Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και ρίχνει το γάντι στην αντιπολίτευση: / Μαξίμου: "Η Ν.Δ. να σταματήσει το κρυφτό και να έρθει να συγκροτήσουμε το ΕΣΡ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και ρίχνει το γάντι στην αντιπολίτευση: / Μαξίμου: "Η Ν.Δ. να σταματήσει το κρυφτό και να έρθει να συγκροτήσουμε το ΕΣΡ"

Το "γάντι" στη Ν.Δ. έριξε χθες η κυβέρνηση καλώντας την, "αν υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα", "να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, τη Δευτέρα στις 5 μ.μ., στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με διάθεση να συμβάλει στη συγκρότησή του. Οι υπεκφυγές και τα προσχήματα έχουν τελειώσει. Η απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένη και μας δεσμεύει όλους, είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε. Γι' αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία" τόνισαν κυβερνητικές πηγές. "Εκτός αν η Ν.Δ. δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για τη με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μη ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Κυριακή κοντή γιορτή. Την Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης".

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Τη Δευτέρα αναμένονται οι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τόσο στην κατεύθυνση συγκρότησης του ΕΣΡ όσο και η νέα νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας. Όπως τονίζει η κυβέρνηση, η μεταβατικές άδειες θα δοθούν έναντι τιμήματος και με τα στάνταρ λειτουργίας που θέτει ο Νόμος Παππά, καθώς διαμηνύεται σε όλους τους τόνους ότι η περίοδος χάριτος στο τηλεοπτικό πεδίο έχει λήξει, ενώ ταυτόχρονα ασκούνται μεγάλες πιέσεις στη Ν.Δ. για να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε χθες κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, Επικρατείας Ν. Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και συνεργάτες του πρωθυπουργού. Στη σύσκεψη εξετάστηκε διεξοδικά η νέα νομοθετική πρωτοβουλία που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση προκειμένου να ρυθμιστεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο, μέχρι τη διεξαγωγή του διαγωνισμού αδειοδότησης και την προσωρινή ανακήρυξη των αδειούχων από το ΕΣΡ, με τον πρωθυπουργό να ζητάει η νέα νομοθετική πρωτοβουλία να είναι έτοιμη για κατάθεση έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να συγκληθεί με πρωτοβουλία του τελευταίου, τη Δευτέρα και πριν από την κατάθεση στη Βουλή νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, “Η κυβέρνηση δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι με αυτές. Γι' αυτό και σπεύδει για ακόμα μια φορά στη συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο. Απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων ή για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία”.

Μαξίμου: Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται να μη γίνει διαγωνισμός

Το γραφείο του πρωθυπουργού εγκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι “πανηγυρίζει για την επαναφορά της διαδικασίας αδειοδότησης στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο”. “Και πανηγυρίζει προσπερνώντας το γεγονός ότι ο ίδιος και το κόμμα είναι που υπονόμευσαν συστηματικά, ακόμα και πριν από μερικές ημέρες, τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για τη θεσμική νομιμότητα. Ενδιαφέρεται να μη γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Και να συνεχίσει το καθεστώς αυθαιρεσίας, που η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η εγχώρια διαπλοκή επέβαλλαν επί 27 χρόνια σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Ας μη μιλάνε αυτοί για κράτος δικαίου και αποτελεσματικότητα του κράτους. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Νόμος 4339/2015 παραχωρεί στο ΕΣΡ περισσότερες αρμοδιότητες από οποιονδήποτε άλλον νόμο μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών, φυσικά, και τις αρμοδιότητες αδειοδότησης. Και αν δεν υπάρχει σήμερα ΕΣΡ, αυτό οφείλεται στην αντισυνταγματική και αντιθεσμική στάση της Ν.Δ., που αποβλέπει στο να ματαιωθεί ο διαγωνισμός και να μην πληρώσουν αυτοί που κατέχουν δημόσιες συχνότητες. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, στην υπεράσπιση του καθεστώτος αυθαιρεσίας, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα να τοποθετηθεί επί του αριθμού των αδειών. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι η μέχρι χθες θέση της Ν.Δ., ότι ο αριθμός των αδειών είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τακτικού χαρακτήρα πρόσχημα. Είτε αρέσει στον πρόεδρο της Ν.Δ., είτε όχι, η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ας μην πανηγυρίζει τόσο πολύ ο κ. Μητσοτάκης γιατί εκτίθεται”.

Ανδ. Ξανθός: Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για τις 4.000 προσλήψεις

«Κάθε περιθώριο» θα εξαντλήσει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για τις 4.000 προσλήψεις στην Υγεία, που θα γίνονταν με χρηματοδότηση από την πρώτη δόση των αδειών, τόνισε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Ανδ. Ξανθός: "Θα δούμε τη ρύθμιση γέφυρα, την οποία προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, και πραγματικά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, έτσι ώστε αυτή η παρέμβαση ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που είχαμε προβλέψει, με 4.000 προσλήψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, να μην ακυρωθεί, αλλά προφανώς μας δημιουργεί επιπλέον δυσκολία. Θα υπάρξει μια καθυστέρηση. Θα κάνουμε όμως μια προσπάθεια να δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε από αυτόν τον σχεδιασμό".

Π. Ρήγας: Το πραξικόπημα εδώ δεν το κάνει το ΣτΕ, αλλά η Ν.Δ.

“Η απόφαση του ΣτΕ δεν αποτελεί ήττα για την κυβέρνηση” δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, σχολιάζοντας πως πρόκειται για “μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον”, αλλά και “με όσα είχε προηγουμένως πει το ίδιο το ΣτΕ, ότι δηλαδή η κατάσταση που ήταν διαμορφωμένη στο τηλεοπτικό τοπίο ήταν αντισυνταγματική και επιτρέπει σε αυτό το τοπίο ανομίας να συντηρηθεί”. “Το πραξικόπημα εδώ δεν το κάνει το ΣτΕ, αλλά η Ν.Δ., που όλη αυτή την περίοδο λειτουργεί διαλυτικά ώστε να μη βρεθεί διέξοδος” τόνισε και πρόσθεσε: “Τα παιδιά της Siemens στηρίζουν τους καναλάρχες της διαπλοκής, επιδιώκοντας της συντήρηση του σαθρού συστήματος της προηγούμενης περιόδου”.

Ρ. Σβίγκου: Η Δημοκρατία δεν ταυτίζεται με επιχειρηματικά συμφέροντα

“Μην ταυτίζετε τη Δημοκρατία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Δημοκρατία δεν είναι συνώνυμη ούτε των τηλεοπτικών καναλιών, ούτε των τηλεοπτικών παραθύρων, ούτε των διαθέσεων του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ." τόνισε στον Κ. Καραγκούνη η Ρ. Σβίγκου στο πλαίσιο αντιπαράθεσης στον ΣΚΑΪ. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως "όσο κι αν κάποιοι ονειρεύονται εκλογές ή υποχωρήσεις, απέναντι σε διάφορα σκοτεινά συμφέροντα, να είναι βέβαιοι ότι δεν θα τους περάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και θα το κάνει". "Έχει έρθει η στιγμή που η Ν.Δ. θα πρέπει να δώσει καθαρές απαντήσεις όχι στην κυβέρνηση, αλλά στους πολίτες. Δέχεται ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να πληρώνουν για τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού; Θα συναινέσει, επιτέλους, στη συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα; Ή θα παρακωλύει τις όποιες διαδικασίες ρύθμισης, υπακούοντας στα συμφέροντα της διαπλοκής, την οποία εξέτρεφε επί χρόνια;".

Γ. Μπαλάφας: Απόφαση πρωτοφανής ως προς την απολυτότητά της

“Υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ, με οριακή πλειοψηφία, η οποία είναι δεσμευτική, όμως και αυτές οι αποφάσεις κρίνονται” δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας. “Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής ως προς την απολυτότητά της” τόνισε, υπογραμμίζοντας πως “σε κάθε περίπτωση το καθεστώς της δωρεάν νομής και χρήσης των δημόσιων συχνοτήτων έχει τελειώσει”.

Σ. Φάμελλος: Ο στόχος δεν αλλάζει

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος επισήμανε στην ΕΡΑ πως η απόφαση του ΣτΕ «μπορεί να προκαλεί μια καθυστέρηση στην υλοποίηση του στόχου, που είναι η τάξη και η νομιμότητα στο τηλεοπτικό πεδίο, όμως δεν συνιστά διακοπή της υπόθεσης της αδειοδότησης. Ο στόχος δεν αλλάζει».

Κ. Πουλάκης: Να φτιαχτεί νομοθετική ρύθμιση γέφυρα

"Η απόφαση του ΣτΕ δημιούργησε το εξής γεγονός: Σήμερα όλα τα κανάλια, εκτός από την ΕΡΤ, λειτουργούν χωρίς άδεια. Θα μπορούσαμε να το πούμε, είναι παράνομα. Γι' αυτό λοιπόν η κυβέρνηση λέει: Ωραία, το ΕΣΡ να κάνει την αδειοδότηση. Ας βοηθήσει. Αα δούμε η αντιπολίτευση αν βάλει μυαλό και καταθέσει τις προτάσεις της και φτιαχτεί το ΕΣΡ” δήλωσε στην ΕΡΤ ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη μιας νομοθετικής ρύθμισης γέφυρα.

ΑΝ.ΕΛΛ.: Στηρίζουμε τις θέσεις της κυβέρνησης

«Οι ΑΝ.ΕΛΛ. στηρίζουμε τις θέσεις της κυβέρνησης, η οποία λειτουργεί συνολικά» υπογράμμισαν οι ΑΝ.ΕΛΛ. σχολιάζοντας το ζήτημα της απόφασης του ΣτΕ. Οι ΑΝ.ΕΛΛ. κρατούν στάση αναμονής μέχρι την επίσημη ανακοίνωση του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ.

Οικολόγοι Πράσινοι: Να μην ακυρωθεί η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου

«Συντασσόμαστε στην ανάγκη αντικατάστασης του μέχρι σήμερα ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου, με ένα σχήμα που θα εξασφαλίζει τη νομιμότητα και τη δημοκρατία για όλους» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φ. Γκανούλης, επισημαίνοντας ότι «Η απόφαση του ΣτΕ δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει να παραβλέπει αυτή την ανάγκη και το αποτέλεσμά της να μην ακυρώσει τη δίκαιη και αυτονόητη προσπάθεια ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου από την κυβέρνηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL