Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Κώστας Χρυσόγονος / Κώστας Χρυσόγονος: Ανήσυχη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πρακτικές Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Χρυσόγονος / Κώστας Χρυσόγονος: Ανήσυχη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πρακτικές Ερντογάν

Την ανησυχία της για τις πρακτικές Ερντογάν εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου για τη φίμωση του Τύπου στην Τουρκία.

Ο ευρωβουλευτής είχε εκφράσει τον έντονο προβληματισμό του για τις αντιδράσεις του καθεστώτος Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τονίζοντας την επιχειρούμενη κατάλυση του κράτους δικαίου. Παράλληλα, είχε αναρωτηθεί αν η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις των άρθρων 2 και 49 της Συνθήκης Ε.Ε. ώστε να θεωρείται υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Στην απάντησή του, ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν τόνισε πως η ελευθερία έκφρασης αποτελεί ένα από τα κύρια θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αναγνώρισε πως πράγματι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τις εξελίξεις μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό ενταλμάτων σύλληψης δημοσιογράφων, αλλά και στο κλείσιμο πολλών μέσων ενημέρωσης. Κλείνοντας, κάλεσε την Τουρκία να τηρεί τις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τόνισε πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια τα ζητήματα αυτά, ενώ υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης πρέπει να εξακολουθήσουν να συνιστούν το θεμέλιο των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας.

“Στα συμπεράσματά του της 18ης Ιουλίου 2016, το Συμβούλιο υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα. Η Ε.Ε. έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να προσβλέπει στα κατά το δυνατόν υψηλότερα δημοκρατικά πρότυπα και στις βέλτιστες δημοκρατικές πρακτικές, ιδίως στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών” (...) Η Επιτροπή πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης πρέπει να εξακολουθήσουν να συνιστούν το θεμέλιο των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, δεδομένου ότι αυτές εξασφαλίζουν την ύπαρξη ενός απτού μηχανισμού διαλόγου. Όπως επανέλαβε, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, στην Άγκυρα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 η Ε.Ε. εξακολουθεί να προσβλέπει στη στενή συνεργασία της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων”.

Για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων

Την προοπτική θέσπισης ενός μηχανισμού που θα εξετάζει την κατάσταση της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχολίασε ο Κώστας Χρυσόγονος.

Με παρέμβαση που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής στάθηκε στην ανάγκη εξειδίκευσης των εγγυήσεων αμεροληψίας του προτεινόμενου μηχανισμού και του είδους των τυχόν κυρώσεων σε βάρος κρατών - μελών όταν αυτά παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

“Η πρόταση ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για τη θέσπιση ενός μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εξετάζει σε περιοδική βάση την κατάσταση της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα κράτη-μέλη έχει θετική αφετηρία, αφού αυτά είναι οι ιδρυτικές αρχές της Ένωσης. Ωστόσο, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και η πρόταση περιέχει αδιευκρίνιστα σημεία. Χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση ως προς τις εγγυήσεις αμεροληψίας του προτεινόμενου μηχανισμού και το είδος των τυχόν κυρώσεων σε βάρος κρατών - μελών όταν αυτά παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών” είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των παραβιάσεων κοινωνικών δικαιωμάτων οι οποίες απορρέουν από τις απαιτήσεις των οργάνων της Ένωσης έναντι κρατών-μελών, φέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρεμποδίζουν την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν ως αντισυνταγματικές κάποιες μειώσεις συντάξεων στην Ελλάδα. Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι το ενδιαφέρον για τα δικαιώματα δεν πρέπει να είναι επιλεκτικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL