει τέλος στις πανελλήνιες εξετάσεις και ζήτησε αυτό να είναι αποτέλεσμα διακομματικής συνεργασίας. Ο Νίκος Φίλης έκανε αναφορά στο έργο του υπουργείου και ζήτησε από τη νέα ηγεσία να «αγκαλιάσει» το πρόγραμμα του υπουργείου για τα προσφυγόπουλα.

Ο κ. Φίλης, ευχαριστώντας τον στενό του συνεργάτη, Παν. Κατσαρό, προχώρησε ένα ακόμα βήμα, κάνοντας αναφορά στο κοινό πολιτικό παρελθόν τους: «Σφυρηλατήσαμε τη στάση μας απέναντι στην πολιτική και την Αριστερά στα ανυπότακτα μαθητικά χρόνια της ύστερης χουντικής περιόδου και της πρώιμης μεταπολιτευτικής. Μαζί με τους ενωτικούς αγώνες μας στο νεολαιίστικο και στο φοιτητικό κίνημα εκείνης της εποχής. Αυτά είναι τα πιο ακριβά πτυχία μας, μαζί με την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου της Αριστεράς. Αυτά είναι που δεν θα αποκτήσουν ποτέ οι πολιτικοί της τηλεοπτικής σαπουνόπερας, οι απόντες, οι αδιάφοροι, οι δοτοί, οι κυνικοί, οι άδειοι από ζωή, με όσους τίτλους σπουδών κι αν κατάφεραν να αποκτήσουν με το πορτοφόλι του μπαμπά τους».

https://www.youtube.com/embed/onexOwAeMOM

Ο απερχόμενος υπουργός, ωστόσο, συνέχισε, σχολιάζοντας τις σχέσεις με την εκκλησία. «Φαίνεται πως η αφεντιά μου, που ξεκίνησε την υπουργική της θητεία μέσα σε ατμόσφαιρα έντονης αντιπαράθεσης που υποκινήθηκε από την αντιπολίτευση, απέκτησε όχι μόνο πολλούς φίλους και συμπαραστάτες από κάθε πλευρά του πολιτικού φάσματος, αλλά και ορκισμένους εχθρούς, με αφορμή την εδώ και χρόνια δρομολογημένη και συζητημένα με την Εκκλησία της Ελλάδος αλλαγή του προγράμματος διδασκαλίας των Θρησκευτικών», είπε ο κ. Φίλης και έκανε λόγο για «ατζέντα επιστροφής στο παρελθόν εκ μέρους της θρησκευτικής ηγεσίας».

Στη συνέχεια, με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στην συνέντευξη του αρχιεπισκόπου στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, λέγοντας ότι «οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος μου», κάτι, που για εκείνον αποτελεί «ευθεία πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα, αμφισβήτηση των δημοκρατικών αξιών και επικίνδυνη ρητορική», που αν επικρατήσει, θα βυθίσει την χώρα πιο βαθιά στην κρίση.

«Το θέμα αυτό αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος», τόνισε ο κ. Φίλης και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αφήσει το γάντι κάτω, προσπαθώντας από τη θέση του βουλευτή για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. «Η απομάκρυνση μου από το υπουργείο είμαι πλέον βέβαιος ότι εγγράφει με τον πιο σαφή τρόπο ως κεντρικό στόχο για το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων στην επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση να προτείνουν τον επαναπροσδιορισμό κράτους και εκκλησίας, στην κατεύθυνση του διαχωρισμού του ρόλου και των αρμοδιοτήτων» είπε ο κ. Φίλης.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «εξουσιαστικές αντιλήψεις, που μετατρέπουν τον Οίκο του Πατρός σε Οίκο Εμπορίου» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ζήτημα στοιχειώδους αυτογνωσίας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού και της απελευθέρωσης της εκκλησίας από «ιδεολογικές αγκυλώσεις», για να μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύσσωμος ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας παρακολούθησε την ομιλία του Νίκου Φίλη, διακόπτοντας τρεις φορές την ομιλία με θερμά χειροκροτήματα. Μάλιστα στο τέλος έκαναν ουρές για να μιλήσουν με τον πρώην υπουργο.

"Δύσκολη μέρα για μένα. Η τοποθέτηση του Νίκου ήταν ένα μεγάλο μάθημα Δημοκρατίας. Έτσι πρέπει να γίνονται τα πράγματα" δήλωσε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου.

Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Νίκου Φίλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL